Skikkelig sekt

img_5857.jpg

Tyskerne er glad i musserende vin. Tall fra Deutsches Weininstitut forteller at tyskerne i 2016 drakk 305 millioner liter tysk sekt og annen importert musserende vin i året. Det betyr at rundt fem flasker med bobler glir ned i hver eneste tysk strupe hvert år. For å dekke bobletørsten lages det sekt i store mengder hos sektindustrigigantene. Majoriteten av dette er laget med charmat-metoden av bulkvin som like gjerne kan komme fra utlandet som fra Tyskland. Billig-sekt lages i store fabrikker av billige baseviner som tilsettes en generøs mengde sukker for å dekke over utilstrekkelighetene. Trocken sekt kan inneholde opp mot 32 gram sukker og fortsatt kalles trocken. Selv om kvaliteten er økende har all denne middelmådige musserende vinen bidratt til at sekt har fått et dårlig rykte. Tom Stevensons World Encyclopedia of Champagne & Sparkling wine, nylig revidert og oppdatert av Essie Avellan MW i 2013, omtaler sekt på denne måten:

”In short, sekt is a very low-grade product of no individual character, and is thus of no interest to discerning drinkers to the international market. How so much Sekt can be consumed by the Germans themselves is a real mystery.”

Uffda, det høres ikke bra ut. Men det har skjedd endringer de siste tyve årene og fremveksten av Winzersekt eller Qualitätsschaumwein er et hyggelig tilskudd til verdens bobleviner. Her må produsenten kun bruke egne druer og vinen må være laget på tradisjonell metode med annengangsgjæring på flaske med minst 9 måneder på bunnfallet.

Tyskerne er på ingen måte ukjent med musserende vin av topp kvalitet. Den nevnte boka av Tom Stevenson forteller om tyskerne som gjøkunger i den franske champagneindustrien. Tyskerne var populære av flere grunner. Siden franskmennene ikke var særlig interessert i å lære fremmedspråk var det tyskerne (som var et handelsfolk som ville lære andre språk) som tok seg av handelen med utlandet. Tyskerne måtte også være frontmenn for adelsfamilier som syntes det var noe uverdig å være assosiert med forretningsdrift. En aristokrat driver da ikke med sånt, kan du skjønne. Tyskerne var, da som nå, kjent for å være nøye med detaljer og ha ting på stell og fikk ofte disse jobbene. Etterhvert lærte tyskerne en hel del om både produksjon og salg av champagne, og mange tok enten over firmaet de jobbet for eller de startet egne champagnehus. Eksempler på tyskættede champagnehus inkluderer navn som Krug, Bollinger, Heidsieck, Lanson og Roederer.

Sekt produseres i de fleste tyske regioner og de fleste tyske druene brukes. Riesling, chardonnay, spätburgunder (pinot noir), silvaner og weissburgunder (pinot blanc) er de vanligste. Det er min klare oppfatning at sekt er aller mest spennende når den lages på riesling. Ikke minst er dette viktig i den harde konkurransen i markedet for musserende vin. Et vanlig markedsføringsprinsipp er målet om å være ledende i sitt segment. Sekt på chardonnay/pinot noir konkurrerer først og fremst med champagne, men også med topp musserende vin fra California, Australia og i senere tid også fra England. Det er trangt om plassen i denne kategorien. Den tunge bagasjen med tankfermentert industrisekt i millionvis av liter gjør heller ikke saken noe bedre. Tyskland vil neppe bli markedsledende, selv om vi sikkert vil se fremragende chardonnay/pinot noir fremover.

Når det gjelder riesling er situasjonen annerledes. Når det gjøres skikkelig er det ingen som lager bedre musserende riesling enn tyskerne. Det er fremsatt kritikk om at den aromatiske rieslingen har liten effekt av autolyse og flaskefermentering. Det er jeg uenig i og støtter meg på kjellermester Kauffmann hos Von Bühl som hevder at hans lette pressing av druen ikke trekker ut så mye aromastoffer at det bli konflikt mellom druekarakteren og lagringskarakteren.

To nye tysk sekt ble lansert i basisutvalget 3. november. En fra Reicherat von Bühl i Pfalz og en fra Weingut Winter i Rheinhessen.

Jeg besøkte Reicherat Von Bühl i 2015. Da hadde Mathieu Kauffmann fått to år til å lage musserende vin i etter han sluttet hos  champagnehuset Bollinger. Kauffmann er perfeksjonist til fingerspissene. Da de flaskegjæret hos Von Bühl for første gang i januar 2014 (2013-årgangen) ba Kauffmann om mikroskop. Han telte gjærcellene i flasken to ganger om dagen og målte tettheten. Det er slike detaljer som gjorde at han ble ansatt hos Bollinger. Nå er det spennende å se hva han får til hos Reichsrat von Buhl framover. Han har allerede gitt vinene en strammere, tørrere karakter enn tidligere. Kauffmann mener selv at sekt-produksjonen hos von Buhl har store muligheter. Jordsmonnet her er annerledes enn i Champagne, men druene er av mye bedre kvalitet, sier han.

2215301Von Bühl Riesling Brut har en spennende duft. Her er det tydelige lagringskarakterer av epleskrott og valnøtter i første sniff. Etterhvert kommer det mer epler og gul frukt. Vinen har litt tyngde i munnen, en kremete struktur og en stram, fin syre. Kompleks vin på smak, men her tar kjeks og nøtter litt overhånd over den sarte frukten. I ettersmak dukker det fram et tiltalende preg av grønt, friskt eple. 89 poeng

Notat på samme vin i 2013-årgang: Sitronfrisk og kremet mousse. Toast med smør og nyplukket sopp blander seg med en oppkvikkende rieslingkarakter med høy syre, friske epler og sitrus. (ingen poeng gitt)

Von Buhl Riesling Brut 2015
Varenr. 2215301 i Basis –  Pris: kr. 285,-

Weingut Winter i  Rheinessen lager også riesling-viner av strålende kvalitet. Stefan Winter er en del av den nye bølgen med unge, tyske vinmakere med kvalitet på agendaen. Han er med i organisasjonen Message in a Bottle som består av 26 unge vinmakere som møtes og utveksler ideer og tanker for å promotere regionen som et kvalitetsdistrikt.

– Jeg ønsker ikke å lage enkle viner fordi det er så kjedelig, fortalte han da jeg besøkte ham i 2009. Da var han en ganske ukjent vinpersonlighet i Rheinhessen. Vinene hans er heller ikke kjedelige og har en flott og saftig frukt.

7976301Winter Riesling Brut har fanget opp rieslingkarakteren veldig godt, med blomster og epler på duft. Små bobler og mykt skum i munnen, god konsentrasjon og en krisp og frisk syre. Smak av eple og ristet loff med mineraler i ettersmak. I forhold til Von Bühl er denne lettere og mindre kompleks, men med en florlett eleganse og mindre autolysekarakter som gjør at rieslingen kommer godt frem. 90 poeng

Winter Riesling Brut 
Varenr. 7976301 i Basis –  Pris: kr. 192,60

IMG_1866
Tysk vin er i vinden som aldri før. Nå kommer også sekt på banen

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: