Vinglass til deg selv eller i gave? Her er tipsene på hvilke glass som gjør vinelskeren glad

Vinglass! Trenger man virkelig mange forskjellige typer vinglass og hvilke glass skal man velge? Det finnes så mange typer glass og plassen i skapet er ofte begrenset. Denne artikkelen handler om de vinglassene jeg ikke klarer meg uten og hvorfor. Ikke uventet står glass fra Riedel og Zalto på min liste. Nyere oppdagelser er champagneglass fra Lehmann og glassene fra Jancis Robinson som visstnok skal gå til all slags vin. Det har jeg testet ut.

Problemet med dyre glass er at det gjør vondere når det knuses. Jeg har derfor også tatt med to glass-serier i budsjettkategorien som jeg synes er mye glass for pengene. De tåler også en støyt hvis man er en uvøren glassknuser.

Glasset fra Jancis Robinson er testet ut for vinskap.no, men alle glassene her er omtalt med ekte entusiasme og baserer seg på hva jeg selv har i skapet. De fleste glassene kan også kjøpes i andre butikker, for eksempel Bakeren og kokken, Kitch’n, Tilbords, Glassmagasinet og ærverdige Backe i Grensen i Oslo. Sistnevnte har forøvrig vært i drift siden 1889 og drives nå av fjerde generasjon. Det er morsomt at det fortsatt finnes slike butikker, og ikke bare store kjeder.

Glassets egenskaper

Vinglass består av stett, stilk og klokke. Et godt vinglass har tulipanformet klokke sies det. Det er kanskje en litt gammeldags betegnelse når man tenker på hvordan tulipan-avlen har utviklet seg og hvor mange nye typer tulipaner som finnes med kronblader som er både frynsete og utovervendt. Men altså, klokken på et godt vinglass skal være bred over hoftene og smalne innover mot toppen for å konsentrere duften. Champagneglass bør også ha denne formen. De gammeldagse sylinderformede typen flûte yter boblene ingen rettferdighet.

Klokkens størrelse varierer for de ulike typen viner, men den bør uansett ikke være for liten og trang. Vinene skal kunne rulle rundt i glasset å suge til seg luft uten at det skvulper over. Glasset, spesielt den delen som treffer leppene, skal være tynt. Stilken skal være god å holde i og lang nok til at man kan snurre på glasset uten å komme borti klokken med hånden. Stetten skal balansere glasset godt slik at det ikke velter så lett.

Så langt, så godt. Et godt vinglass bør også være tilpasset vinen som drikkes. De aller fleste som tror at vin lukter vin får seg en overraskelse når de får lukte samme vin i to helt ulike glass. Å bruke riktig glass til ulike viner vil gi en bedre vinopplevelse. Etterhvert har det kommet svært mange glass på markedet, anført av Riedel som har uforskammet mange typer glass til all slags viner og druesorter. Det er ikke nødvendig å ha ulike glass til alle typer viner, men å ha et lite utvalg av gode glass med ulike egenskaper vil øke vingleden.

Mine favoritt-vinglass

Zalto Denk’art – de beste vinglassene?

Jeg prøvde zalto-glass første gang på et fine wine-kurs i Østerrike i 2012 og forelsket meg hodestups. Mange synes zaltoglass virker så skjøre med tynt glass og pinglete stilk, men de knuser ikke spesielt lett.

Jeg bruker mine Zalto burgund til røde og hvite burgundere, all annen pinot noir, gamle baroloer og annen nebbiolo og til røde viner med delikate aromaer som for eksempel nerello mascalese og lettere spansk garnacha. Jeg har knapt drukket rød burgund av andre glass etter jeg fikk Zalto i hus.

Zalto Bordeaux passer fint til kraftigere rødviner som Bordeaux og andre cabernet/merlot-baserte-viner. Til Rioja og viner laget på syrah/shiraz og sangiovese er også naturlig å bruke disse glassene. Personlig liker jeg bedre Riedel sine glass til disse typer viner.

Zalto Universal er mine foretrukne glass til all slags hvitvin med unntak av store, fete chardonnayer som går i Burgund-glassene. Røde viner som ikke går i kategoriene over passer også fint her. Musserende viner viser seg også fint i universal-glassene hvis man ikke har champagneglass. De er også ypperlig til oransjevin og rosévin. Universal-glassene har dog fått hard konkurranse av Jancis Robinson-glassene hos meg den siste tiden.

Zalto champagne er fortreffelige glass til musserende viner av det lettere slaget. Det er nesten som å drikke rett ut av luften. Jeg synes ikke disse glassene helt yter rettferdighet til rike årgangschampagner, der trengs det et glass som er mer solid. Etter jeg kjøpte Lehmann-glassene omtalt under har mine zalto champagneglass nesten ikke vært i bruk.

Priser:
 • Zalto Universal – Kr 520,- pr stk
 • Zalto Burgundy – Kr 545,- pr stk
 • Zalto Bordeaux – Kr 535,- pr stk

Riedel – pionéren på vinglass

Så var det Riedel da. Lenge var Riedel egentlig det eneste alternativet når det gjaldt vinglass som tok hensyn til at vin lukter og smaker forskjellig etter hva slags glass de drikkes fra. Riedel var de første som kom på markedet med druespesifikke glass og har hatt en vesentlig, for ikke å si revolusjonerende, påvirkning på dagens vinglassprodusenter.

Skal man kritisere Riedel for noe er det kanskje at det er har kommet overveldende mange glasstyper til alle mulige druer. I Sommeliers-serien er det hele 17 ulike typer glass. Selv om man i sammenlignende smakinger vil kunne kjenne forskjell er det ikke nødvendig med så mange typer vinglass. Det er moro selvfølgelig, men det er ikke nødvendig.

Vinum-serien er den rimeligste og mest tilgjengelig serien fra Riedel. Glassene er maskinlaget og relativt solide. De vanligste glassene er de nevnte Riesling/Zinfandel-glasset, Cabernet Sauvignon/Merlot-glasset og Pinot Noir-glasset. Man kommer langt med disse tre typene.

Jeg bruker Riesling/Zinfandel til de fleste slanke hvitviner, til sterkviner og musserende vin. Cabernet Sauvignon/Merlot-glasset er nok det glasset jeg bruker aller mest i det daglige. Det er selvfølgelig passende til Bordeaux-blends, men de duger til det meste av rødvin med unntak av pinot noir. Rikere hvitviner går også fint i dette glasset, men det finnes bedre valg. Pinot Noir-glasset er lekkert, men det slår ikke Zalto.

I den eksklusive enden av skalaen er Riedel Sommelier-serien. Disse glassene var de første i verden som var designet med tanke på å få fram vinens egenskaper. Dette var i 1958. Designer var Claus J. Riedel og glassene forandret hvordan vinverdenen så på vinglass

Sommeliers Bordeaux-glassene har stått på min ønskeliste lenge, men med tanke på prisen og hvor mange Vinum-glass jeg har knust opp gjennom årene har jeg foreløpig ikke tatt sjansen.

Priser:
 • Vinum Cabernet Sauvignon/Merlot – Kr 649,- for 2-pakning
 • Vinum Riesling/Zinfandel – Kr 649,- for 2-pakning
 • Vinum Pinot Noir – Kr 649,- for 2-pakning
 • Sommeliers Bordeaux Grand Cru – Kr 1099,- pr stk
 • Sommeliers Zinfandel/Riesling Grand Cru – Kr 879,- pr stk
 • Sommeliers Burgundy Grand Cru – Kr 1099,- pr stk

Lehmann Jamesse til bobler

Mitt første møte med Lehmann-glassene var på Vinmonopolets presseprøving for spesialslipp av champagne. Disse glassene ga en helt annen opplevelse enn andre champagneglass jeg har prøvd. Boblene stiger jevn og trutt og det blir en flott skumtopp når man skjenker i. Dette glasset tar godt vare på boblene. Den runde og generøse klokkeformen gjør at man virkelig kan slenge den musserende vinen rundt og frigjøre aromaer på en langt bedre måte enn for eksempel champagneglassene fra zalto (se video). De er også veldig pene å se på. Estetikk skal man heller ikke kimse av.

Etter å ha testet champagneglassene ønsket jeg å prøve burgund-glasset Jamesse Prestige Grand Rouge. Dette er også veldig pent å se på med sine runde former og jeg synes det fremhever vinens fruktighet. Jeg bruker de ofte til fruktige rødviner som trenger et stort glass, for eksempel beaujolais, garnacha, saftige portugisere og pinot noir fra nye verden. Jeg synes ikke dette glasset får fram kompleksiteten i burgundere så der velger jeg alltid Zalto.

Priser:
 • Lehmann Jamesse Prestige Grand Champagne – Kr 1794,- for 6-pakning (vinskap.no)
 • Lehmann Jamesse Prestige Grand Rouge – kr 1979,40 – kjøpes hos lehmannglass.no. De har også champagneglassene, men de er dyrere her enn i nettbutikken hos vinskap.no
 • Backe i Grensen fører også glass fra Lehmann

Nye vinglass fra Jancis Robinson

Jancis Robinson-glass til venstre, Zalto Universal til høyre.

De nyeste glassene på min liste over glass jeg ikke kan klare meg uten er universal-glassene til Jancis Robinson. Den kjente britiske vinskribenten har i samarbeid med designer Richard Brendon laget et glass som skal passe til alle viner. Hun forteller selv at hun har et pragmatisk syn på glass og ikke forstår hvorfor man skal ha så mange typer glass. Hvem har plass til så mange glass, liksom?

Men kan dette stemme? Jeg fikk et sett glass av vinskap.no for å teste det ut. Jeg har nå prøvd det med en rekke forskjellige viner og sammenlignet det med den glasstypen jeg vanligvis ville valgt. Jeg har testet tysk riesling, tannat fra Uruguay, rosévin, amerikansk pinot noir og champagne.

Glasset er tydelig inspirert av Zalto Universal. Glasset er supertynt og delikat, formen er tilnærmet likt og de er omtrent like store. Stilken på Jancis-glassenen er litt kortere. De er såpass like at hvis jeg ikke tar ut av oppvaskmaskinen selv så havner de sammen med zalto-glassene i skapet.

Samme glass – ulike viner

Første test var GG Riesling fra 2012, altså tørr riesling med bittelitt alder. I zaltoglasset var det tydelige petroleumstoner på duft, i munnen er det skarpere syre og saltere karakter. Jancis-glassene fikk fram en usedvanlig blomsterduft og en mye mer detaljert duftopplevelse. Syren opplevdes bløtere idet jeg fikk vinen i munnen, men kom mer fram i ettersmak. Jancis imponerte i første test.

Neste vin ut var tannat fra Uruguay i 2018-årgang, altså en vin rik på smak og tanniner. Motpart her var Riedel Vinum Cabernet/Merlot. Dette var også en spennende test der Jancis Robinson-glasset kom best ut av det. I dette glasset ble duften klarere og mer konsentrert. Tanninene var tydelige i begge glass, men i Riedel-glasset opplevdes de noe mer aggressive og bitre.

Så var det en ung, ganske enkel rosévin fra New Zealand som skulle til pers i Riesling Vinum Riesling/Chianti-glass. Jancis-glassene gir en delikat floral duft, men duften er ikke så detaljert som Riedelglasset. Vinen virket også noe mer konsentrert i Riedel, men en ganske så lik opplevelse.

Amerikansk pinot noir ble servert i Zalto Burgund, og denne var jeg spent på. Jeg var allerede imponert av Jancis-glassene, men kunne de få frem den delikate pinot noir-duften bedre enn Zalto? Nei, det kunne det ikke. Jancis ble litt trangere i frukten, lukket. Zalto fikk fram en mer energisk rødbærfrukt. I munnen er det ganske likt, men Zalto får fram en bløtere karakter, noe mer bitterhet i ettersmak hos Jancis.

Så er det champagne. Jancis Robinson vs Lehmann Jamesse Prestige. Vinen er en blend der knapt halvparten er chardonnay og resten pinot, fem år på bunnfallet. Her er det uventet jevn kamp mellom de to glassene. Lehmann vinner knepent på duft. Duften er mer detaljert med epler, rødbærsfrukt og roser. Jancis er mer eple og mindre røde bær. Begge glassene gir en kremet mousse og varige bobler. På smak er det de samme smakselementene og kompleksitet i begge glassene.

Konklusjon:

Jeg har siden brukt Jancis-glassene flere ganger uten å gjøre noen sammenligninger med andre glass. Konklusjonen er at dette er et veldig godt allroundglass. Pinot noir og sannsynligvis nebbiolo trenger større klokke for å utfolde seg, men for øvrige viner fungerer det meget godt. Jeg endte opp med å bestille meg 12 glass av disse, og jeg tror dette blir de glassene jeg kommer til å drasse med meg rundt på vinsmakinger der man skal ha med egne glass.

Priser:
 • Jancis Robinson 2-pakning – Kr 780,-
 • Jancis Robinson 6-pakning – Kr 2200,-

Budsjett-glass

Hadeland Odysse-serien

Av rimeligere glass er Odysse-serien fra Hadeland Glassverk en favoritt. De kommer dessuten med knuserstatning, noe som kan komme godt med for uheldige kløner.

Her vil jeg også nevne cognac-glassene. De er jeg veldig glad i. I tillegg til cognac brukes de noen ganger til sterkviner som oloroso sherry, tawny portvin og madeira. Det finnes bedre glass til disse vinene, men det er en sødmefull nostalgi i å dekke bordet med små sterkvinsglass.

Priser:
 • Odysse Rødvin – Kr 1199 ,- (pakke med 6 stk)
 • Odysse Hvitvin – Kr 999,- (pakke med 6 stk)
 • Odysse Champagne – Kr 999,- (pakke med 6 stk)
 • Odysse Cognac – Kr 999,- (pakke med 6 stk)

Psst! Christiania Glasmagasin har halv pris på hele Odyssé-serien

Villeroy & Bosch Ovid

Ovid-serien fra Villeroy & Bosch er glassene jeg har med ut når jeg skal grille. De er solide og tåler en støyt. Formen på både hvitvin- og rødvinsglassene er funksjonell, og glassene er gode å drikke av. Champagneglassene er ubrukelige, så de er det ikke noen vits i å kjøpe.

Priser:
 • Villeroy & Bosch Ovid Rødvin – Kr 229,- (pakke med 4 stk)
 • Villeroy & Bosch Ovid Hvitvin – Kr 229,- (pakke med 4 stk)

Kan for eksempel kjøpes hos Design forevig

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: