Fortsatt tid for rosévin

Det er fortsatt mye tid igjen av rosévinsesongen. Selv om juli stort sett har vært begredelig værmessig på mine kanter er det håp om at august byr på godværsdager. For det er jo når solen skinner det er ekstra godt å ta fram rosévin. Egentlig kan sesongen vare hele året for min del, men at den har en topp nå på sommeren er udiskutabelt. I kommersielle kretser faller rosévin under “vær-sensitive” produkter, så når solen titter fram øker salget av rosévin samtidig.

Hva er så rosévin? Jeg har fått spørsmål om dette er vin laget av roseblader. Det kan jo se slik ut, og lukter godt gjør det også. Men det er det ikke. Det finnes ingen eksakt definisjon på hva rosévin annet enn at det er hverken rødvin eller hvitvin.

Rosévin har en farge som ligger mellom rød og hvit. Den er stort sett rosa, men fargen kan gå mot oransje, være svakt rosa eller godt opp mot rød. Rosévin har mest til felles med hvitvin, men er laget av røde druer. 

Vi lager rødvin – nei, forresten, vi lager hvitvin 

Rosévin kan grovt deles inn i fire typer etter hvilken måte de er laget.

De to vanligste metodene går begge ut på å la druer med mørkt skall ligge i juicen en tid før gjæringen tar til. Dette gir den rosa fargen. Deretter blir de faste bestanddelene skilt fra mosten, og vinen blir laget som en hvitvin. Det er litt som om man egentlig skal lage en rødvin, men så bråbestemmer man seg for å lage en hvitvin etter noen timer eller dager. 

Metodene deles inn i masserasjon over og under to timer. Tiden det tar å trekke ut nok farge varierer med druesort og ulike ønsker for hva slags vinstil vinmakere vil ha. Druene med mest farge kan klare seg med noen timers kontakt, mens lysere druer må ligge lenger.

Kort tid, altså under to timer skallkontakt, eller direkte pressing av røde druer gir en lys farge og lett delikat stil. Lang tid gir litt mørkere farge og det trekkes også ut flere stoffer fra skallet og druesteinene som gir en mer smaksrik karakter.

Blødende vin eller to fluer i en smekk

Saignée-metoden går ut på at druene igjen ligger med skall og steiner med plan om å bli rødvin. Når fargen er slik vinmakere ønsker tappes noe av juicen fra tanken og går videre til en eget gjæringskar for å bli til rosévin. Planen er fortsatt å lage rødvin, så resten av druene fortsetter masserasjonen. Ved å tappe av denne juicen blir det mer skall og steiner i resten av mosten og det trekkes ut mer farge og smaksstoffer av druene. Metoden benyttes egentlig for å lage en mer konsentrert rødvin.

Rosévin fra druemost som har blødd (saigné på fransk) er gjerne kraftigere, mørkere og mer smaksrik. Druene er ofte modnere enn de ville vært hvis alt skulle bli rosévin, så vinen kan ha noe tammere syre. Så kan man jo velge om man kaller denne rosévinen for et biprodukt av rødvinsproduksjon eller bare to fluer i en smekk. Gjøres det skikkelig blir det i hvert fall god vin ut av det.

Blandings

Den siste metoden er å blande inn en liten dæsj rødvin i en ferdig hvitvin. Resultatet blir en mye mindre kompleks vin enn ved å benytte de andre metodene. Men det er jo billig da.

Metoden er uglesett og forbudt i EU. Ti år tilbake i tid var det forslag oppe i EU om å tillate denne praksisen, men dette ble forkastet etter heftige protester. Unntaket er rosa champagne (og mange andre rosa musserende viner) som blir til ved å blande røde og hvite baseviner. Dette gjøres med så stor kompetanse fra kjellermesteren at manglende kvalitet og kompleksitet ikke engang er et spørsmål.

Blandingsmetoden brukes utenfor Europa, men kun for billig supermarkesvin og ikke kvalitetsvin.

15 roséviner til sensommerglede

Frankrike er den største produsenten av rosévin i verden og står for rundt 30 % (OIV, 2015). Deretter kommer Spania, USA og Italia. Det er også viner fra disse fire som står øverst på Vinmonopolets salgsliste, med Italia foran USA og Spania. Vi er jo veldig glade i italienske viner her i landet og Il Mimo-fenomenet er nok også med på å dra opp Italia på lista.

Salget av rosévin på Vinmonopolet er første halvår 2020 er på nesten 2,4 millioner liter. Det er en oppgang på 76 % og selv om korona og stengte grenser påvirker dette tallet er det ingen tvil om at rosévin er populært.

Jeg har smakt en god del rosévin i sommer og har plukket ut 15 anbefalinger. Det er flere kjenninger på lista, men også flere nykommere som jeg ikke har vært borti før og gjerne anbefaler.

Fem på topp

Moillard Le Rosé Beaujolais 2019
Varenr. 11806501 i bestillingsutvalg – Kr 164,90

Beaujolais, Frankrike. 100 % gamay. Direkte pressing av druene ved lav temperatur. Lagret på bunnfall i ståltank i fire måneder. Dufter av blomster, bringebær, fersken og fine kirsebærtoner. Elegant og frisk duft. Pent fyldig og smaksrik. God fruktighet med smak av, røde bær, rabarbra, sitrus og fersken. Flott syre og lengde. En av sommerens best roséviner. 88 poeng

Simpsons Railway Hill Rosé 2018/2019
Varenr. 11703301 i bestillingsutvalg – Kr 239,

Kent, England. 100 % pinot noir. Metode ikke oppgitt.  Floral duft, dette er som å stikke nesen ned i en blomsterbukett, kommer også bringebær og fruktpastiller. Friskus i syren, smaker av røde epler, fersken, syrlige bringebær og rabarbra. Elegant og forfriskende med en syrlig, limepreget ettersmak. Notat på 2018-årgang. 88 poeng

La Croix des Roses 2019
Varenr. 11754701 – Kr 177,50

Tavel, Frankrike. 50 % grenache, 20 % syrah, 10 % cinsault, 10 % carignan, 10 % picpoul. Kort skallkontakt før forsiktig pressing og lagring på ståltank. Tavel i det sørlige Rhône er en appellasjon som lager bare rosévin og mange av dem er helt i toppsjiktet. Denne dufter av blomster, fruktte og bringebærdrops. Fruktig vin med god fylde, konsentrert og smaksrik, bringebærpreget med innslag av rabarbra og blodgrapefrukt. Frisk ettersmak av røde epler. 87 poeng

Elpenor Rosé 2016
Varenr. 8335101  – Kr 199,90

Dão, Portugal. 100 % touriga nacional. Metode ikke oppgitt. Denne vinen er laget av Julia Kemper, en ny stjerne på Portugals vinhimmel. Den kommer i 2016-årgang og beviser at ikke alle roséviner trenger å drikkes unge. Oransjerosa på farge. Modne kirsebær, rognebærgele og granateple på duft. Frisk og bærpreget vin med smak av kirsebær og blodgrapefrukt. God konsentrasjon og en saftig, sursøt ettersmak. 87 poeng

La Vita Rosé Terre Siciliane 2019
Varenr. 11668601 i bestillingsutvalget – Kr 149,90

Sicilia, Italia. 100 % nero d’Avola. Gjæret ti dager på ståltank. Denne karrer seg inn på topp fem til tross for lavere poeng enn noen av de anbefalte nedenfor. Hvorfor? Jo, fordi den har noe lekent over seg som jeg liker og en sødme som er likandes. Mange roséviner som ikke er helt tørre får en emmen karakter. Nå er det ikke mer enn 4 gram sukker i denne, men den er frisk samtidig som den har en deilig sødme som mange vil like. Frisk duft av bringebær og roser. God syre som gir saftighet til frukten. Smaker av rips, bringebærdrops, stikkelsbær, hint av plommer.  Passer til ifølge etiketten: gnocchi, guacamole, når du synger karaoke eller er ensom. Så da så. 85 poeng

…og ti til det er verdt å få med seg

Torpez Bravade 2019
Varenr. 11735801 i bestillingsutvalget – Kr 199,90

Provence, Frankrike. 72 % grenache, 12 % tibouren, 11 % mourvèdre, 5 % cinsault. Tradisjonell vinifikasjon (uten nærmere informasjon). Lyserosa. Duft av rabarbralimonade, ripsgele og granateple. Sødmefull frukt, virker søt, men ikke mye sukker. Under 3 g/l. Smaksrik og uventet fyldig, fin konsentrasjon og en balanserende syre, smake av syltet rabarbra og bringebær. 86 poeng

Bouchard Héritage du Conseiller Pinot Noir Rosé 2019
Varenr. 11685001 i bestillingsutvalg – Kr 129,90

Burgundprodusenten Bouchard henter druene til denne langs middelhavskysten i Sør-Frankrike i følge deres hjemmeside. 100 % pinot noir. Kort skallkontakt, forsiktig pressing, gjæring på lav temperatur, 18 grader. Lukter godt av røde bær, drops og vannmelon. Rund og saftig, med et fint bitt av syre. Smaker av røde bær, kirsebær, jordbær og bringebær. God lengde. 86 poeng

Triplette by Cantartelle 2019
Varenr. 7703801 i basis – Kr 169,90

Provence, Frankrike. 40 % syrah, 30 % grenache, 30 % cinsault. Frisk og fruktig duft av blomster og rips. Sursøte bær, rabarbra, rips og bringebær på smak. Bløt og rund med delikat syre og en bærpreget avslutning. 85 poeng


Pablo Claro Rosé 2019
Varenr. 11710601 i bestillingsutvalg – Kr 169,90

La Mancha, Spania. 70 % garnacha, 30 % bobal. Innhøsting på kveld/natt. En måned på fat. Dufter av røde bær, kirsebær, bringebær og litt drops. Rund og bløt med en fin friskhet i frukten, Ferskenpreget smak, med noe bringebær og en mineralsk ettersmak. 86 poeng


Château Kefraya Les Bretèches Rosé 2019   
Varenr. 11970901 i basis- Kr 155,00           

Bekaa Valley, Libanon. 35 % cabernet sauvignon, 30 %, syrah 15 % grenache, 10%, tempranillo, 10 % cinsault. Håndplukkede druer. Nøye sortert druemateriale. Fermentert på ståltank. Denne kom som nyhet i juli og et gledelig møte. Floral og dropspreget duft, litt urter. Middels fyldig, smaksrik med bringebær, markjordbær og en saltaktig ettersmak. 86 poeng 

Gysler Pinot Noir Rosé 
Varenr. 11597806  i bestillingsutvalg- Kr 509,90

Rheinhessen, Tyskland. 100 % pinot noir. En tredjedel av vinen har fått to dagers skallkontakt for å trekke ut farge, resten er presset direkte. Gjærer på ståltank og tappes når det er behov slik at det alltid er fersk og frisk vin tilgjengelig. Lett jordlig duft, varm blomsterjord og markjordbær, blodgrapefrukt og fersken. Frisk og fruktig på smak, bærpreget og delikat. Her er det først syrlige rips og modne markjordbær, før kirsebær tar over og blir mer fremtredende. Ferske, røde epler i ettersmak. 85 poeng

Domaine Montrose Rosé 2019
Varenr. 4820401 i basis – Kr 129,90

Côtes de Thongue i Languedoc, Sør-Frankrike. 80 % grenache, 20 % cabernet sauvignon. Alle druer avstilkes og får en kort masserasjonsperiode. Gjæres hver for seg på lav temperatur (15-18 grader) på ståltank. Deretter blandes vinene og ligger på samme tank i månedene fram til tapping. Lys rosa farge, dufter av røde bær og bringebærsorbet. Frisk og delikat, syren gir vann i munnen, frukten er rund og moden med smak av bringebærdrops, rips og rabarbrasaft. Jeg syns den ferske 2019-årgangen er bedre enn fjorårets utgave, med mer eleganse og saftighet. 85 poeng

Minuty M Rosé 2019
Varenr. 2150401 I basis – Kr 199,-

Provence, Frankrike. 50 % grenache, 35 % cinsault, 15 % syrah. Håndplukkede druer som kjøles ned og presses etter to timers skallkontakt. Klassisk Provence-rosé med lys farge og duft av roser, rips og røde bær. Smak av jordbær og røde epler, lett og frisk stil med en urteaktig ettersmak. 85 poeng


Dal Nostro Giardino Piemonte Rosato 2019
Varenr. 7603601 i basis – Kr 129,90

Piemonte, Italia. 100 % barbera. Dufter av roser og bringebær. Saftig frukt, smak av røde stikkelsbær, syrlig sorbet og et ørlite tanninbitt i siden. Frisk og god med blodgrapefruktpreget ettersmak. Rimelig og god. 84 poeng


Emiliana Adobe Rosé 2019
Varenr. 11607406 i basis – Kr 209,90

Chile, Casablanca. 62 % carménère, 32 % syrah, 3 % mourvèdre, 3% garnacha. Tre måneder på ståltank er eneste oppgitt produksjonsmetode. Dufter av blomster og røde bær. Fruktig, sødmefull frukt på smak. Fersken, litchi, bringebær og søte drops med dropspreget ettersmak. Lettdrikkelig og sødmefull med et lett streif av syre som frisker opp. Kommer i 1,5 liter plastpung (eller pouch som det også kalles) og på PET-flaske til kr 113,90. 82 poeng

En kommentar om “Fortsatt tid for rosévin

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: