Portugisiske druer du ikke har hørt om

Etter flere tiår der de internasjonale druene cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc og chardonnay  har befestet sin posisjon som verdensvante storheter, svinger pendelen nå i retning de unike, stedegne druesortene som finnes i hver en avkrok i Europa. Dette er druer som har gått av moten av ulike årsaker. De var vanskelige å dyrke eller de oppførte seg trollete i vinkjelleren. De kunne gi for lave avlinger og være økonomisk ulønnsomme. Politikk og trender spiller også inn. Mange av disse druene er nå sjeldne og nesten utryddet. Det er også mange viner på lokale druer som selges på hjemmemarkedet, men som sjelden ses utenfor regionen der den hører hjemme. De har ikke funnet veien til eksportmarkedene slik at vi forbrukere kan få smake dem ennå. Men det er store endringer på gang. Det siste tiåret eller så har mange produsenter gjenoppdaget sine vinstokkrøtter. De utforsker med iver gamle vinmarker og finner frem til druesorter som de fleste i vår moderne vinbransje knapt har hørt om. Tradisjonelle viner på slike druer blir løftet fram og pusset opp. Kunnskapen dagens vinmakere sitter på gjør at de kan de vise fram druenes potensial på en helt annen måte enn tidligere. Forbrukerne tar imot med åpne armer og nysgjerrighet.

Det er med dette bakteppet vi skal til Portugal. Et vinland som har drøssevis med stedegne druesorter. Bransjeorganisasjonen Wines of Portugal antyder at det er over 250 sorter. De fleste av dem forekommer ikke andre steder enn i Portugal.

Dette har vinmaker Antonio Sousa og druebonde Bernardo Lencastre i Vinho Verde blitt inspirert av. I 2016 startet de to kameratene AB Valley Wines som vil vise fram potensialet til druer som kommer fra underregionen Amarante i Vinho Verde. Vinene kom i salg i 2017 og eksporteres nå til 13 land.

AB Valley Wines, representert av vinselger Rui Pires, tok turen til Vinpuls-messen i Trondheim forleden for å presentere sine viner på en Masterclass.

fullsizeoutput_12bb
Rui Pires forteller hvor AB Valley Wines holder til i Vinho Verde regionen

Pires begynner med å fortelle at de i AB Valley Wines ønsker å ta vare på lokale druer og finne vinmarker som kan gi de beste forutsetningene for de ulike druesortene. I Vinho Verde er det vanlig at vinmarkene ligger rundt produksjonslokalet, men slik er det ikke hos AB Valley Wines. Vinmarkene ligger litt her og der, men alltid i dalsider, derav navnet Valley Wines (A og B er forbokstavene i fornavnene på de to eierne). De har også plantet en vinmark der det dyrkes ulike druesorter som ikke skal brukes til vin, men til å eksperimenteres med og forskes på.

Vi begynner smakingen. Vinene serveres litt for varme, men klarer likevel å vise seg fra en god side. AB Valley Wines har to serier med vin. A-serien er den aromatiske og friske stilen, mens B-serien er lagret på fat og skal være mer seriøs og kompleks. Kun tre av kveldens seks viner er foreløpig tilgjengelig i Norge.

Først ut er AB Valley Wines A Arinto 2017 laget på arinto-druen. Arinto dyrkes i de fleste vinregioner i Portugal. Den gir viner med livlig syre og mineralsk karakter, mens fruktprofilen går mot sitron, lime og eple.

Druene til denne vinen er dyrket på 430 meter over havet. Det er høyt til å være Vinho Verde, så slike høytliggende vinmarker er noe helt nytt, forteller Pires og sier at denne vinen skal være en lettdrikkelig hverdagsvin uten mye kompleksitet. – Først er det som å slikke på en våt stein, men så kommer frukten, sier han. Det stemmer for så vidt, men mineraliteten er ikke svært fremtredende. Dufter av pære og gule epler, mer sitrus i munnen. Søtlig frukt og et lite krydret preg. God hverdagsvin til lette sommersalater. 84 poeng (ikke tilgjengelig i Norge)

Neste vin er AB Valley Wines A Azal 2017. Azal er født i det nordlige Portugal og gir viner med god friskhet og smak av sitron og grønne epler. Ifølge drueleksikonet til Jancis Robinson et al. blir den av og til plukket for tidlig grunnet redsel for råte, noe som fører til ”skrikende” høyt syreinnhold. Pires sier denne vinen er en typisk vinho verde med en lineær karakter. Den går rett fram uten noen topper. Passer veldig godt til mager fisk, ost, pasta og kylling. Hvis denne vinen blir varm så er det som å drikke salt, sier han. Floral og lett krydret duft, fersken, rikere enn forventet, fersk og sitrusfrisk syre med en saltaktig karakter i ettersmak. 86 poeng (ikke tilgjengelig i Norge)

Vi går videre til AB Valley Wines A Avesso Vinho Verde 2016. Denne er tilgjengelig i Norge i BU på varenr. 8278101 – kr. 149,90. Her er druen avesso, hvis navn betyr motsetning. – Når Gud skapte denne druen gjorde han en feil, sier Pires. – Dette burde vært en rød drue. Hvis man ikke gjør noe med den får man veldig høy alkohol, opp mot 15-16 % sier han. Druen er kraftig og livfull i vinmarken, men kan være plundrete under gjæring. Men når man har kommet gjennom den fasen i vinkjelleren er den sterk igjen. En drue full av motsetninger. For å få kontroll på den potensielt høye alkoholen høstes en del av druene tidlig og denne vinen blir blandet sammen med vinen fra de helt modne druene senere. I Portugal brukes viner på avesso til kjøtt og kraftige fiskeretter blir vi fortalt, og det gir mening. Dette er en solid vin. Dufter av melasse, nytt høy og fruktkompott. Kremete munnfølelse, pære, fersken og litchi på smak, rik og fyldig, med en flott krisp syre som liver opp smaksbildet. Jeg likte denne veldig godt. 87 poeng

Neste vin, AB Valley Wines A Alvarinho Minho 2016, er også tilgjengelig i BU med varenr. 8278201 – kr. 159,90. Alvarinho (også kjent som albariño i Galicia, Spania) er kjent for mange og regnes som den gjeveste av vinho verde-druene. Den opptrer alene i den nordlige underregionen Monção der den har sitt opprinnelsessted, men blandes ellers gjerne med loureiro og trajadura. Dette er en aromatisk variant som har både en floral karakter og en miks av tropisk frukt, friske epler og sitrus. Vår vin dufter av ananas og fersken med innslag av sitron. Rund vin med moderat syre og delikat avslutning. Skulle gjerne sett den et hakk friskere, men serveringstemperaturen spiller også inn her. Et par grader kjøligere ville hjulpet. 85 poeng

vinhoverde08 097
Drueklase med Alvarinho. Foto tatt på min første tur til Vinho Verde i 2008

Superior 2017 er en blandingsvin på loureiro og alvarinho. Denne er ikke tilgjengelig i Norge. Tanken bak er å blande loureiro som er den mest plantede druen med alvarinho som er den mest berømte. Vinen er parfymert og dufter av hvite blomster. Den har alvarinhoens tropiske karakter og fylde, mens loureiro krydrer vinen med en duft av laurbærblad og tørkede blomster. Smak av grapefrukt og appelsin. Litt sødme (8 gram sukker/liter) balanserer den friske syren. 87-88 poeng

Avslutningsvis går vi tilbake til avessodruen, den som egentlig burde vært rød og var full av motsetninger. Vi er nå over på B-serien, den seriøse og litt komplekse.

AB Valley Wines B Avesso Vinho Verde 2016 (tilgjengelig i BU med varenr. 8278301 – kr. 239,90) er gjæret på nye franske fat i 9-10 uker. Den legges så på brukte fat i seks måneder med omrøring av bunnfallet  to ganger i uka i halvannen måned. Her er det vanilje og smørtoast på nesen som blander seg i en kompottaktig fruktighet. Rik og fyldig, smak av sitrondrops, sitrusmarmelade, elegant fatpreg og en saftig friskhet. Lang ettersmak med briljante mineraler og noe distinkt salt og steinaktig i avslutningen. Flott vin. 89 poeng

En kommentar om “Portugisiske druer du ikke har hørt om

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: