Søtt og godt til juledesserten

Det er tid for å tenke på julens søtsaker i glasset. Dessertviner og sterkviner er dessverre en kategori i motvind. Det er synd, men forståelig. Vinene smaker så himmelsk godt, men blir ofte liggende i påvente av en anledning. Jeg har kjelleren full av gode søtviner, men det går alt for lenge mellom hver gang jeg åpner en flaske. Men det er jo bare å begynne med det, verre er det ikke.

Nå er det så nære jul at det er risikabelt å bestille vin i bestillingsutvalget hvis de skal rekke fram til jul. Jeg har derfor valgt ut fem viner i basisutvalget som jeg håper faller i smak. Julen er en perfekt anledning til å la seg forføre av sukkersøt nektar. Slanking får man drive med på nyåret.

Den søte juletid

Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest  2017    
Varenr. 1471302  – Kr 188,30 (50 cl)

Tokaj må det være til jul. Basisutvalget har ikke veldig mye å by på i denne avdelingen, men denne godbiten som ble lansert i november er verdt å snuse på. Bokstavelig talt. Den ungarske dessertvinen er laget av 88 % furmint, 6 % hárslevelu og 6 % zéta (oremus). Dette er en late harvest-vin, en vin laget på sent innhøstede druer og kortere lagringstid enn de konsentrerte Azú-vinene. Denne har tre måneder fatlagring og 131 gram sukker per liter. Duft av aprikos og honning, hint av fersk sopp, nøtt og røyk. Oljete og rik munnfølelse, smak av karamell, ristede mandler, karamellpudding og honning. Lang og flott. 90 poeng

Dette er årets vin til multekremen, gjerne servert med krumkake. Tokaj er også sikkerstikk til karamellpudding, men jeg ville valgt nok en litt kraftigere Tokaj enn denne til hjemmelaget karamellpudding. For en rikere, søtere og mer konsentrert tokaj i basis er det verdt å kikke nærmere på Ch. Megyer Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016 (varenr. 5451302 – kr 295,- for 50 cl)

Landreau Coteaux du Layon 1er Cru Chaume 2015
Varenr. 12268101 – Kr 297,60

Coteaux du Layon ligger midt i Loiredalen i Frankrike. Spesialiteten her er søt chenin blanc både med og uten edelråte. Denne druen har en skarp og flott syre som gjør vinene balanserte og friske samtidig som de er søte. Denne vinen er fra Chaume, en liten 1er cru-appellasjon i Coteaux du Layon som regnes som ett av de beste områdene for disse vinen.

Noen volatile hint av neglelakk i starten som blir fort borte. Hint av ull, overmodne epler og honning på duft. Nydelig sødme med 113,2 g/l sukker, pent balansert av nesten 7 gram syre/liter. Smak av aprikos, tørket frukt, appelsinmarmelade, syltet appelsinskall og nøtter. God lengde. 89 poeng

Dette er vinen for blåmuggost, gjerne roquefort som har en saltsmak som harmonerer veldig godt her. Brielignende oster eller en lokal ost fra vinens distrikt Chaume er også godt. På dessertfronten er tilslørte bondepiker, fruktsalat og nøttekake gode valg til denne.

Maynard’s 20 Year Old Tawny Port
Varenr. 11186002 – Kr 254,90 (50 cl)

Tawny portvin er portvin som er laget på fat så lenge at de får mørk ravgul mot brun farge (tawny) og et lagret preg. Gjennom gradvis eksponering for luft får de et oksidert preg, smak av tørket frukt og en nøtteaktig karakter. Lagret tawny kommer med ulike aldersbetegnelser (10, 20, 30 og 40 år) og er en blanding av ulike årganger der aldersbetegnelsen viser til gjennomsnittsalderen på vinene. 


Dette er en sprek 20-åring, pent utviklet og lett nøttepreget. Lukter av karamell, men har samtidig en fruktigere tone. Rik vin med lagvis smak av nøtter, tørket fiken, karamell, kransekakemasse og krydder. Lang og betagende vin man gjerne kan tilbringe en hel aften med. 90 poeng

Karamellpudding og nøttedesserter står på lista over bruksområder her. Den er også veldig god til julenøtter og syv sorter julekaker eller bare som den er helt alene.

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2008
Varenr. 1109301 – Kr 299,90

Late Bottled Vintage (LBV) regnes gjerne som en hybrid mellom de flaskelagrede og fatlagrede portviner. Dette er portvin som er høstet i et enkelt år og etter fire-seks år på fat tappes de på flaske. Etter noen år på flaske lanseres de for salg. Vinene kan være filtrert eller ufiltrert, og er drikkemodne når de lanseres. De ufiltrerte kan likevel utvikles videre og vil ofte få et bunnfall.

Smith Woodhouse er en av de beste portvinsprodusentene. Deres Late Bottled Vintage er laget tradisjonelt med fire år på fat og tappes ufiltrert. Hedonistisk portvin med noe utviklet duft av skogsbær, tørket frukt, sviske, krydder, pepper, litt lærtoner og nøtter. Fyldig og rik med pent integrert alkohol og faste tanniner som støtter opp. Kompleks smak av søte plommer, syltede moreller, fruktkompott og mørk sjokoladekonfekt. Undertoner av nøtter. 90 poeng

En ordentlig juleportvin som passer til julens godbiter av sjokolade og rike kaker med tørket frukt type English Christmas pudding. Dette er også vinen til blåmuggost. Sett bare fram en god Stilton og et fat pepperkaker, man trenger ikke mer den kvelden.

Mas Amiel Vintage 2018
Varenr. 3091101 – Kr 295,-

Mas Amiel holder til i Maury, et forblåst lite sted i Sør-Frankrike der tramontane-vinden røsker godt i vinstokkene. Dette er en dessertvin av typen Vin Doux Naturel basert på grenache-druen. Gjæringen stoppes halvveis ved å tilsette sprit mens det ennå er mye sukker igjen. Druene godgjører seg videre i vinen og det trekkes ut farge og smaksstoffer. Tradisjonelt vil vinen deretter lagres på glassballonger utendørs, men akkurat denne vinen får ikke denne røffe behandlingen. Mas Amiel Vintage har mer til felles med vintage portvin. Etter gjæring ligger vinen på store eikeliggere i rundt et halvt år før den tappes på flaske. Dette gir en mørk og konsentrert vin som gjerne kan drikkes nå, men som også vil utvikle seg ved lagring.

Mas Amiel Vintage 2018 dufter av en blanding av tørket frukt og friske bær. Her er det rosiner, korinter og svisker blandet med friske og saftige bjørnebær. Søt og fløteaktig i munnen med et pent bitt av tanniner. Smaken følger opp duften med mørke, søte bær og tørket fiken mikset med lekre toner av hasselnøtter og mokkabønner. 90 poeng

Dette er vinen du skal drikke til sjokolade! Lun sjokoladefondant, mørk konfektkake, brownies, risboller, delfiakake og sjokoladekuler. Denne vinen vil gjøre det enda bedre. Tro meg.

En kommentar om “Søtt og godt til juledesserten

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: