Vin til julemat 2020

Har du begynt å tenke på vin til julematen? Ikke? Da bør du begynne å tenke på det nå, og jeg kan hjelpe deg. Det er tid for den årlige posten Vin til julemat og jeg gir deg her vintips til ribbe, pinnekjøtt, kalkun, vilt, lutefisk, rakfisk, torsk, kveite og gravlaks.

Vinene som omtales er hovedsakelig i middels prisklasse mellom 200-300 kroner, men jeg har også tatt med knippe mer eksklusive og noen rimeligere. Dette er alle viner jeg syns er gode kjøp. Jeg har valgt bredt geografisk og viktigst av alt, det er gode valg til de ulike julerettene.

En stor del av vinene her finnes i basisutvalget, men noen må bestilles. Vinmonopolet anbefaler at bestillinger bør sendes før 5. desember for å være sikker på å få varene til jul, så det er lurt å sende i vei bestilling så fort som mulig.

Vinmonopolets juleønske: vær ute i god tid og handle når det er mindre folk

Det er heldigvis en stund til jul, men i år lønner det seg å være tidlig ute. Både for å være sikker på å få tak i det man vil ha og for å unngå det verste køkaoset og de utfordringene det fører med seg med tanke på smittevern.

Vinmonopolet har opplevd en kraftig økning i salget i år og forventer svært travle dager fram mot jul. Oppfordringen fra polet er å gjøre unna innkjøpene tidlig i uken, og gjerne på formiddagen. Da er det mindre kunder. Hvis størstedelen av julehandelen er i boks før 15. desember er det ekstra fint.

Da er det bare å skrive handleliste, og hvis det står noen av mine tips der håper jeg de faller i smak. Ønsker alle en god og trygg førjulshandel.

Tips på fem søte viner til julens desserter (fra basisutvalget) finner du her

Kjøtt på beinet

Ribbe

Her i huset er det ikke ribbe, men porchetta som serveres i julen

Over halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julekvelden. I forhold til andre tradisjonsrike julemiddager som lutefisk og pinnekjøtt er det en hel rekke viner som passer til et godt ribbemåltid med medisterpølse og medisterkaker. Surkål og tyttebær kan krølle det litt til, men det blir ikke fullstendig krise. Det kan være en idé å velge en middels fyldig vin med høy syre som renser vekk fettstoffene som setter seg i munnhulen.

Du kan bruke både rødvin og hvitvin til ribbe.  Hvitviner laget på riesling er godt egnet med frisk og god syre som nøytraliserer en feit fleskebit. Røde viner bør ikke være altfor kraftige eller ha mye tanniner.

Ratzenberger Bacharacher Wolfshöhle Grosses Gewächs 2015
Varenr. 1082201 i bestillingsutvalget – Kr 374,-

Tyskland, Mittelrhein. 100 % riesling. Dette er en av mine personlige favorittviner. Den leverer alltid. Stor dybde på duft, gule epler, sittrusskall, støvete grus og et ørlite hint av bensinpumpe er spennende innslag. Rik og flott munnfølelse, stor finesse med nydelig frukt, smak gule plommer, aprikos, ananas blandet med syrliger elementer som lime og grønne epler. Rik og konsentret vin med en flott syre/sødme balanse. 92 poeng

Passer også til pinnekjøtt og rakfisk.

Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2019
Varenr. 3045301 i basis – Kr. 189,90

Alvarinho fra Vinho Verde, Portugal. Dufter av grapefrukt, gule plommer og tropisk toner i retning ananas. Munnfølelsen er rund og litt fet, med god konsentrasjon og fylde. Pære, sitrus, mango og tropiske hint på smak, frisk og fin med livlig syre. 89 poeng

Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2016
Varenr. 8316401 i basis – Kr 172,90

Dufter godt av mørke bær, plomme, moreller, skogsbær, blomstrende urter og timian. Pent fyldig med runde, bløte tanninene som strammer til mot slutten og gir et fint bitt. Smak av moden, mørk frukt der søte moreller er blandet med blåbær og krydder. Frisk syre gir god energi og saftighet. Et ørlite bitterstreif helt til slutt minner om smaken av rørte tyttebær. 87 poeng

Bonpas Ventoux Grande Réserve des Challièrs 2019
Varenr. 11267401 i bestillingsutvalget – Kr 109,90

Frankrike, Sør-Rhône. 80 % grenache, 20 % syrah. Hvis budsjettet er trangt eller man skal ha mange til bords (antakelig ikke i år) er denne vinen et funn. Det er sjelden en vin til rundt 100-lappen smaker så bra som denne. Dufter av skogsbær og kirsebær. Middels fyldig med snille, myke tanniner. Smak av blåbær, krekling og skogsbæryoghurt. Mørk frukt, men lett stil. Saftig grenache med touch av syrah. 85 poeng

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt, fett og har masser av smak. Kraftig, grov pølse og kålrotstappe er fast følge. Det er en tøff jobb å være vin som skal hamle opp med at dette.

Hvitvin er ofte lettere å kombinere til pinnekjøttet enn rødvin. Riesling fungerer med sin friske syrlighet. En tung eikepreget chardonnay kan også gå bra hvis du er ute etter en kraftigere vin. Musserende vin med god fylde og rikhet passer også godt.

Rødviner til pinnekjøtt må ha god konsentrasjon og fruktighet. Til pinnekjøttet har jeg personlig en forkjærlighet for californisk zinfandel av god kvalitet. Zinfandel er min “guilty pleasure” som passer utmerket  til feit, salt og røkt mat. Moden Bordeaux blir også tatt for å være en god kombinasjon.

For utfyllende tips til vin til pinnekjøtt har Nattverden en strålende artikkel om nettopp dette. Den er verdt å få med seg når det viktige vinvalget skal tas.

Sekthaus Raumland Tradition Brut               
Varenr. 12179801 i basis – Kr 299,40

Tyskland, Rheinhessen. 88 % pinot noir og 12 % pinot meunier. 90 % er gjæret på ståltank, resten på fat. Minimum 44 måneder på bunnfallet. Flott åpen duft som byr på sitrus, epler, sitrusskall, epleskrell, fersken og grapefrukt. Saftig og forfriskende vin med mineralsk karakter. Hint av nøtter og sopp. Kremet, frisk og kompleks i munnen med nydelig syre og knasende grønne epler i ettersmak. Meget god. 90 poeng 

Passer også fint til lutefisk med tilbehør.

Camp Zinfandel 2019
Varenr. 11759001 i basis – Kr 214,90

USA, California. 100 % zinfandel. Dufter av bjørnebær, skogsbær, boysenbær og vanilje. Fyldig og bløt vin med smak av moreller og rørte bringebær. Fin, saftig friskhet som gir den søte frukten et frisk trøkk i ettersmaken. 88 poeng

Ch. Dudon Reserve de la Cave 2002
Varenr. 10435101 i basis – Kr 209,90

Frankrike, Bordeaux. 40 % merlot, 30 % cabernet sauvignon, 30% cabernet franc. Pent utviklet med duft av parpika, kristorn, seder og sigar. Fruktpreget i bunnen går mot plomme og tørket frukt. Pent fyldig, fint utviklet med modne smaker, lakris og tørkede tranebær. Streif av vanilje, tørr, men ikke tannindominert. Polert ned av tidens tann. Frisk syre. 87 poeng

Kalkun

Kalkunkjøtt er magert og lyst med en mild, fin smak. Den trenger derfor ingen kraftig vin som følge. Kalkunkjøttet er så nøytralt i seg selv at det er tilbehøret som avgjør hva slags vin man bør bruke. Jeg har tatt utgangspunkt i kalkun med stuffing og fløtesaus. Både røde og hvite viner passer.

Cuevas de Arom As Ladieras 2016
Varenr. 11348301 i bestillingsutvalget – Kr 289,90

Spania, Campo de Borja, 100 % garnacha. Nydelig fruktighet på duft, kirsebær, modne bringebær og rørt markjordbær blandet med lavendel og blomstrende urtehage. Pent fyldig, bløte tanniner, strålende intensitet. Denne er bare så livlig og delikat, leker rundt i munnen, kiler lett med syren før den drar på. Etter det første lett tørre anslaget kommer en eksplosjon av knuste, røde bær. Tranebær, granateple, villbringebær og kirsebær. Et litt mørkere innslag av bjørnebær tar over og alt munner ut i en oppstrammende, lett saltaktig ettersmak. En komplett og nydelig vin, velkomponert og seriøs, leken og sjarmerende. 89 poeng

Les mer om denne vinen i Forførende Garnacha til ei tørst ku

Chanin St Rita Hills Pinot Noir 2019
Varenr. 11039301 i basis – Kr. 319,90

USA, California. 100 % pinot noir. Helt nydelig pinot-duft. Parfymert, knuste røde bær, hint av vanilje, tobakk og krydder. Rund munnfølelse, fin fruktkonsentrasjon og intensitet. Innsmigrende sødmeull rødbærsfrukt, smak av rørt jordbær, markjordbær, villbringebær,  harmonisk eikepreg som tilfører noe ekstra. Streif av urter i finish. 89 poeng

Bernhard Huber Malterdinger Weisswein 2018
Varenr. 11201701 i bestillingsutvalget – Kr 369,-

Tyskland, Baden. 60% weissburgunder (pinot blanc), 40% chardonnay. Trenger litt lufting før den begynner den å gi. Sitrus, norske vinterepler, hint av vanilje og smør, en skvis med lime og ristet kastanje. Fin fylde, litt fet, men ikke stor i munnen. En limeaktig syre stråler fra start og danner en stram ryggrad. Bygges på med smak av gule og grønne epler, sitrus, sitrondrops, snev av smeltet smør og et streif av vanilje. Fin fedme som balanserer syren. Ettersmaken er full av smak med en distinkt salt karakter.  91 poeng

Vilt

Et godt viltmåltid kan man unne seg i julen. Jeg har planlagt en egen viltspesial senere, men her er to fin-fine kandidater til storvilt laget på syrahdruen.

Chapoutier Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2017
Varenr. 8061101 i Bestillingsutvalget – Kr 249,90

Frankrike, Nord-Rhône. 100 % syrah. Blomster, gasbind, mynte og pepper over et lag med skosgsbær, spesielt blåbær på duft. Fin fylde og helt nydelig frukt. Kjølig. Skogsbær, krekling, blåbær og søte bjørnebær. Dryss av pepper, anis og allehånde, streif av fat. Bløt og rund munnfølelse med en fast avslutning. 89 poeng

Reyneke Syrah 2017
Varenr. 9701301 i Bestillingsutvalget – Kr 259,90

Sør-Afrika, Stellenbosch. 100 % syrah. Middels intensitet på duft. Mørke bær, blåbær og bjørnebær, hint av jod og krydder. God fylde, utrolig saftspent og god frukt, jeg kaller det smatte-frukt. Sånn saftig og godt at man får lyst til å smatte. Smak av skogsbær, krekling, ripsgele, hint av mynte og lakris. Tanniner rammer pent inn frukten og er temmelig stramme. Men i kombinasjon med den flotte frukten blir de pent rundet av likevel. Energisk vin med lang ettersmak og lett tørrhet i avslutningen. 90 poeng

Gås

Gås er ikke så veldig vanlig julemat i Norge. Det er mer utbredt i Danmark, Tyskland og Island. Jeg driver selv med gåseoppdrett og har prøvd ut mange ulike viner til gås. Solid pinot noir, gjerne oversjøisk, Brunello med litt alder, moden bordeaux og moden barolo er alle gode valg. En fyldig Rioja er trygt og godt valg som de fleste vil falle for.

Blandt de hvite er det lurt å gå for en med fylde og pondus. Alsace eller topp Wachau (smaragd) fra Østerrike eller en kraftig riesling fra Pfalz passer godt. Rik champagne er også et godt valg.

Gosset Grande Réserve Brut
Varenr. 3229901 i bestillingsutvalget – Kr 479,-

Frankrike, Champagne. 46 % chardonnay, 27% pinot noir, 27% pinot meunier. Frisk, eplepreget duft, men også tydelig duft av roser, bringebær, brioche og søt gjærbakst. God kremet mousse, fyldig og rik. Smaker av sitrus, røde bær, epler, hint av honning og valnøttmarsipan. 90 poeng

Vina Ardanza Reserva 2010
Varenr. 353401 i basis – Kr 279,90

Spania, Rioja. 80 % tempranillo, 20 % Garnacha. 12 måneders lagring i eikeliggere + 30 måneder i amerikanske eikefat. Dufter av popcorn, kokos og vanilje blandet med krydder, bringebær, solvarme jordbær og sviske. Fyldig, silkemyk munnfølelse, god å ha i munnen. Modne, snille tanniner, men absolutt ikke tannløs. Fatpreget er dominerende i starten, men det smaker godt, det også. Dette er typeriktig, en skikkelig god, gammeldags Rioja. Frukten er solid og trygg under, fatpreget så dette takler den godt. Etterhvert kommer eiken mer i bakgrunnen, syren løfter fram ent nydelig bringebærpreg. Harmonisk avslutning med fin frukt. 90 poeng

Dette er forøvrig en god jule-allrounder som kan passe til både pinnekjøtt og vilt, og endog til juleribba selv om den er i kraftigste laget. Smak og behag. 

Something fishy…

Lutefisk

Til lutefisk er musserende vin et godt valg og gjerne en som er laget på kun grønne druer hvis lutefiskmåltidet er minimalistisk (dvs kun lutefisk, potet og smør). Har man mye tilbehør som ertepuré/stuing, bacon, sennep, sirup og ymse søte saker som tilfører mer enn selve lutefisk-smaken kan man velge rikere viner. Rødvin anbefales ikke da det blir en metallisk smak på vinen.

Ayala Brut Majeur
Varenr. 5606201 i basis – Kr 364, 90

Frankrike, Champagne. 67 % pinot noir, 26 % chardonnay, 7 % pinot meunier. Flott intensitet på duft som går mot modne epler, nøtter og ristet loff. Kremete mousse, som boblende sitronskum i munnen, smak av modne epler, nøtter, skogsopp og streif av honning til slutt. Begynnende kompleksitet og en energisk syre hele veien. 88 poeng 

Mas Candí Segunyola Corpinnat Brut Nature 2015  
Varenr. 12266801 i basis – Kr  259,40

Spania, Catalonia. 100 % xarel-lo. Det er ikke så ofte man kommer over musserende vin laget utelukkende på xarel-lo. Dufter av friske, grønne epler, nøtter og kjeks. Flott autolysekarakter på denne i både duft og smak. Kremet mousse, frisk syre, smak av gule og grønne epler, lime, Ritzkjeks, brioche, valnøtter og hint av honning. Lang. 89 poeng 

Rakfisk

Vin til rakefisk er ikke den enkleste kombinasjonen av mat og vin. Vinen bør ha syre, et streif av sødme og være smaksrik slik at ikke rakefisksmaken tar helt overhånd. Smaken bør dog ikke være så utpreget at vinen overdøver fisken. Musserende vin eller en riesling med litt sødme er sikre valg. Jeg har tidligere også skrevet om å bruke oransjevin til rakefisk, og det står jeg ved. Det er en ypperlig kombinasjon hvis man liker den spesielle vinstilen oransjevin.

Les mer om vin til rakfisk

Dom. Huet Vouvray Pétillant Brut 2014      
Varenr. 169701 i basis – Kr 283,80

Frankrike, Loire, 100 % chenin blanc. 36 måneder på bunnfallet. Gule plommer, sitrus, kjeks og sopp på duft. Fyldig vin med delikate bobler og stor smaksrikdom. Helt tør, men smaken gir et sødmefulle inntrykk likevel. Her er det honning, gule plommer, appelsin, kandisert frukt og hylleblomst-saft på smak. Flott syre. 89 poeng

Psarades Plyto 2019
Varenr. 8270901 i bestillingsutvalget – Kr 199,90

Kreta, 100 % plytó. Hvorfor ikke gå litt utenfor de opptrådte stier? Plytó-druen ble reddet fra utryddelse av Lyrarakisfamilien på 90-tallet da den ble plantet i familiens vinmark Psarades. Dufter av blomster, vanilje, gul plomme, sitrus og hint av noe tropisk. Deilig duft. Fyldig munnfølelse, litt fet. Smak av tropisk frukt, spesielt mango og ananas, lime og sitrus, lett krydret. Frisk og lang ettersmak. 87 poeng

Torsk

Når man velger vin til torsk bør man i tillegg til selve fiskesmaken, tenke på tilbehør og saus. Den enkleste formen for servering, kun bestående av flatbrød, potet, fisk og smør, fordrer en enklere vin en om torsken får følge av smaksrikt tilbehør og en kraftig smørsaus. Det tradisjonelle torskemåltidet ledsages ofte av rødvin i Norge, men jeg vil også slå et slag for hvitvin som i mine gane smaker bedre til torsk. Skal det likevel serveres rødt bør den være lett med lite tanniner og saftig fruktighet.

Matrot Meursault 2018
Varenr. 3316301 i basis – kr 479,90

Frankrike, Burgund, Meursault. 100% chardonnay. Åpner med duft av røyk, gule epler, epleskrell og smør.
Fyldig og rik, flott syre. Smak av sitrus, epler, smeltet meierismør og et hint av nøtter. Konsentrert og mineralsk avslutning. 91 poeng

Gorgo Bardolino 2019
Varenr. 5144001 i bestillingsutvalget – kr 144,90

Italia, Veneto. I tillegg til de tre valpolicella-druene corvina, rondinella og molinara er det blandet inn 5 % merlot og 5 % cabernet sauvignon. Dufter av kirsebær og bringebærdrops, streif av lavendel. Frisk og lettdrikkelig vin med en saftig syrlighet og lette tanniner. Ren og delikat frukt med smak av sursøte kirsebær, granateple og røde epler. Pen lengde med et lett bittert preg av kirsebærstein i ettersmak. 86 poeng

Kveite

Kveita er mild i smak med hvitt kjøtt og en fast konsistens. Frisk og fruktig er stikkord, men vinen må også ha fylde og struktur for å harmonere med den litt fete fisken, spesielt hvis den serveres med smørsaus eller brunet smør og smaksrikt tilbehør.

En lettere rødvin går også fint, men jeg ville absolutt gått for hvitt til kveite.

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc 2019
Varenr. 11889201 i bestillingsutvalget – Kr 189,-

Frankrike, Rhône. 60 % viognier, 30 % grenache blanc, 10 % clairette 10%. Pære, gule epler, krydder, hvit pepper, melon, streif av honning på duft. Fyldig og litt fet i munnen. God friskhet. Kombinerer fruktighet med tydelig tekstur av tørrstoff og syre. Salt og mineralsk med smak av grapefrukt, eple, stjernefrukt og sitrus. God lengde med fast, tørr, krydret ettersmak. 89 poeng

Penfolds Bin 311 Chardonnay 2017
Varenr. 9678601 i bestillingsutvalget – Kr 279,90

Australia, druer fra Adelaide Hills og Tasmania. 100 % Chardonnay. Lukter som et fruktfat med oppskjært frukt: epler, appelsin, mango, ananas og honningmelon. Vanilje, krydder og smørtoner fra fatet er fint integrert. Fyldig vin med en nesten oljete konsistens som smører munnhulen. God frukt som tar opp det samme som i duften, men det kommer også en tydelig limekarakter fra midten og utover i ettersmak. Det frisker opp og gir en livlig karakter. Tydelig syre gir en pekepinn mot druenes kjølige opprinnelsested. Pent fatpreg, bare et dryss av krydder og vanilje. God lengde. 90 poeng

Gravlaks

Gravlaks er salt, med ørlite sødme, fisken er fet og kan ha preg av forskjellig krydder etter hvordan den er gravet. For meg er det vesentlig at vinen har god syre for å friske opp. Den kan gjerne også ha noe sødme, men den bør ikke være altfor søt. Utfordringen er sennepssausen man gjerne serverer ved siden av. Den er gjerne litt søt og den kraftige smaken kan ofte overdøve vinen. Vinen må derfor ha nok smakskraft til å takle denne.

Bruno by Karthäuserhof Riesling Kabinett Feinherb 2019
Varenr. 12339401 i bestillingsutvalget – Kr 169,90 

Mosel, Tyskland. 100 % riesling. Fruktig duft av moden fersken, gule epler og blomster. Delikat og florlett duft slik Mosel kabinett skal være. Sødmefull i anslaget, smak av søte nektariner, sitrus og epler, nydelig avstemt og frisk syre som sitrer og leker. Lang, saftig ettersmak med lett salte mineraler i avslutningen. Super kabinett. 88 poeng

Passer også til ribbe selv om den er i det sarteste laget. 

Les mer om denne vinen i Bruno by Karthäuserhof – to herlige rieslinger

Weingut Selbach-Oster Zeltinger Kabinett 2018
Varenr. 11595501 i basis – Kr 197,-
Varenr. 11596005 i basis – Kr 481,90 (magnum)

Mosel, Tyskland. 100 % riesling. Dufter av blomstereng og sitrus. Saftig syre gir et løft og balanserer den modne, sødmefulle frukten. Smak av sursøt sitrus, lime og gule epler. Mangler kanskje litt på konsentrasjon og dybde, men en vellaget og livlig riesling med 30 gram restsukker. Magnumflasken er litt strammere i uttrykket, men ble også servert en tanke kjøligere. Det sier noe om at riesling med restsødme gjerne kan serveres et hakk kjøligere enn tørre rieslinger. 87 poeng

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: