Adventskos med gløgg og pepperkakelikør

Conditum paradoxum kalte de gamle romerne i det 4. århundre sin gløggaktige drikk. Det betyr noe sånt som ”overraskende, krydret vin”. Her var honning og vin viktige ingredienser og krydderiene var gjerne safran, pepper, dadler, laurbær og harpiks fra pistasjtreet.

Vår gløgg dukker opp i skriftlige kilder på 1400-tallet i Tyskland. Tyskernes Glühwein kan oversettes til glødende vin og navnet kommer etter sigende av at vindrikken ble varmet over glødende kull. På de gamle tyske slottene langs Rhinen ble kalde, hustrige vintre mer levelige hvis man hadde et krus varmende vin å holde rundt. Senere ble dette til en juletradisjon som bredte seg nordover i Europa der det også var kaldt.

I England på 1600-tallet ble det laget en lignende drikk kalt Ipocras. Det var bare adelen som hadde råd til å drikke noe slikt siden både sukker og krydder var for dyrt for menigmann på denne tiden. Så vel ansett var drikken at borgermesteren i London skålte med den til ære for Dronning Elizabeth I under hennes kroning. En oppskrift på ipocras finnes i den kjente kokeboken The Accomplisht Cook av Robert May som kom ut i 1660. Her brukes det 4,5 liter vin som tilsettes kanel, ingefær, nellik, muskatnøtt og muskatblomme, pepperkorn, sukker og fløte.

I USA drakk man også gløgg. Kilden her er Miss Eliza Leslie som skrev Directions for Cookery som kom ut i 1837 og viste seg å bli den mest populære kokeboka på 1800-tallet med et salg på minst 150 000 kopier. Hennes oppskrift er som følger:
Kok en knust muskatnøtt, to kanelstenger og en spiseskje lett knuste nellikspiker i en halv liter vann. Når det er redusert til det halve siles det i en liter vin som settes over varmt kull. Ta karet av varmen straks det begynner å koke og smak til med sukker.

I Norge kom gløggen via Sverige der den kaltes glögg. Rundt år 1900 fant svenskene ut at det var salgsfremmende å ha bilder av nisser på flaskene og slik har det altså blitt en typisk juledrikk her hos oss.

Gløgg kan man gjerne lage fra bunnen av selv, men det finnes også gode alternativer å få kjøpt på Vinmonopolet. Her er mine gløggtips til adventstiden og helt til slutt en ny pepperkakelikør.

Gløgg

7994401-1

Basen i denne svenske gløggen Saturnus er 100 prosent primitivo. Sukkerinnhold er 160 gram per liter og alkoholprosenten er 12,5%. Starter med mye kardemomme, så kommer ingefær og det hele blir veldig pepperkakeaktig. God gløgg med rund vinsmak og fint harmonisk krydderpreg. God og rimelig gløgg.

Saturnus Vingløgg
Varenr.  7994401 i Basis- kr. 124,90

 

 

1897701-1

Hellstrøm har fått mye skryt for sin gløgg. Her er det en økologisk rødvin på sangiovese som har rollen som vinbase mens krydderiene er  kanel, kardemomme, appelsinskall, ingefær, nellik, vanilje og akasiehonning. 158 gram sukker per liter, alkoholen er 15 %.
Kongerøkelse på duft. Smak av moreller og sitrus med ingefær, kardemomme, anis og nellik. Ingefær og kardemomme dominerer veldig i ettersmak. Konsentrert og rik gløgg med mye krydderier.

Hellstrøm Gløgg
Varenr. 1897701 i Basis- kr. 159,90

Glühwein

Nytt i november er to tyske glühwein, en hvit og en rød. Disse to er mindre konsentrert og vinsmaken kommer godt frem under krydderiene. Både sukkerinnhold og alkohol er mindre enn de to gløggene over, noe som gir en lettere og syrligere karakter.
Den hvite har en litt kunstig duft, men kommer seg på smak. Her smaker det veldig av vanilje, litt kardemomme og kandisert sitrusskall som kler en hvitvinsgløgg/glühwein. Syrlig, med et lite bittert streif. Litt tamt vinpreg, men med fint krydder som ikke dominerer.  92 gram sukker, 9,5 % alkohol.

Den røde har en ganske enkel rødvinsbase (merlot), litt syntetisk frukt på duft, men mer vinaktig på smak. Rund og søt, minner litt om rød vermut. 92,7 gram sukker per liter. Alkoholinnhold 11,5 %

Heisser Hirsch Glühwein Weiss
Varenr. 7909301  BU- kr. 129,90

Heisser Hirsch Glühwein
Varenr. 5702001 i BU, men på lager hos endel pol – kr.129,90 –

Alkoholfritt

109401-1

Den alkoholfrie varianten Blossa Alkoholfri Gløgg er laget på en moscato-base som senere er de-alkoholisert. Sukkerinnholdet er 170 gram per liter. Her er det ordentlig gløgg-lukt og smak, mye bedre enn tomtegløgg-basen man får i dagligvarehandelen. Ingefær er noe dominant i ettersmak, men alt i alt en meget god alkoholfri gløgg.

Blossa Alkoholfri Glögg
Varenr. 109401 i Basis – Kr. 39,50

Pepperkake-likør

7931302-1

Når vi først er i adventstemning passer det godt å ta med en ny pepperkakelikør eller shot eller hva man skal kalle det. Shoot Funky Gingerbread heter den og smaker pepperkakedeig, kardemomme, kanel, litt anis, smør og smørbukk-karameller. Smørpreget og rund smak med fint pepperkakekrydder-preg. Likørsøt med sine 250 gram sukker per liter og må serveres kald for ikke å være for kvalmende. Et lite glass er godt til julekosen eller kanskje i en eksperimentell julecocktail.

Shoot Funky Gingerbread
Varenr. 7931302 – kr. 149,90 for 50 cl

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: