Vintipset: Trenz Blanc de Noirs 2016

img_2640

Tysk hvitvin fra Rheingau laget på pinot noir. Det høres da unektelig spennende ut. Det tenkte jeg da jeg kom over Trenz Blanc de Noirs 2016 på en vinmesse tidligere i november.

Weingut Trenz holder til i Johannisberg i Rheingau. Dagens driver, Michael Trenz,  er 11. generasjon vinbonde og familien har dyrket druer her siden 1670. Eiendommen er på 30 hektar og det er hovedsaklig riesling det fokuseres på. 85 prosent av vinmarkene er riesling, mens resten er spätburgunder (pinot noir), weissburgunder (pinot blanc), sauvignon blanc og ymse småtterier. Trenz har oppnådd stor anseelse og ble i 2008 kåret til ”årets oppdagelse” av den tyske vinguiden Gault Millau. Trenz er leverandør av vin på førsteklasse langdistanseflyginger med Lufthansa og har vært servert ved en rekke offisielle anledninger i Tyskland.

Michael Trenz ønsker å lage friske, fruktige og rike viner. Vinrankene blir hard beskjært for å øke ekstrakt og mostvekt. Druene høstes sent og for hånd, og presses deretter så forsiktig som mulig. Moderne kjellerteknologi og langsom gjæring på lav temperatur gir resultatet det strebes etter.

Det er en eventyrlysten produsent vi har med å gjøre. I samarbeid med Delheim Estate i Stellenbosch, Sør-Afrika lages kraftige barrique-lagrede rødviner på shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot og en hvit sauvignon blanc. Nytt i fjor er en gin laget i samarbeid med Birkenhof destilleri i Westerwald. Soul & soil heter den og er basert på rosa grapefrukt, rød pepper og kumquat. Riesling spätlese er også tilført og gin’en er lagret fire måneder på eikefat der toppvinen Johannisberg Riesling Alte Reben har gjæret.

I Norge er det foreløpig bare hvitvinen Trenz Blanc de Noirs som er tilgjengelig og den kom som nyhet i Bestillingsutvalget i november. Akkurat som i champagne betyr blanc de noirs hvitvin laget utelukkende av røde druer, og her er det altså spätburgunder (pinot noir) som er råstoffet. Druene blir forsiktig presset og juicen silt vekk fra skallene slik at den ikke tar farge. Gjæres så på lav temperatur, 11-12 grader på ståltank og modnes deretter på tank.

Trenz Blanc de Noirs 2016 har lys gul farge med delikat rosaskjær. Rik, fruktig og sødmefull hvitvin i feinherb (halvtørr)-stil med 13,7 gram sukker. Det kler den godt. Tydelig pinot noir-preg med røde bær og rips, men også grapefrukt, ananas og en fin mineralitet. Saftig og lang ettersmak. Dette er godt. 89 poeng

Trenz Blanc de Noirs 2016
Varenr. 7906501 i Bestillingsutvalget – kr. 185,-

Winzer Trenz, Kleiner Koenig Kabinett
Foto: Weingut Trenz

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: