Sommermåltidet: Rabarbragrøt og Carussin Moscato d’Asti

Sommermåltidet i dag er rabarbragrøt og Carussin Moscato d’Asti Filari Corti 2016. En virkelig god vinmatch til forsommerens friskeste syretripp-ingrediens.

Har man en gammel hage er det stor sannsynlighet for at det vokser rabarbra der. De store grønne bladene med en sur stilk under er hardfør og villig. Jeg har to sorter rababra i hagen. Den søteste og mildeste typen kalles gjerne jordbærrabarbra. Den har tynne stilker med sterk rød farge. Den andre typen har tykke, grønne stilker og er syrligere. Hvilke sortsnavn de to har vet jeg ikke. Før vokste de begge to i en salig sammenplantning inne i hundegården, men med en markeringsivrig hannhund der var det ikke noen særlig hyggelig plassering. For noen år siden delte jeg den derfor opp og har nå rabarbra på fem steder i hagen. De blir glade for en god spade med kuskit hver vår, men ellers klarer de seg fint selv.

Rabarbra inneholder oksalsyre, noe man ikke bør innta for mye av da det kan påvirke opptak av kalsium og medvirke til dannelse av nyrestein. Det er ikke noen stor risiko, men det er greit å vite. Oksalsyren øker i gamle stilker, så man bør bare høste de nyeste stilkene. Hvis man skjærer ned planten rundt St. Hans kommer det nye stilker etter en måneds tid så man kan forlenge sesongen med nye stilker. Fløte og melk vil også nøytralisere syren ifølge matportalen.no

img_4761

Grøt, suppe og pai

Rabarbragrøt, rabarbrasuppe og rabarbrapai er stort sett mine bruksområder for rabarbra. Før jeg går videre til vinen får du mine tre superenkle oppskrifter her:

Rabarbragrøt

1/2 kg rabarbrastilker
4 dl vann
1 dl sukker
3 ss potetmel utrørt i litt vann

Kutt rabarbrastilkene i biter. Jordbærrabarbra trenger ikke skrelles, men trådene på de tykkere, grønne stilkene kan gjerne fjernes. Kok opp vann og sukker. Ha i rabarbra og kok de møre i 5-6 minutter. Potetmel røres ut i litt vann og tilsettes i en tynn stråle. Kok opp. Ha i en bolle og sett til avkjøling. Strø litt sukker over for å unngå snerk. Serveres med sukker og fløte.

Rabarbrasuppe

For rabarbrasuppe er det samme fremgangsmåte som for grøt, men vannmengden økes til 7 dl og potetmelmengden minskes til 1,5 ss. Hvis ønskelig kan den lages med litt mer sukker. Et lite dryss kanel over ved servering er godt.

Rabarbrapai

1/2 kg rabarbra i biter (ca 1 cm lange) blandes med 1-1,5 dl sukker og 1 ss potetmel. Legg de utover i en paiform. 2 dl hvetemel og 2 ss sukker blandes med 75 gram smør i biter til en grynete masse. Jeg liker å bruke fingrene til dette. Strø smulene over rabarbraen og stek på 200 grader i 20-30 minutter til rabarbraen har syltet seg og smulene er gyldne. Serveres med vaniljeis.

image

Så går vi endelig over til vinen. Carussin er kjent for mange med sin Barbera d’Asti Asinoi, rødvinen med bilde av esel på etiketten. Carussin drives av familien Garberoglio og holder til i San Marzano Olivieto i Asti, Piemonte. Familiens to sønner Luca og Matteo er ansvarlig for vinen. Far Luigi er også involvert i vinkjelleren og holder orden på papirarbeidet. Mor Bruna passer de ti eslene på gården. Eslene er en del av et prosjekt om non-verbal kommunikasjon som retter seg til skolebarn opp til ti år som får lære om respekt for naturen og levende ting. “Alt som har liv har et språk” er lærdommen som formidles til barna. Den samme tankegangen ser ut til å trekkes ut i vinmarken der vinplanter og jord respekteres og får lov til å kommunisere non-verbalt gjennom vinene.

Familien har 26 hektar vinmarker som drives biodynamisk. Vinmarken med moscato er plantet i 1954, 1975 og 1981. Marken er rektangulær og smal, og vinstokkenen må plantes på tvers for å få riktig soleksponering. Vinrankene er derfor korte og har gitt vinene dens navn: Filari Corti – korte rader.

5328901-1Carussin Moscato d’Asti Filari Corti 2016 dufter av hvite blomster, friske muskatelldruer, hint av tropisk frukt og jammen meg syns jeg den lukter litt av rabarbra også. Søt, smaksrik og konsentrert. Lett perlende med smak av fersken, jordbær og streif av honning. Denne skiller seg litt ut fra andre Moscato d’Asti. Den er fyldigere og rikere med en lett jordlig streif. Det er ment utelukkende positivt. Stilen på lignende viner er søt, ren og delikat. Her er det mer personlighet og karakter. Denne har også mindre sukker enn andre Moscato d’Asti, 55 gram sier Vinmonopolets vareinformasjon. Det vanlige er gjerne over 120 gram. 6 gram syre gir en saftig og forfriskende ettersmak. 86 poeng

Til rabarbra er dette en perfekt kombinasjon. Den syrlige rabarbrafrukten matches på både sødme og syre. Den har tyngde nok til å heve seg over fløte og smørsmakende smulepaideig, og de øvrige smakselementene smelter fint sammen med smaken av rabarbra.

Carussin Moscato d’Asti Filari Corti 2016

Varenr. 5328901 i Bestillingsutvalget- kr 149,90

En kommentar om “Sommermåltidet: Rabarbragrøt og Carussin Moscato d’Asti

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: