Vintips i polhylla: Tre helt forskjellige hvitviner og en rød grillvin

På Facebooksiden til I Glasset legger jeg ut et vintips hver tirsdag og torsdag. Tirsdagstipset er viner fra bestillingsutvalget, mens vinene i torsdagstipset er fra basisutvalget.

Her er torsdagstipsene fra juni:

  • Rymill The Yearling Sauvignon Blanc 2019
  • Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2016
  • Crudo Catarratto Zibibbo 2019
  • Maias Tinto 2017

Rymill The Yearling Sauvignon Blanc 2019

Rymill The Yearling Sauvignon Blanc 2019
Varenr. 11609801 i basis – Kr 139,80

Det skal handle litt om hest i dagens torsdagstips. Vinen er Rymill The Yearling Sauvignon Blanc 2019, en frisk og fruktig australier til en rimelig pris.

Denne australske sauvignon blanc’en var nyhet i mai. Rymill Coonawarra holder til i Coonawarra i South Australia. Området er mest kjent for sin kalkrike, røde leirjord, terra rossa, og sin cabernet sauvignon. Området har et kjølig klima, så selv om røde druer utgjør mesteparten av beplantingen her er det gode forhold for hvite druer.

Historisk sett er Coonawarra like kjent for hesteoppdrett som for vin. Den røde, kalkrike jorda bidrar til sterk beinbygning og velbygde hester. Sies det.

Rymill-familien er hestefolk, og foreldrene til dagens eier var begge anerkjente sprangryttere. Inngangspartiet på vingården er utsmykket med en bronsestue av to steilende hingster, det samme som sees i vingårdens logo. Det er altså mye hest her. The Yearling-serien med viner representerer den ungdommelige siden av Coonawarra. En åring er en ett-år gammel hest. Den kan være full av spillopper samtidig som den begynner å vise hvem den er. Det syns jeg passer godt på denne vinen.

The Yearling Sauvignon Blanc 2019 er tydelig aromatisk, men på et litt dempet vis. Dufter av nesler, sitrus og kandisert fruktskall. Middels fyldig med moden og sødmefull frukt. Smaker av tropisk frukt, ananas, mango, fersken og honningmelon, lime og stikkelsbær. Frisk syrlighet i avslutningen. 84 poengEn sommerlig vin som passer godt på terrassen uten mat, til salat, asparges eller kyling. Passer ikke til hestekjøtt eller rå gulrot.

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2016

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2016
Varenr. 3416001 i basis – Kr 279,90

Noen ganger når jeg kikker over mine smaksnotater for å plukke ut vintips kommer jeg over favoritter jeg nesten har glemt. Jeg kjøper mye forskjellig vin, og det er helt utenkelig for meg å kjøpe det samme hver gang. Men jeg har jo noen gjengangere. Viner som alltid innfrir, som lett lar seg kombinere med ulike typer mat og som holder en stabil kvalitet årgang etter årgang. I går kveld, da jeg bladde i notatene, dukket en glemt gjenganger opp. Tyler Santa Barbara Chardonnay er en herlig hvitvin fra California som titt og ofte har havnet i handlekurven min. Den har jeg ikke kjøpt på lenge og den fikk jeg så lyst på! Så denne uken har jeg gitt et kjekt vintips til meg selv som jeg skal kjøpe meg neste gang jeg skal på polet.

Tyler Winery holder til i Sant Barbara i California og ukens torsdagstips er en av de gode oversjøiske chardonnayene i basisutvalget. Eier og vinmaker er Justin Willetts. Han er inspirert av Burgund og lager kun viner på chardonnay og pinot noir. Hos Tyler er fokuset delikate og nyanserte viner med ren frukt. Fatbruken er forsiktig og det brukes aldri masser av nye eikefat som overdøver.

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2016 dufter av sitrus og gule epler med innslag av tropisk frukt og smørtoner. Rund og litt fet vin som smører munnhulen samtidig som en frisk og leken syre prikker deilig på tunga. Smak av epler, gul melon, knapt moden mango og noen dråper sitron. Harmonisk fatpreg, et dryss av krydder og myk vaniljeyoghurt. Syren strekker seg gjennom hele smakskurven og gir et kjølig uttrykk. Energisk og livlig. 90 poeng (notat fra 2019)

Passer utmerket til grillet laks, blåskjell, hummer, kyllingretter med kremet saus og salater, gjerne med skalldyr.

NB! det er ventet årgangskifte til 2018 på denne i sommer. I følge Justin Willett er 2018 den beste årgangen hittil for både hans chardonnay og pinot noir-viner. 

Crudo Catarratto Zibibbo 2019

Crudo Catarratto Zibibbo 2019
Varenr. 5469601 i test – Kr 139,90

Torsdagstipset denne uken er en leken, ukomplisert og sødmefull vin fra Sicilia.

Crudo Catarratto Zibibbo 2019 er laget av 75 % cataratto og 25 % zibibbo (muscat d’Alexandria). Cataratto er den mest dyrkede druen på Sicilia og er en hverdagsdrue som gir helt greie, men ikke veldig spennende viner (selvfølgelig med unntak). Her har den fått selskap av zibibbo som er en muskatell-variant med en særdeles aromatisk profil som gir en flott blomsterduft i vinen.

Gjæret ved kjølig temperatur på ståltank som bidrar til en ekstra renhet i frukten. Duften på denne vinen er bare sol og sommer. Blomstereng, roser, gul melon, tropisk fruktcocktail, hermetisk fersken, hyllebær og litchi. Snill og rund vin med fin sødme og brukbar friskhet. Siden syren ikke er så høy på denne bør den serveres godt avkjølt. 84 poeng

Viner som denne egner seg best uten mat, selv om krydret sjømat kan fungere. Kanskje en spicy blekksprut à la Sicilia hadde vært en idé? Men altså, aller best til kos. Her går det også an å slenge oppi et par isbiter og en skive lime som en forfriskning eller bruke den som basis i en bowle. Alt er lov i sommervarmen!

Denne vinen var en testlansering i mars 2020 og er på lager i rundt 90 vinmonopolbutikker. Finnes også på 3-liter.

Maias Tinto 2017

Maias Tinto 2017
Varenr. 11699901 i basis – Kr 165,-

Dette er en av mainyhetene på Vinmonopolet jeg likte spesielt godt. En saftig portugiser som er anvendelig til forskjellig mat, den er rimelig og tilgjengelig på mange pol (basis, kategori 4). Sånt kan man like.

Druene til Maias Tinto 2017 kommer fra høytliggende vinmarker i naturreservatet Serra de Estrela i Dão -regionen. Quinta das Maias ble sertifisert økologisk i 2012. Vinen er laget på 40 % jaen, 30 % touriga nacional, 20 % alfrocheiro preto og 10 % tinta barocca. Spontangjæret og modnet på ståltank. Fruktig duft av kirsebær, blåbær, krekling og et hint av lakris og urter. Frisk frukt i munnen, modne skogsbær av ulike slag, plomme, streif av urtesalt. Middels faste tanniner gir et lite bitt og fin struktur. God og frisk syre som får fram den saftige fruktigheten. Tørr, steinaktig ettersmak. 87 poeng

Det er grillvær over store deler av landet for tiden og dette er en flott vin til et assortert utvalg grillmat. Det er jo ofte slik på grillene rundt om. En salig blanding av det ene og det andre av svinekoteletter og flintstek, lammeskiver, spareribs, pølser og storfe. Alt dette takler denne vinen fint.

En kommentar om “Vintips i polhylla: Tre helt forskjellige hvitviner og en rød grillvin

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: