Pop fra Swartland

Swartland som ligger en times kjøretur nord for Cape Town seiler opp som et av de mest spennende vinområdene i Sør-Afrika. Her er det chenin blanc som regjerer for de hvite vinene og fra 2000-tallet har syrah seilet opp som en av rødvinsdruene som gir spennende resultater.

En av motorene i distriktet er karismatiske Adi Badenhorst som laget sin første vin som 13-åring og er nå prisbelønt vinmaker med erfaring fra toppeiendommer i Frankrike og Sør-Afrika. I 2008 fant han drømmestedet utenfor Malmesbury, en forlatt vingård fra 1930-tallet. Her vokste det gamle, krokete vinstokker og  det sto gamle sementtanker i kjelleren. De 28 hektarene med vinmarker dyrkes uten bruk av sprøytemidler og i kjelleren er det tradisjonelle metoder med moderne vri som gjelder.

Den røde og hvite Secateurs er kjente hyllevarer i Sør-Afrikahyllen på polet og har bred distribusjon over hele landet. I mai ble det også lansert en Secateurs rosévin i polets basisutvalg. Secateurs er navnet på den spesielle saksen druene klippes med.

 

Secateurs Chenin Blanc 2017
Varenr.  1695701 i Basis – Kr. 169,90

2017-årgangen av chenin blanc er spesielt interessant. Den ekstreme tørken i 2017-sesongen ga tidlig og liten avling. For å gi vinen litt mer struktur valgte Adi å la en del av druene få skallkontakt noen dager. Vinen ligger så 7 måneder på bunnfall før den tappes ufiltrert. Sacateurs White Chenin Blanc 2017 har flott intensitet på duft. Veldig åpen og innbydende gul frukt, honningmelon, stikkelsbær, pære og et ørlite hint av gummi. Fyldig vin som fyller munnen med fløyel, sitrende syre og bred fruktsmak, mye av det samme som på duft, pluss sitrus, kiwi, ananas, mango. Rik, lang og med den saftige syren som frisker opp hele veien. En aldeles strålende Swartland Chenin Blanc. Passer til rike fiskeretter, kylling og svin. 88 poeng

 

Secateurs Shiraz Cinsault Grenache 2015
Varenr.  1695601 i BU (lagerføres i 81 butikker) – Kr. 169,90

Den røde Sacateurs er laget på 70 % shiraz, 21 % cinsault og 8 % grenache. Her brukes det hele klaser som gjæres i betongkar og brukte fat før den modnes på tank. Dufter av mørke bær, lakris og urter. Fyldig og bærfruktig vin, bløt og saftig med urter, litt røyk og noe jordlig karakter over frukten. God konsentrasjon, harmonisk blend av druene og en fin friskhet. God hverdagsvin med lang, litt varm og tørr ettersmak. Prøv til pizza, grillmat, kylling eller lettere kjøttretter. 87 poeng

 

A.A.Badenhorst Secateurs Rosé 2017
Varenr. 10029701 i Basis – kr 150,00

Secateurs Rosé var nyhet i basisutvalget i mai. Den er laget på 90 % cinsault og 10 % shiraz. Gjæret på store, gamle eikefat og ståltank. Frisk, enkel og grei rosé. Smak av plomme og aprikos med hint av røyk. Saftig syre løfter opp frukten. Et lite mineralsk preg helt til slutt er spennende. Rosévin til late sommerdager, til en salat eller Club sandwich. 85 poeng

 

En kommentar om “Pop fra Swartland

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Pop fra Swartland -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: