Domaine du Pélican – Ny stjerne i Jura

Det begynte etter sigende med en flaske vin på en restaurant i Paris i 2007. Guillaume d’ Angerville ba om å få en vin blindt slik han ofte gjorde. Den eneste regelen var at vinen ikke skulle være fra hjemdistriktet Burgund. Han smakte vinen og mente kelneren måtte ha misforstått. Det her var da vitterlig en svært god chardonnay fra Burgund? Det var det ikke. Det var riktignok en chardonnay, men den kom fra Jura. Vinen, en flaske Tissot Chardonnay Arbois Les Bruyères 2005, ble øyeåpneren som skulle føre til tilblivelsen av Domaine du Pélican.

Men vent litt. D’Angerville? Jura? Vi tar et skritt tilbake.

Burgundprodusent Domaine Marquis d’Angerville holder til i Volnay og er et av de mest berømte domainene i Burgund. Domainet har rundt 15 hektar vinmarker som består av  hele 8 premier cru-marker i Volnay. Juvelen i kronen er Clos des Ducs der d’Angerville er monopol-eier. Gamle vinstokker, lave avlinger og en forsiktig, delikat eikebruk er beskrivende stikkord for denne produsenten. Domaine Marquis d’Angerville ble tatt over Guillaume d’Angerville i 2003 etter farens død. Francois Duvivier, ønolog med eksamen fra universitetet i Dijon, ble ansatt i 2005 og tok fatt på omlegging til biodynamisk produksjon. Hele domainet er nå sertifisert biodynamisk.

Prisene på vinmark i Burgund er svært høye og mange produsenter ser seg om etter andre vinmarker og prosjekter utenfor Burgund. Underlig nok har det lille nabodistriktet Jura gått under radaren. Jura ligger ikke så langt fra Burgund. Rundt en times kjøretur fra Volnay i retning Sveits så er man der. Jordsmonnet i Jura er ikke ulikt Burgund med mye sedimentert leire og kalkstein. Jura har dog mer leire og et mylder av ulike geologiske forekomster.

IMG_3200
Foto: Veslemøy Hvidsten/Moestue Grape Selections

For over 65 millioner år siden var området dekket av sjø. Da sjøen trakk seg tilbake kollapset grotter og hulrom og sedimenter, sand og stein ble blandet. Alpene reiste seg og trykket Jurafjellene mot Burgund. Jura-produsent Stephan Tissot har beskrevet det som at landskapet foran Alpefjellene har blitt skrukkete, akkurat som når man knytter neven og bøyer den mot håndleddet. Da blir det masse små bakketopper i ulike retninger mellom håndleddet og hånda. Dette gjør topografien mer kompleks enn i Burgund og man får soleksponering fra mange ulike retninger. Det er også mye større regnfall i Jura siden tunge skyer stanger mot fjellene og slipper ned regnet sitt her.

Fra 2008 begynte letingen etter passende vinmarker, men det var ikke lett forteller Guillaume d’Angerville til Drinks Business i desember 2016. Vinmarker som kunne tilfredsstille alle preferanser i jordsmonn, aspekt og klimatiske forhold var ikke enkelt å finne. Det var enten for kaldt, for vått eller geologen Hérody satte foten ned.

I  2012 fikk d’Angerville-teamet endelig napp og kjøpte Château de Chavanes i Montagny-les-Arsures med fem hektar biodynamiske vinmarker. Senere kom det til fem hektar av usprøytede vinmarker i nærheten og i 2014 fikk de overta ytterligere fem hektar fra Jacques Puffney som nylig pensjonerte seg etter lang og tro tjeneste i Juras vinverden. De 15 hektarene ligger alle under 2 km fra eiendommen, noe som forenkler en biodynamisk tilnærming. Francois Duvivier har kontroll på vinmarker og kjeller her også.

IMG_3190
François Duvivier har kontroll på vinmark og kjeller. Foto: Veslemøy Hvidsten/Moestue Grape Selection

Pelikannavnet og etiketten er inspirert av byvåpnet til Arbois som forestiller en pelikan som mater sine tre unger med blod den har hakket fra sitt eget bryst og inskripsjonen Sic his quos diligo – slik gjør jeg for de som jeg elsker. Pelikanen og ordene har en religiøs betydning der den oppofrende pelikanen som blør i hjel for sine barn er et symbol på Jesus.

Guillaume d’Angerville har i flere intervjuer bedyret at prosjektet skal være et Jura-prosjekt og ikke et burgund-prosjekt. Det har derfor vært viktig å benytte seg av lokal ekspertise og lokale druer i tillegg til pinot noir og chardonnay. Sin opprinnelse i Jura til tross, det ligger et burgundersk slør over vinene, mye på grunn av den nennsomme eikebruken og delikate vinmakingen som Marquis d’Angerville er kjent for. Det er grunn til å tro at Domaine du Pélican vil vise enda mer Jura-typisitet i fremtidige årganger når man har blitt bedre kjent med vinmarkene og lokale forhold.

Viner

Domaine du Pélican Arbois Chardonnay 2015 
Varenr. 1087401 – kr  335,-

Den mest burgunderske av Pélican-vinene. Rett etter åpning er den reduktiv med snev av soppkraft og blikkboks på duft før den kommer ut av skallet og byr på sitrus, gule epler og nøtter. Fin tyngde i munnen med innsmigrende munnfølelse, gule epler, hint av noe tropisk som ananas, litt smør og vanilje. Syren er ikke slående i denne årgangen, men frisk og god med en elegant letthet over smaksbildet. Lang. Ung vin som vil by på mer etter noen år i kjelleren. 90 poeng for nå

Domaine du Pélican Arbois Savagnin Ouillé 2015
Varenr. 1102501 – kr  335,90

Ordet ouillé brukes i Jura for å fortelle at dette er en vin der fatene toppes opp med vin underveis og ikke er laget i den oksidative stilen man ofte finner i Jura. Duvivier sier savagnin blir en av de viktigste druesortene hos Domaine du Pélican i fremtiden. Først og fremst i ouillé-stil. I 2015 laget de også en Vin Jaune som ligger å godgjør seg på fat.

Savagnin Ouillé 2015 har rik duft av gul frukt, litt fat, sopp, brent smør og hint av smørkarameller. Fyldig og bløt i munnen men strammer til med slank syre, konsentrert vin med smak av grapefrukt og sitrus, salte mandler, nøtter, sopp, eple og epleskrott. Lang ettersmak med stor finesse og kompleksitet. Etter hvert kommer det mer mineraler og en eplefrisk syre som stikker av som en smal strek bakover i halsen. Flott vin med stor dybde som klokker inn på 92 poeng.

Domaine du Pélican Arbois Poulsard 2015
Varenr. 7714401 – kr  349,-

Den lokale druen poulsard har tynt skall og gir lyse og lette viner med lite tannin. Kan virke for mager og lett hvis man ikke kjenner stilen. Lys ripsaftfarget. Middels intensitet på duft, her gis det ikke ved dørene. Dempet byr den på kirsebær og rips, blomsterjord og nytt skinn. Lett, frisk og saftig i munnen, smak av vannmelon, sorbet og kirsebær med et streif av rød pepper. Knapt merkbare tanniner som bare gir et friskt bitt og en svak tørrhet bak i munnhulen før vinen svelges. Svært delikat og elegant vin med moderat konsentrasjon og god lengde. 88 poeng

Domaine du Pélican Arbois Trois Cepages 2015
Varenr. 1102901 – kr  335,50

D’Angerville ønsket ikke å lage en ren pinot noir som han gjør i Burgund og har blandet inn trousseau og poulsard i sin Trois Cepages. Elegant, lett og frisk, saftig stil der pinot kommer fram med villbringebær og livlig syre, støttet av jordbærfruktigheten til trosseau, og ripspreget hos poulsard med et dryss av mineraler og svakt eikekrydder på toppen. Utrolig delikat og flott vin der vinmakeren har fått de tre ulike druesortene til å vise fram sin egenkarakter samtidig som de leker fint sammen. 92 poeng

Domaine du Pélican Arbois Trois Cepages 2014 (magnum)
Varenr. 3778105 – kr 689,90

Åpner med streif av krydder, villjordbær, bergamott og fioler. På mange måter en nebbioloaktig duft, men med et mye mer sensuelt rødbærspreg. Middels fyldig med god konsentrasjon, fatet kommer tydelig frem og demper frukten noe i åpningen, før en fersk og ripsmakende syre løfter frukten frem igjen. Røde bær på smak, syrlige jordbær, kirsebær, jordlige toner, litt jern. Elegant og superfresh, men ikke så juicy i bærpreget som 2015.  90 poeng

Artikkelen er også publisert i Bulletin nr 3/2018

En kommentar om “Domaine du Pélican – Ny stjerne i Jura

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: