Sommermåltidet: Reker og hvitvin

Sommermåltidet er en ny, liten sommerspalte her på I Glasset som gir plass til et sommerlig måltid og hva slags vin som drikkes til.

Først ut er reker og hvitvin. Sommervarmen har kommet til Trøndelag og vi har ruslet opp til Damvokterboligen, vårt yndlingssted her på gården. Det bor ingen damvokter her, og det har det aldri gjort det heller. Det er bare ei lita bu med stor terrasse som ligger ved siden av en gårdsdam. Her er det riktig så idyllisk med skog på den ene siden og utsikt over et grønn grasmark på den andre. I luften kjeftet to foreldrekråker på en fjellvåk med skumle hensikter.

Denne maikvelden sto det en stor bolle med reker på bordet, samt en kurv med loff og en tube majones. Så enkelt som det kan få blitt. I vinkjøleren sto to flasker hvitvin, Balla Geza Stonewine Furmint 2015 og Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2017.

Vi begynner med den rumenske vinen Balla Geza Stonewine Furmint 2015. Dette er en hvitvin på furmint, mest kjent fra Tokaji i Ungarn der den kommer i både søt dessertutgave og som tørr vin. Den dyrkes også Østerrike, Slovakia, Kroatia og Romania der kveldens vin kommer fra.

Vi skal til Transylvania, nord i Romania, og ja, det er der Grev Dracula holder til, noe en rekke vinprodusenter vet å leke seg med. Jeg har sett mange rumenske viner med huggtenner, blod og skumle slott på etiketten. Transylvania ligger på et platå som er omgitt av Karpatene på alle kanter. Kjølige høstmåneder med jevn temperatur gir langsom modning, og vinene her har stor friskhet, aroma og fruktighet. De klarer fint å bite fra seg uten hjelp av den beryktede greven.

Bella Gaza ble etablert i 1999 av vinmakeren med samme navn. Han er opprinnelig ungarer og det er derfor ikke unaturlig at furmint har en plass i vinmarkene. Vinene bærer også litt preg av å være påvirket av Østerrike og Ungarn. Balla Geza har 120 hektar vinmarker der 80 prosent er røde druer og de resterende 20 er hvite. I tillegg til furmint legges det vekt på de lokale variantene som feteasca regala og mustoasa de maderat på hvitvinssiden, mens kadarka, blaufränkisch og feteasca neagra er viktige rødvinsdruer. Det dyrkes også noen av de internasjonale variantene. Det er i premium segmentet man finner de mest interessante vinene her. Stone Wine-serien lages av druer fra vinmarker som ligger på 400-500 meters høyde der det er mye stein og det fruktbare topplaget i jorda er bare på 25-30 cm. Avlingenen er lave, omkring 4-5 tonn/ha.

tavoli-dron-2
Foto: Balla Geza

Balla Geza Stonewine Furmint 2015 dufter av sitrus (appelsin) og fersken med en mineralsk overtone og streif av flint. Syrlig anslag, elegant, kalkaktige mineraler, syren trykker på spyttkjertlene og gir vann i munnen, slank hele veien, men breier seg litt i midtpartiet før den smalner inn igjen i en grapefruktaktig, lett mineralsk avslutning. Denne står så visst ikke tilbake for sine mer kjente furmint-venner i Tokaj. Fortsatt en ung vin som kan nytes nå, men vil trolig legge på seg mer fedme og rikhet i årene fremover. Det bekreftes  dagen etter da jeg smakte på det som var igjen i flaska. Den har da stått åpen på kjøkkenbenken et døgn og byr på mye større smaksrikdom enn dagen før. Modne gule epler og mer mineraler, bredere munnfølelse. 89 poeng

Balla Geza Stonewine Furmint 2015
Varenummer: 7717301 – kr 189,90

Men det sto jo to flasker i min vinkjøler til testing denne kvelden. Den andre flasken var den greske Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2017 fra Santorini. Dette er en av mine favoritter som ikke sjelden finner veien til mitt glass. Akkurat denne flasken var en vareprøve på ny årgang (2017) fra importør Chaeos.

Assyrtiko er kongen blant de lokale hvitvinsdruene i Helles. Den er syrefrisk og stålaktig, elegant og fruktig, men aldri overdådig. Den greske Master of Wine Konstantinos Lazarakis kaller den «Muscadet på steroider» og det er ganske treffende. De beste og mest mineralske utgavene av assyrtiko kommer fra øya Santorini, men den dyrkes i hele Hellas. Sorten er hardfør mot sykdommer og tåler tørke og vind godt.

Gaia er en av Hellas’ aller beste produsenter og har to produksjonsfasiliteter. De røde vinene lages i Nemea på fastlandet, mens de hvite lages på Santorini, der de holder til i en gammel, nedlagt fabrikk som tidligere laget tomatpuré av lokale cherrytomater.

Som navnet antyder spontangjæres vinen med stedegen gjær. Dette foregår etter druene har fått 12 timers skallmasserasjon på lav temperatur. Vinen lagres på ståltanker og fat av amerikansk og fransk eik, samt akasietre. Etter nedkjølingen får temperaturen stige naturlig. De ulike gjærkulturene begynner å jobbe og gir vinen sin stedsegne karakter.  I tillegg til at stål og tre påvirker vinen kan også villgjæren være uberegnelig og gi litt ulike karakterer i de forskjellige beholderne. Vinmakeren velger ut de beste tankene og fatene i en blanding som fremmer assyrtikodruens uttrykk.

9869201-1-2Duften av det vulkanske jordsmonnet slår imot en i denne. Det er så rart. En saltaktig, røykaktig karakter som alltid gir meg et bilde i hodet av at man tar ut aske av ovnen/peisen samtidig som man spiser spekeskinke. Flott dybde, konsentrert og moden frukt, gule epler og lime krydret med urtesalt. Et lite streif av smør og vanilje er innom før den avslutter med et tørt snerp i finish. Strålende assyrtiko. 90 poeng

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2017
Varenummer: 9869201 – kr 219,90

En kommentar om “Sommermåltidet: Reker og hvitvin

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: