Bruno by Karthäuserhof – to herlige rieslinger

Ærverdige Karthäuserhof i Moseldalen har fått to nye sjarmører i porteføljen. Bruno Riesling Dry er en tørr riesling og Bruno Riesling Kabinett feinherb er en kabinett på den tørre siden av halvtørr. Begge er topp rieslingkjøp i prisklassen under 200 kroner.

Karthäuserhof regnes som den åttende eldste vingården i verden og det er funnet skriftlig materiale som omtaler vinmarkene i Eitelsbach fra år 1223. Selve Karthäuserhof ble til i 1335 da munkene i Karteuserordenen fikk eiendommen i gave av Prins Balduin av Luxemburg. I nesten fem hundre år holdt munkene på her før Napoleon rotet det til for dem. Eiendommen ble overtatt av den franske stat og etterhvert solgt til høystbydende til general Valentin Leonardy i den franske hæren. Siden den gang har eiendommen vært i samme familie. I dag drives eiendommen av Albert Behler som er syvende generasjon. Rundt seg har han et team av dyktige mennesker: vinemaker Sascha Dannhäuser, managing director Richard Grosche og teknisk director Mathieu Kauffmann.

Overraskende nyheter

Jeg ble litt overrasket over å se navnene til Mathieu Kauffmann og Richard Grosche da jeg skulle finne ut litt mer om disse vinene som er helt nye på markedet. Kauffman var tidligere kjellermesteren hos champagnehuset Bollinger og ble headhuntet til Reicherat von Buhl i Pfalz i 2013. Richard Grosche var også ny i von Buhl-teamet og boblet av entusiasme da jeg møtte ham på et besøk hos Von Buhl i 2015. Grosche var tidligere sjefsredaktør i det anerkjente tyske vintidsskriftet  Meininger’s Weinwelt and Sommelier Magazine. Han hadde skrevet positivt om Von Buhl i flere år med påstander om at dette var vineriet med størst potensial i Pfalz.

Under et nytt besøk hos Von Buhl i februar i år fikk jeg høre at Kauffmann hadde forlatt stillingen sin da eierene ikke hadde de samme idéene som ham om veien videre. Det var nytt for meg. Senere har jeg lest at både Kaufmann og Grosche fikk sparken og at en av grunnene var at de bunkret opp for mye reservevin i kjelleren for å lage sekt av ypperste kvalitet hos Von Buhl. De ville også slippe vinene på markedet senere når vinene var mer modne.

Det er gledelig at de fortsetter sitt arbeid sammen hos Karthäuserhof som sannsynligvis vil være mer lydhør for idéen om å lagre vinene lenger. Karthäuserhof har selv tradisjon for å lagre sine søte og tørre viner lenge i sin historiske kjeller for så å lansere dem som ekte juveler fra fortiden.

Kauffmann og Grosche deler oppfatningen om at riesling skal være så tørr som mulig. Under mitt besøk hos Von Buhl i 2015 fortalte Grosche om den første smakingen Kaufmann og han hadde sammen. Kauffmann klaget på at de rimeligste vinene hadde for mye sødme. De var kjedelige. – Dette er da ikke tørr vin! hadde han sagt. Vinene må være tørrere for å vise de ulike vinmarkenes forskjeller tydeligere. Har vinene 8 gram restsukker overdøver det alt. (sitert fra min egen artikkel i Vinforum i 2015)

Vil vi få se en mer knusktørr vinstil fra Karthäuserhof de neste årene og hva vil skje med stilen til Von Buhl?

Tilbake til Bruno

Men vi må tilbake til de nye vinene. Hvis jeg har fått tak i den rette enden på denne historien er  Bruno by Karthäuserhof det første egne prosjektet fra Kauffmann og Grosche etter de forlot von Buhl og dette er første årgangen av disse vinene. Navnet Bruno er en hyllest til St. Bruno av Cologne, grunnleggeren av Karteuserordenen. Hensikten med vinene har vært å skape  lettdrikkelige friske riesling som oser av Mosel-terroir og gir god kvalitet til en hyggelig pris.

Den ene vinen er helt tørr (4 gram sukker per liter), mens den andre er kabinett feinherb med 12 gram sukker. Druene til disse vinene kommer fra bratte skifervinmarker i Moseldalen. Druene plukkes for hånd og blir presset forsiktig. Gjæres med naturlig gjær på ståltank og videre gjøres det så lite som mulig i kjelleren. Vinen får god tid til å modnes på bunnfallet, den klares ikke, og tappes kun med ørlite svovel. 


Bruno by Karthäuserhof Riesling Dry 2019
Varenr. 12339301 i BU – Kr 169,90 

Aromatisk og floral. Blomsterduften slår imot deg og blander seg med gule epler og fersken. Litt krydret. Frisk og syrlig, det knaser i grønne, syrlige epler, lime og sitrus i starten. Så fylles munnen med en smak av modnere og gulere frukt i retning fersken og honningmelon. Lang, frisk og tørr ettersmak. 88 poeng

Passer godt til en rekke matretter som reker og skalldyr, fish’n’chips, kylling og salater.

Bruno by Karthäuserhof Riesling Kabinett Feinherb 2019
Varenr. 12339401 i BU – Kr 169,90 

Fruktig duft av moden fersken, gule epler og blomster. Delikat og florlett duft slik Mosel kabinett skal være. Sødmefull i anslaget, smak av søte nektariner, sitrus og epler, nydelig avstemt og frisk syre som sitrer og leker. Lang, saftig ettersmak med lett salte mineraler i avslutningen. Super kabinett. 88 poeng

Her har vi en herlig vin til sushi. Den kan også fungere til gravlaks dersom sennepsausen ikke er alt for dominerende. Den passer utmerket til svinestek, men til ribbemiddagen ville jeg valgt en mer kraftfull riesling. 

(vinene er tilsendt som produktprøver)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: