Drikke i rødt, hvitt & blått

Hurra for 17. mai! Flagget vaier i vinden eller henger klissbløtt nedover flaggstanga. Glade barn fekter og veiver og roper hurra. Både Ja, vi elsker, gammel jegermarsj  og Norge i rødt, hvitt og blått surrer i hodet. Mange bloggere og aviser har kommet med gode bobletips til 17. mai, så den delen av nasjonaldagen er godt dekket. Jeg har grublet litt på nasjonalfargene de siste dagene og hva slags drikke som kan representere Norge i rødt, hvitt og blått.

f4b10-shirleytemple

Vi begynner med det røde. Rødt er fargen for følelser. For kjærlighet, sinne og gnistrende solnedganger. Rødt er også fargen for rødviner. De kommer i alle rødfarger, fra blårød via dyprød til brunrød. Andre røde drikker er tranebærjuice, mors ripsbærsaft, tomatjuice og flere produkter basert på krekling. Rødt er en populær farge. Jeg velger meg en alkoholfri, rød drikk til 17. mai. Det er jo barnas dag, tross alt. Shirley Temple sies å være laget til barneskuespillerne Shirley Temple på 30-tallet. Den er enkel å lage og god å drikke for liten og stor. Ingredienser er ingefærøl og grenadine. Grenadine er en søt, intens rød sirup med smak av granateple som brukes i en rekke cocktailoppskrifter. Rose’s Grenadine finnes i velassorterte dagligvareforretninger. Fyll isbiter i et glass og hell over ingefærøl. Risle over grenadine og pynt med sitron og coctailbær.

Vi går videre til fargen hvit. Hvit som i snø, hvitveis, hvit melk. Melk er jo en opplagt hvit drikk. Jeg er glad i melk og kunne ikke tenke meg å spise frokost uten. Som tidligere melkeprodusent kan jeg skryte av melk rett fra tanken, upasteurisert og med tykt fløtelag på toppen. God, norsk melk er en klar vinner i kategorien hvit drikk på nasjonaldagen.

Over i det alkoholholdige er Ouzo, raki, pastis og sambuca er en annen slags kategori av hvite drikker. Disse anissmakende drikkene varierer fra blank til gjennomsiktig gulaktig farge i alminnelig tilstand. Men når det tilsettes vann, som det er vanlig å gjøre, forvandles det hele og får en hvit, melkeaktig farge. Opalisering kalles denne reaksjonen på fagspråket. Jeg kunne tatt med hvitvin,  men hvitvinen er jo egentlig ikke hvit i det hele tatt. Druene er grønne, og fargen varierer fra gylden gul til grønnlig gul.

Når vi kommer til det blå, blir det litt vanskeligere. Det er ikke så mye blått. Det har riktignok kommet blåfarget hvitvin, men det har ikke jeg spesielt sansen for. Hva er så blått? Jo, Curaçao. Det er godt. Dette er en likørtype med smak av sitrusfrukter. Den kommer i mange farger, også blå, og er en vanlig ingrediens mange cocktails. Jeg har en stående i barskapet og den bruker jeg gjerne i Fjellbekk, den klassiske norske drinken med basert på akevitt og vodka. Hva passer vel bedre enn en norsk fjellbekk til avslutning på nasjonaldagen?

Fjellbekk

IMG_1909

2 cl norsk vodka
2 cl norsk akevitt
1 cl blå Curaçao
Juicen av en halv lime eller en dæsj med Roseś Lime
Sprite eller 7 Up
En skive lime og eventuelt blåbær til garnityr

Ha isbiter i et glass og hell på vodka, akevitt og curaçao. Skvis oppi lime og topp opp med sitronbrus. Pynt med en limeskive og eventuelt noen blåbær.

 

En kommentar om “Drikke i rødt, hvitt & blått

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: