Vinkompaniet i Rioja

IMG_7434

Compañia Vinicola del Norte de España (CVNE) – det nordspanske vinkompani, eller Cune som det gjerne kalles, ble etablert i Riojas hovedstad Haro i 1879 av de to brødrene Eusebio og Raimundo Real de Asúa og en vitikulturistvenn fra Rioja, Isidro Corcuera. Eusebio led av astma og hadde fått ordre av legen til å finne et tørrere klima å bo i enn i det fuktige Bilbao. Alt klaffet og med vinlusa phylloxera som herjet i Frankrike var det mer enn nok av tørste kunder som ville kjøpe vin.

I starten var CVNE en ren negociant som kjøpte, blandet og tappet bulkvin. Etter hvert begynte de å kjøpe opp eiendommer, plante vinmarker og lage vin på egen hånd. Med stødig hånd bygget de en solid merkevare og vant priser og medaljer rundt i Europa. Selskapet er fortsatt eid av etterkommerne av grunnleggerne, og siden 2003 har femte generasjon, Victor Urrutia og hans søster Maria, sittet ved roret.

9c38f-hjk2bcontino
Jeg møtte CVNE-sjef Victor Urrutia (til høyre) hos Contino for noen år siden. Til venstre Alain Brumont fra Madiran som også var tilstede.

Innovasjon og moderne tilnærming uten å miste tradisjonen av syne kan sies å være en korrekt beskrivelse av CVNE. Tradisjoner er viktig, men hvis det finnes teknologi som kan bedre vinkvaliteten er de ikke redde for å ta den i bruk.

CVNE har tre bodegaer som alle har egne vinmakerteam og stilretning. I Haro ligger hovedsetet CVNE der også Imperial holder til i en egen bygning. Druene i disse vinene kommer fra Rioja Alta. Viña Real ligger i Laguardia og bruker kun druer fra Alavesa. Contino har sine egne vinmarker og vingård i Laserna, Alavesa.

Jeg har smakt gjennom et knippe viner fra CVNE og konkluderer med at det snart 140 år gamle vinkompaniet leverer varene så det holder.

Vinene er vareprøver fra Good Beverage

Imperial

IMG_7467

Imperial er CVNEs flaggskip og kjent for jevn og stabilt god kvalitet år etter år. Vinene lages bare i gode årganger og bare de beste druene fra de beste vinmarkene får inngå i vinen. Det lages kun Reserva og Gran Reserva.

irStilmessig korrekt Rioja Reserva med 24 måneder på fransk og amerikansk eik, 36 måneder på flaske før lansering. Duft av mørke bær, rød lakris, krydder, kokos og et streif av vanilje fra fat. Pent fyldig og bløt vin med finkornede tanniner, god konsentrasjon og smak av plomme og mørke bær, krydder og et lite smørstreif. Vellaget, balansert og harmonisk vin med mye frukt som takler eiken godt. Fin friskhet og snille tanniner, dog ikke uten struktur.  En av de beste Rioja-kjøpene i basisutvalget. 90 poeng

Imperial Reserva 2012
Varenr. 5121101 i Basis, kat. 6 – Pris: Kr. 300,-

igr

Druene til Imperial Gran Reserva kommer fra frittstående vinbusker med lav avkastning i Rioja Alta. Druemiks er 85% tempranillo, 10 % graciano og 5 % mazuelo. 36 måneder på franske og amerikanske fat, 48 måneder på flaske før den lanseres for salg. Det blir ikke stort mer klassisk Rioja enn dette. Duft av jordbær, trevirke, miks av dempet vanilje, tobakk, masse fatkrydder, nellik. Kompleks. Fyldig vin, rund, som fløyel i munnen, flott konsentrasjon i hele smakskurven, syrefrisk og saftig sursøt frukt som er veldig tiltalende. I ettersmak, blå plomme, moreller, litt jordbærsyltetøy. Perfekt integrert fat som gir den typeriktige riojafølelsen uten å overdøve. Fast, litt tørr finish. Fortsatt mye frukt å gå på, vil utvikle mer komplekse aromaer etterhvert. Fremstår fortsatt ung. 92 poeng

Imperial Gran Reserva 2007
Varenr.  5121201 i Bestillingsutvalget – Pris: Kr.  389,90

CUNE

Cune-serien er de kommersielle vinene fra CVNE og produksjonen er på nesten 7 millioner liter årlig. Dette er prisgunstige viner av god kvalitet.

CUNE-CRIANZA-75CL_Nuevo-Escudo

Cune Crianza er en enkel og grei crianza med duft av røde bær, saftig frukt og integrert vanilje fra eik. Middels fyldig vin med moderat konsentrasjon og et stilkete preg i avslutningen. Verdt prisen, men ikke stort mer. Til enkel mat (taco, pizza, gryterett) fungerer den fint. 78 poeng

Cune Crianza 2013 
Varenr.  5705701 i Basis, kat. 3 – Pris: Kr.  139,90

CUNE-RESERVA-075L-Nuevo-Escudo

Cune Reserva har harmonisk duft av bringebær, plomme, vanilje, litt tobakk og mokka. Fyldig, rund og silkemyk i munnen, smaksrik og konsentrert, solbær, jordbær, rips og bringebær i blanding med med krydder og vanilje fra fat. Mørkt fruktinntrykk. Mellomting mellom moderne og tradisjonell Rioja. Pent priset. 87 poeng

Cune Reserva 2013
Varenr.  5705801 i Bestillingsutvalget – Pris: Kr. 175,-

CUNE-GRAN-RESERVA-075L_Nuevo-EscudoCune Gran Reserva har flott intensitet på duft. Modne, røde bær, boysenbær, fatkrydder og vanilje. Bløt og rund, men med storkornede tanniner som gir en litt raspende tekstur i alt det bløte. Plomme, jordbær, lakris og vaniljestang på smak. Leskende syre, stor konsentrasjon. Flott Gran Reserva til en lommebok-vennlig pris. Mye vin for pengene. 89 poeng

Cune Gran Reserva 2010
Varenr. 9419701 i Basis, kat. 5  – Pris: Kr. 219,90

MONOPOLE

Monopole er CVNEs hvitvinsserie med tre viner. En viura fra Rioja, en verdejo fra Rueda, samt den spesielle Monopole clásico-vinen. Den siste er en hvitvin på viuradruen tilsatt en dæsj tørr, manzanilla sherry kjøpt av Hidalgo-familien i Sanlucar de Barrameda. Monopole Clásico var en av basisvinene hos CVNE, men ble avviklet grunnet dårlig salg på 80-tallet. I 2014, 100 år etter den var først lansert, oppsto vinen igjen. Heldigvis.

MONOPOLE-BLANCO-SECO1

Monopole Clásico 2014 har sitrus, stjernefrukt, fersken, streif av gummi og jod på duft. Tørr og frisk, livlig syre. Ikke spesielt fruktig, men spennende lagvis smaker av eple, tørket appelsinskall, usaltet smør og et tiltalende nøttepreg i avslutning. Middels fyldig vin med litt varmende avslutning. Drikk nå, men det kan også være spennende å gi denne noen år til på flaske for å se utviklingen. Til tapas, aperitiff, salat. 89 poeng

Cune Monopole Clásico Blanco Seco 2014
Varenr.  7345901 i Bestillingsutvalget – Pris: Kr.  239,90

CONTINO

1e687-contino

Jeg forelsket meg hodestups i Viñedos del Contino under et Rioja-besøk for noen år siden. Se Konge fra Contino. Contino omtales som et château hos CVNE. En enkelteiendom med 62 hektar vinmarker i Rioja Alavesa der elven Ebro gjør en sving på seg og gir unikt terroir til vinmarkene. José de Madrazo, far til dagens vinmaker, kom over eiendommen i 1973 da han som drueinnkjøper for Vina Real var på leting etter råvarer. Da lå huset i ruiner. CVNE gikk i kompaniskap med eieren og etablerte Viñedos del Contino. Vinene hos Contino er utelukkende laget av druer fra egne enkeltvinmarker. Hvis kvaliteten ikke er god nok selges druene til andre bodegaer.

contino_blanco1Contino Blanco er litt lukket nå, men har elegant duft av sitrus med et streif av mineraler. Rik og fyldig vin med moden frukt, leskende syre, velbalansert smak der gul frukt og sitrus smelter sammen med streif av fat og smør. Lang ettersmak med delikate vaniljetoner i avslutningen. Flott vin 90

Contino Blanco 2014
Varenr. 9738401 i Bestillingsutvalget – Kr. 279,90

contino_reserva

Reserva-utgaven til Contino har to år på amerikanske og franske fat, samt to år på flaske før lansering. Moreller, litt mokka, tobakk på duft. Stor dybde. Fyldig og frisk, finkornede tanniner, lekker frukt, plomme og hjemmelaget jordbærsyltetøy med integrert fatpreg som gir et strøk av vanilje og krydder. Smørpopcorn  i finish. En ungdommelig reserva, vellaget og meget god. Topp kjøp. 90 poeng

Contino Reserva 2011
Varenr. 5121301  i Basis, kat. 6 – Pris: Kr. 300,-

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: