Coonawarra og cabernet fra Wynns Coonawarra Estate

Dagens tirsdagstips er to viner fra Wynns Coonawarra Estate i Australia. Begge er laget på cabernet sauvignon og passer godt til høstens vilt og lammeretter. Men før vi kommer til vinomtalen skal vi snike oss litt nærmere inn på Coonawarra.

Coonawarra ligger i South-Australia. Klimaet her er forholdsvis kjølig til Australia å være og innhøstingen foregår gjerne i april, noe som tilsvarer oktober nord for ekvator.

Coonawarra-distriktet er kjent for sitt røde jordsmonn, terra rossa. Dette er et jordsmonn der det øverste laget er rød leire formet gjennom tusenvis av år av kalkstein som er forvitret og farget rød av jernoksid. Under den røde leiren er det kalkstein som både drenerer godt, men også holder på fuktigheten.

Det er først og fremst cabernet sauvignon det handler om i Coonawarra, med shiraz hakk i hel. Cabernet herfra regnes som en referanse for denne druen i Australia, selv om det i dag er flere distrikter som utfordrer på akkurat det.

Natalie Cleghorne, vinmaker hos Yalumba beskriver cabernetene herfra slik på hjemmesiden til Coonawarra Grape and Wine Incorporated (CGWI): “The best Coonawarra Cabernets are structured, expressive, with sublime tannins. They are wines that can be enjoyed upon release and into maturity.”

Andre druer man kan støte på er cabernet franc og merlot, og områdets kjølige klima gir også gode hvitvinerviner laget av riesling, sauvignon blanc og chardonnay.

Les også om Coonawarraprodusent Rymill i Vintips i polhylla: Tre helt forskjellige hvitviner og en rød grillvin

Starten på Coonawarra

De første druene i Coonawarra ble plantet her i 1891 av skotten John Riddoch, men det var først på 60-tallet og i tiårene fremover regionen begynte å få anerkjennelse med sine “clarets”.

John Riddoch var gullgraver og brukte sine opptjente midler til å kjøpe seg et butikklokale for å bli vinhandler. Senere fikk Riddoch tips om å anskaffe seg landområder i Penola. Han lånte penger og kjøpte seg et betydelig landområde på hele 50 000 hektar (coonawarra.org). En annen kilde oppgir dobbelt så stort areal.

800 hektar av eiendommen ble satt av til å lage en kolonihage som kunne være til hjelp for de som ville bosette seg i området og drive med frukt. Håpet var å bidra til at flere, spesielt de unge, ble boende på bygda i stedet for å søke lykken i byen.

95 000 vinstokker og 10 000 frukttrær ble plantet det første året og Riddoch kalte det Coonawarra Fruit Colony etter det aboriginske navnet for kaprifol.

Wynns Wine Estate

Fra John Riddoch er ikke veien lang til Wynns Wine Estate. I 1897, den 11. mars klokken 8.00 ankom de første 406 kilo med druer til nybygde Chateau Comaum (Wynn’s book, Andre Caillard MW). Bygningen var laget av sandstein og hadde tre gavler. I dag er dette Wynns Coonawarra Estate og vinmarkene er de samme som Riddoch plantet i 1891. Eiendommen ble kjøpt av Samuel Wynn og sønnen David fra Melbourne i 1951 og vinene herfra regnes i dag som de blant de beste i regionen.

Det er for tiden fire viner Fra Wynns Wine Estate i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Jeg omtaler her Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon 2013 og Wynns Coonawarra The Gables Cabernet Sauvignon 2016. To flotte viner med priser som gir en gunstig inngangsbillett til Cabernet fra Coonawarra. Toppvinene, Wynns Riddoch Coonawarra Cabernet Sauvignon og Wynns Coonawarra Estate Michael Shiraz er dyrere og koster henholdsvis 850 og 700 kroner. Jeg har inne en bestilling og vil oppdatere artikkelen med disse to senere.

Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon 2013
Varenr. 5229201 – Kr 249,90

Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon 2013 er laget på 100 % Cabernet sauvignon og har 14 måneder lagring på eikefat der 82 % er brukte og resten er nye fat. Tett, mørk farge. Masse blåbær på duft, mye mer blåbær enn det cabernet-typiske solbærpreget. Utfylles med duft av mynte, blomster, hint av mokka og kaffe. Fyldig, raspende tanniner, fast i kjaken, middels fruktighet, mer mot tørkede bær enn frisk frukt, friskheten kommer fra en god syrlighet som ligger pent under og perforerer den fyldige smaken av konsentrert sviske og blåbær. God lengde med en anelse nøtter og litt varm finish. Kan fint drikkes nå, men kan også ligge lenger. 89 poeng 


Wynns Coonawarra The Gables Cabernet Sauvignon 2016
Varenr. 11261301 – Kr 169,90

Wynns Coonawarra The Gables Cabernet Sauvignon 2016 er 100 % cabernet sauvignon, lagret 16 måneder på brukte fat. Duft av moreller og kirsebær, solbær, boysenbærsyltetøy, melkesjokolade, urter og solbærblader. Fyldig vin med bløte tanniner, rund og god, smaksrik, plomme, mokka og vanilje, solbærgele, litt syltetøyaktig, men samtidig en fin syrlighet som frisker opp. Friskere mot slutten enn i midtpartiet. Solbærpreget og krydret avslutning. 87 poeng

En kommentar om “Coonawarra og cabernet fra Wynns Coonawarra Estate

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: