Vin Santo – vin for vennskap

3f53c-toscana09377

Reiser man i Toscana er det nesten umulig å ikke komme over den toscanske dessertvinen Vin Santo. I gamle dager var det tradisjon for å tilby alle gjester et glass av denne vinen. Denne tradisjonen blir fortsatt holdt i hevd og svært mange produsenter lager noe Vin Santo, selv om ikke alt er av like god kvalitet.

Vin Santo betyr hellig vin, og de hellige dråpene blir  laget av de grønne druesortene malvasia og trebbiano. En liten porsjon sangiovese kan også forekomme. Druene plukkes sent og tørkes en stund før de blir til vin. Tre måneder er vanlig, men de kan også tørke så lenge som til mars året etter innhøsting. Når druene tørkes fordamper vannet og mosten blir rik og veldig søt.

På de mindre gårdene jeg har besøkt i Toscana ble Vin Santo omtalt som en vin for vennskap. Stoltheten lyste i ansiktene til bøndene når de viste fram druer som ligger til tørk på stråmatter eller henger under taket på loftet. Når druene har nådd ønsket sukkermengde blir de presset forsiktig og legges på fat av varierende størrelse i minst tre år. De beste får enda lenger tid. Fatet forsegles med voks. Vinen stikkes ikke om og modner langsomt mens ørsmå mengder luft slipper til gjennom porene på treet. Den ferdige vinen får det vi kaller en oksidativ stil og en ravgul farge.

Italienske menns forhold til mamma er kjent, og også i produksjon av Vin Santo er det viktig å ha en god mor i bunnen. Det de omtaler som ”mor” eller madre på italiensk, er en skvett på 2-3 liter vin som er igjen på fatet fra tidligere årganger. Denne startkulturen gjør at gjæringen går bedre og tilfører kompleksitet til vinen. Ikke alle produsenter benytter madre.  Noen synes dette er gammeldags og lite egnet for kvalitet, og nekter dermed å fortsette denne tradisjonen.

For de som begynner å komme i julestemning er Vin Santo noe å skrive ned på handlelista. Denne vintypen passer til både karamellpudding og multekrem med krumkake. Et lite glass Vin Santo til pepperkaker med blåmuggost er også nydelig. Passer også sammen med knekking av julenøtter (både de man bruker nøtteknekker på og de man må bruke hodet på).

4460202-185 % malvasia, 15 % trebbiano. Ravgul farge, litt volatilt hint av neglelakkfjerner i åpning som etter hvert blåser av. Fyldig i munnen med konsentrert smak av søte klementiner , aprikos, tørkede epleskiver med kanel og sukker, hasselnøtt og honning. Mineralsk preg i retning sementstøv i en veldig lang ettersmak. Spennende og kompleks. 92 poeng

 Selvapiana Vin Santo del Chianti Rufina 2009
Varenr. 4460202 i BU Pris: Kr. 315,- for 50 cl.

6826902-1

 

95 % malvasia, 5 % sangiovese. Nøtter, tørket fiken og akasiehonning på duft. Søt, fyldig og oljete i munnen, aprikos, honning, karamell, smørkaramell,  hasselnøtter og valnøtter på smak. Lang avslutning.  88 poeng

 Barone Ricasoli Castello di Brolio Vin Santo del Chianti Classico 2009
Varenr. 6826902 i Basis (kat. 2) Pris: Kr. 239,90 for 37,5 cl

6390802-1-2

 

45 % malvasia,  30% sangiovese og 25%, trebbiano. Marsipan, valnøtter og tørket aprikos på duft. Søt, rik og tung. Smak av nøtter, mango, korinter, tørket fiken og streif av honning. Flott vin med nydelig, lang nøtteaktig ettersmak.  91 poeng
Felsina Vin Santo 2005
Varenr. 6390802 i BU – Kr. 279,90 for 37,5 cl

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: