Skal du innom på polet for å handle til helgen? Jeg tipser om to gode musserende viner, fire hvite lekkerbiskner og fire røde sjarmører som gjerne kan finne veien ned i din handlekurv. Alle vinene er i basisutvalget og har bred distribusjon i det ganske land på både store og mindre pol. Rimelige er de også. Det kan nesten ikke bli bedre. God helg!
Musserende
Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2015
Varenr. 3563601 i BU – Pris: kr. 139,90
Pedregosa Reserva Clos Brut Nature må være et av de beste cava-kjøpene på polet. For bare 140 kroner får du en knasende frisk og nyansert vin der en tydelig mineralsk karakter kommer fram. Bruser fint i munnen med små bobler. Smaker av pære og sitrus med et streif av røyk og gummi. 86 poeng
Sanger Terroir Natal Blanc de Blancs Grand Cru
Varenr. 7919601– Kr 309,90
Sanger Terroir Natal er en Blanc de Blancs champagne på 100 % chardonnay der druene kommer fra Grand Cru-kommunene Cramant, Oger og Avize. 30 % av basevinene har ikke fått noen malolaktisk gjæring, hvilket gir en ekstra krisp stramhet. Kremet munnfølelse, elelgant mousse. Gule og grønne epler på smak med frisk grønn eple-syre. 48 måneder på bunnfallet gir karkater av nybakt brød, litt kjeks og fersk sopp. God lengde med sitrontwist i finish. Rimelig og god champagne. 89 poeng
Hvitt
Terras Gauda O Rosal 2017
Varenr. 4558101 – Kr 191,90
Ny årgang av Terras Gauda O Rosal fra Rias Baixas i Galicia, Spania er på trappene og i 2017 er andelen av den stedegne drua caiño blanco økt. Druemiksen er nå 70% albariño, 20% caíño blanco og 8% loureiro. Albariñoen og caiño blancoen kommer fra lavtliggende vinmarker der det er varmt og lummert. Vinene får dermed mer tyngde i munnen og en fet konsentrasjon med noe lavere syre enn viner på druer fra vinmarker som ligger høyere over havet. Men dette er absolutt ingen slappfisk. Terras Gauda O Rosal 2017 har karakteristisk laurbærblad og sitronverbena på duft. Saftig og rund vin med smak av modne sitrusfrukter, fersken, mango og hint av akasiehonning. Den litt salte, mineralske karakteren tilfører friskhet. Lang ettersmak med litt mandelpreg. 89 poeng
Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015
Varenr. 7882701 – Kr. 231,30
Vi er her i California og hos den lille produsenten Sandhi som lager viner fra Santa Barbara County. Her søker de å få fram forskjellige uttrykk av pinot noir og chardonnay fra de ulike terroir som finnes i området. Filosofien er viner med finesse, syre, mineralitet og balanse. Overmodne, eikede viner med høy alkohol overdøver uttrykket av voksestedet mener de. Sandhi Santa Barbara Chardonnay er den enkleste vinen fra Sandhi og produsenten selv mener det er en god introduksjon til vinene. Jeg er enig. Fyldig og rund vin med smak av gul melon, moden sitrusfrukt, litt sitrondrops og meierismør. Lang og kompleks med harmonisk fat og fin friskhet. Sitrende finish med sitrontwist. 90 poeng
Valle Isarco Kerner Alto Adige 2017
Varenr. 8361801 – kr 185,-
Nyhet i mai fra Alto Adige på druesorten kerner. Denne drua er en krysning mellom riesling og schiava grossa, avlet fram i Tyskland i 1929. Drua er oppkalt etter legen Justinius Kerner som skrev drikkeviser og anbefalte sine pasienter å drikke et glass vin siden det var den beste naturmedisinen (kilde: Wine Grapes, Jancis Robinson et al.). Kerner bærer preg av sitt riesling-opphav, men har mindre syre og eplepreg. Valle Isarco Kerner 2017 har nydelig, blomsteraktig duft blandet med pære og tropiske toner. Litt tung og oljete i munnen, men frisk. Smaker av grapefrukt, saftige, gule epler, skoldet mandel og muskatnøtt. God konsentrasjon og dybde. 89 poeng
Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2017
Varenr. 3045301 – Kr. 169,90
Alvarinho fra Vinho Verde, Portugal. Dufter av hvit fersken og pære med hint av tropisk toner i retning ananas. Munnfølelsen er velsmurt med god konsentrasjon og rund fylde. Pære, knapt moden mango og tropiske hint på smak og alt frisket opp med lekende syre. God dybde. Alltid et godt kjøp det her og den nye 2017-årgangen er intet unntak. 88 poeng
Rødt
Cune Gran Reserva 2011
Varenr. 9419701 – Pris: Kr. 219,90
Denne Gran Reservaen fra CUNE (egentlig CVNE, Compañía Vinícola del Norte de España) er en rund og tradisjonell Gran Reserva til en rimelig pris.
Karakteristisk Rioja med smak av plomme, boysenbær og solbær med hint av lakris. Tydelig fatpreg som gir duft og smak av kokos og vaniljestang. Store, litt faste tanniner, men likevel bløt munnfølelse med god friskhet. Lang ettersmak med krydret avslutning. 89 poeng
Casa Americo Touriga Nacional 2016
Varenr. 8131401 – Kr 145,90
Vi tar turen til Portugal og finner fram en Dão-vin på touriga nacional. Denne drua har mye av alt – farge, tanniner og konsentrert, mørk frukt. Denne generøsiteten gjør den spesielt velegnet i rimeligere viner siden den gir mye smak og struktur uansett. Her er det mørke bær og skogsbær på duft. Pent fyldig og rund vin med snille tanniner som strammer litt til mot slutten. Sødmefulle, blå plommer, bjørnebær og mokka på smak. Deilig, leskende friskhet i sluttfasen. Knallkjøp til rett under 150 kroner. 87 poeng
Castell’in Villa Chianti Classico 2013
Varenr. 4992501– Pris: Kr. 219,90
Castell’in Villa er en klassisk og tradisjonsbundet Chianti-produsent som ikke liker den moderne chiantistilen med mye fat og fiksfakserier som skjuler sangiovesedruens natur. Vinen spontangjærer i kjelleren og lagres på store, gamle eikefat. Denne vinen er akkurat slik en Chianti Classico skal lukte og smake, en miks av røde og mørke bær, kirsebær og kirsebærstein, et streif av fat og tørket fiken. Fast og stoffrik vin, frisk og konsentrert. Lang ettersmak med en litt tørr finish. 89 poeng
Gassier Cuvee Garrigues 2016
Varenr. 7950601 – kr 140,40
Garrigue kaller de det, franskmennene, og snakker da om busk- og krattvekster med den innbydende duften av sørfranske urter som rosemarin, timian, salvie og lavendel. En lukt som får meg til å tenke på lammestek og sommerferie på en gang. Navnet på denne vinen kommer av de velduftende urtene som vokser rundt vinmarkene hos Michel Gassier som holder til i Costières de Nîmes i det sørlige Rhône. Denne vinen er på hovedsakelig syrah, med 5 % grenache. Gjæret i sement og stål med tre ukers masserasjonstid. Dufter av bjørnebær og streif av nevnte lavendel og rosemarin. Fin fylde med frisk og juicy frukt. Fruktuttrykket er en blanding av mørke og røde bær, plomme, bjørnebær, kirsebær og moreller med streif av jod, anis og grillkrydder. God lengde. 88 poeng
Hei!
En liten kommentar til din muligens litt kunstneriske oversettelse av Garrigues vedr. vinen “Gassier Cuvee Garrigues”.
Garrigues er vel et ord som kommer fra Catalansk men brukes også i Fransk språk og betyr på norsk noe sånt som kratt.
Se: https://en.wikipedia.org/wiki/Garrigue
Det er forøvrig riktig at lavendel og timian og ofte rosmarin er dufter man kan gejenkjenne i disse områdene.
TS
Hei Tom,
Takk for korrigering. Ser jeg har vært unøyaktig og brukt garrigue om selve duften og ikke at det er kratt-vekstene som dufter, så du har helt rett. Jeg retter opp 🙂
Heidi