Mine ti beste vinbøker

img_2688

Det nærmer seg jul og et nytt år. Kanskje kjenner du noen vinelskere som ønsker seg en vinbok? Kanskje ønsker du deg en selv. Kanskje skal du ta fatt på et eller annet studie i vinfaget neste år og trenger vinlektyre? Her er tips på ti av vinbøkene som har hjulpet meg med å lære mer om vin.

Jeg har mange vinbøker. Hylle på hylle med alt mulig man måtte ønske å vite om vin. Alt fra gamle, utdaterte bøker til splitter nye. Det er bøker spesialisert på land og enkeltområder, vinatlas, bøker om vinmaking, deriblant et par intrikate om vinkjemi som jeg ikke skjønner så mye av, om jordsmonn og mikronæringsstoffer i vinmarken, om mat og vin, markedsføring av vin og ulike bøker om hvordan man skal smake vin. I en egen hylle ligger favorittbøkene og de mest nyttige oppslagsverkene. Alle bøkene man trenger for å lære seg noe om vin og som dras fram hver gang jeg lurer på noe eller vil repetere noe. I tillegg til favorittene ligger det alltid en bok eller to fremme om et emne jeg holder på å fordype meg i. Akkurat nå er det den brilliante Wine Atlas of Germany som ligger der. Det er i denne hyllen jeg har funnet mine ti boktips. De fleste av bøkene er beregnet på de som kan endel om vin fra før og vil være gode julegaveideer til vinnerden. Andre kan fint leses av de som nylig har begynt å få øynene opp for denne drikken som mange av oss er så opptatt av å lære mer om. Tanum har de fleste av disse bøkene og de kan også bestilles på Amazon.com.

 

Screen Shot 2017-11-15 at 13.41.31The World Atlas of Wine (7th edition) – Hugh Johnson og Jancis Robinson
Mitchell Beazley, 2013
Mange vinelskere har begynt sin reise vinkunnskap i denne boken som tar for seg vinverdenen område for område. Jeg har tre eldre utgaver i hyllen og den siste reviderte 7. utgaven som e-bok. Gode kart, fine bilder, oppdatert og relevant informasjon om hele verden gjør det til en uunværelig bok i hyllen og på nettbrett/Mac/PC. Selv om ingenting er som å holde en vinbok i hendene er den elektroniske utgaven veldig hendig og bruksvennelig.

For hvem: Alle. Hvis man først har fått en interesse for vin må man ha denne boken.
Kan bestilles på Tanum – kr. 459,-
E-bok på iBooks

 

Screen Shot 2017-11-15 at 13.37.05The science of Wine – Jamie Goode
University of California Press/Mitchell Beazley, 2nd Edition 2014
Vinblogger, journalist og prisbelønt forfatter Jamie Goode forklarer i denne boka til dels vanskelige ting på en forståelig måte. Boken er delt inn i tre deler. Del en omhandler det som skjer i vinmarken, del to handler om det som skjer i vinkjelleren og den tredje delen er om hvordan vi som drikker vin forholder oss til vinen. Med en akademikers presisjon er det faktabaserte påstander som legges fram og ikke bare synsing og anekdotiske fortellinger. Det er likevel plass til filosofiske betraktninger om de ulike temaene og boka er langt fra tørr og kjedelig. Høy kvalitet på innhold.

For hvem: Mange vil ha glede av denne boken, men den vil nok ikke tenne nybegynneren. Best for alle nivåer fra de som kan litt om vin fra før til eksperten.
Kan bestilles på Tanum – kr. 429,-

 

Screen Shot 2017-11-15 at 16.11.13Wine Myths & Reality – Benjamin Lewin MW
Vendange Press, 2010 – Ny revidert utgave i 2017
Denne tykke boka på over 600 sider tar for seg, som navnet sier, hva som er realiteten og hva som er myter innen vin. Boka er delt inn i fem deler. Det to første tar for seg dyrking av druer og vinmaking og her går man gjennom vinmaking og druesorter. Del tre er kalt the Wold Market og handler om vinstiler, hvordan den globale vinbransjen fungerer og om vinsvindel, forfalskinger og skandaler. De to siste delene går gjennom nyttige fakta om Nye Verden og Gamle Verden.
Det som skiller denne boka fra andre er det kritiske blikket på ulike mer eller mindre omdiskuterte tema som for eksempel manuell vs maskinell innhøsting, økologisk og biodynamisk produksjon, mysteriet rundt terroir, global oppvarming, tilsetningsstoffer i vin og en rekke andre saker. Emnene blir belyst fra flere sider og fotnotene over kilder til hvert kapittel bakerst i boka er verdt å gå nærmere inn på for dybdekunnskap.

For hvem: Alle med solid vininteresserte kan ha glede av denne.
Kan bestilles på Tanum – kr. 559,- (den nye 2017-utgaven)

 

De to neste bøkene om smaking har betydd mye for meg på min reise til å bli en bedre vinsmaker og har hjulpet meg i hvordan man kan analysere ulike elementer i vinen. Jeg har definitivt blitt en bedre blindsmaker og bedre til å forklare vinens smak og på grunn av disse.

Screen Shot 2017-11-15 at 16.12.19

Essential Winetasting – The Complete Practical Wine Tasting Course – Michael Schuster
Mitchell Beazley, 2000 – Ny utgave i 2017
Denne boka er egentlig et smakekurs med oppgaver som kan løses praktisk. Den kan fint bare leses, men smaking vil både gi større forståelse og en hel del glede underveis. Schuster går kronologisk til verks og tar for seg smaketeknikk, introduksjon til rød, hvit, musserende og sterkvin før den mer praktiske delen tar over. Smakeoppgaven tar deg trinnvis gjennom to vinpar og instruerer hvilke ting man skal lete etter for å forstå vintypen og forskjellene fra den andre vinen det smakes mot. Eksempler på vinpar er lite/mye tanniner, gammel/ung og Old World/New World.

For hvem: Anbefales varmt for alle som vil lære å smake vin og for de som vil bli en bedre smaker og forstå mer om hvorfor en vin smaker som den gjør.
Kan bestilles på Tanum – kr. 179,- (heftet) 2017-utgaven

 

Screen Shot 2017-11-15 at 14.28.04The Wine Experience – Gérard Basset MW MS
Kyle Cathie Ltd, 2000
Gérard Basset MW MS som innehar både tittelen Master of Wine og Master Sommelier har skrevet en litt annen type bok. Her relateres all informasjon til smak. Hvorfor vinen smaker som den gjør og hvordan vi skal forstå det ut i fra hva som er i glasset. Kapittelet om hvilke faktorer som påvirker vinens smak, stil og kvalitet forklarer en rekke begreper og hvordan resultatet blir i glasset. De mest kjente druesortene blir også beskrevet med smak og struktur. Smaketeknikk, bedømming av vin, poengscore og vokabular blir grundig gjennomgått.

For hvem: Egentlig alle, men boka kan muligens være for spesifikk på smaketeknikk for de som bare liker å kose seg med et glass vin i ny og ne. Spesielt nyttig for vinstudenter på alle nivå som skal smake blindt til eksamen.
Jeg har ikke funnet denne i Norge. Kan kjøpes brukt på Amazon for under $5 og ny for $98

Screen Shot 2017-11-15 at 16.16.32Exploring & Tasting Wine: A Wine Course With Digressions – Berry Brothers & Rudd Wine School
BB&R, 2015
Boka Vinhandleren Berry Brothers & Rudd er min siste favoritt på bokfronten for allmennkunnskap om vin. Boka er skrevet av ulike fagpersoner hos den anerkjente vinhandleren. Mange av dem er Masters of Wine (MW). Boka er delt inn i 6 kursdeler og to tilleggskapitler. Den første er introduksjondel som forteller hvordan man skal smake og hvordan informasjonen er presentert gjennom boka. De øvrige fem kursdelene tar alle for seg tre druer og ulike tema som er aktuelle i forhold til druene. For eksempel omhandler del 3 cabernet franc, cabernet sauvignon og merlot. Her er det natulig å lære om blending av druer og Bordeaux. Boka har et morsomt og informativt design som gir god forklaring på drueprofilene. Til slutt i boka er to kapitler med en kort oppsummering om bl.a. mat & vin, glass, lufting, vin på restaurant, litt om lovgiving og vinbransjen.

 

For hvem: Super bok for nybegynnere. Mer erfarne vinelskere vil også finne mye nyttig informasjon og tips her.
Kan bestilles på Tanum – kr. 229,-

 

Screen Shot 2017-11-15 at 16.14.30Wine Grapes – Jancis Robinson, Julia Harding & José Vouillamoz
Penguin Books, 2012
Den eneste boken man trenger om vindruer. Alfabetisk inndelt der hele 1368 druer blir beskrevet med opprinnelse, genetikk og slektskap, hvor den vokser og hvordan den smaker. Dette er en bok som er så grundig gjennomarbeidet og med høyt forskningsnivå at det er en fryd. Det er mye tekst, men egne seksjoner med druebilder her og der liver opp. Boken er forholdsvis dyr, men innholdet tatt i betraktning og holdbarheten til informasjonen gjør det verdt investeringen.

For hvem: For alle med stor interesse for druer og vin
Kan bestilles på Tanum – kr. 1359,-

 

Screen Shot 2017-11-15 at 16.17.30Grapes & Wines – Oz Clarke & Margaret Rand
Sterling Publishing, siste utgave 2015
Mye enklere i formen enn drueleksikonet over, men underholdende skrevet og inneholder det mest nødvendige man trenger å kunne om druer. De mest kjente druene blir grundig behandlet over flere sider, mens mindre kjente druer får et kort avsnitt. Kjekt oppslagsverk med lettfattelig, ujålete språk.

For hvem: God og underholdende bok for alle vininteresserte, fra nybegynner til ekspert. Finnes også på norsk.
Kan bestilles på Tanum – kr. 269,- Innbundet. Kr. 199,- for heftet utgave.

 

Screen Shot 2017-11-15 at 13.51.08Verdt å vite om vin – Arne Ronold og Jørgen Mønster
Vigmostad & Bjørke, 3. utgave 2015
Vinboken til Arne Ronold MW, Norges første Master of Wine og danske Jørgen Mønster er mye brukt i ulike vinutdannelser i Norge og er kanskje den viktigste norske vinboken innen generell vinkunnskap-sjangeren. Vinproduksjon fra jord til glass og verdens vinområder blir behandlet på en trygg og kunnskapsrik måte.

For hvem: God introduksjonsbok for alle.
Kan bestilles på Tanum – kr. 469,-

 

Screen Shot 2017-11-15 at 12.44.41Understanding Wine Technology – David Bird MW
DBQA Publishing, 2003 – 3rd Edition 2011
Denne hendige, lille boken er først og fremst en oppslagsbok om tekniske sider ved dyrking av druer og tilvirkning av vin.
Emnene er kort og konsist forklart med et forståelig språk selv for de som ikke har en grad i kjemi eller biologi. Lurer du på noe om syrer, oppbinding av vinplanten, gjær og gjæring, membranfilter, hvordan man lager ulike typer vin, glyserol og estere, eikefatlagring og stabilisering? Da er dette boka for deg. Har også et kapittel om kvalitetskontroll, lovgivning, vinfeil og smaking.

For hvem: vinstudenten og vinnerden som er opptatt av hvordan ting egentlig henger sammen rent teknisk.
Kan bestilles på Tanum – kr. 259,-

 

Screen Shot 2017-11-15 at 16.18.24Oxford Companion to Wine – Jancis Robinson
University Press, 2015 (4rd Edition)
Dette er den store vinbibelen de fleste vinstudenter bærer rundt på. Et leksikon som dekker det man måtte lure på innen vitikultur, vinifikasjon, land og distrikt, druer og viner. Dette er ikke en bok man leser fra perm til perm, men et nyttig oppslagsverk. Selv har jeg gått over til on-line utgaven på jancisrobinson.com som alene er verd abonnementet på Jancis’ purple pages som for tiden er £85 i året.

For hvem: All med en viss vininteresse
Kan bestilles på Tanum – kr. 389,-

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: