10 rimelige roséviner til sensommeren

Et glass rosévin i solen gir meg sommerstemning. Vi har bare passert midten av juli er det fortsatt mye sommer igjen (håper jeg).

Rosévin skal for min del være ukomplisert, fruktig og frisk. Friskhet er et stikkord, slappe roséviner med lav syre og litt for høyt sukkerinnhold er ikke godt. Jeg liker å drikke de utendørs, gjerne til en salat med mye godt oppi, pai (quiche) eller club sandwich. Eller bare et glass alene uten mat.

Det trenger heller ikke være så dyre viner. For all del, det finnes fabelaktige roséviner i høyere prisklasser, men det er ikke stor finesse og kompleksitet jeg ser etter her og det finnes veldig mange gode roséviner som koster godt under 200 kroner. Skal jeg opp i pris og kvalitet velger jeg heller bobler i den rosa kategorien, enten rosé champagne eller rosa engelsk musserende.

Her er tips på ti rimelige roséviner som kan nytes utover sommeren og høsten.

Les mer: For litt ekstra lærdom om de ulike måtene å lage rosévin på kan du ta en titt på Fortsatt tid for rosévin

Tre på topp i 2021

La Chablisienne Bourgogne Rosé 2020
Varenr. 11934101 i bestillingsutvalg – Kr 159,90

Det anerkjente kooperativet La Chablisienne i Chablis har over 30 ulike viner i porteføljen, fra enklere petit chablis til komplekse Grand Cru. Denne roséutgaven er 100 % pinot noir og med lukkede øyne minner den faktisk litt om chablis på smak. Betagende fruktig og floral duft av markjordbær, villbringebær, fersken og roser. Pent fyldig, frisk og mineralsk, smaker av jordbær og en chablis-aktig smak som trekker tankene mot østers og tangsalt/urtesalt. Lang, delikat avslutning. Min sommerfavoritt så langt! 88 poeng  🥂  

Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2019
Varenr. 13015901 – Kr 209,00

Denne greske vinen på druen xinomavro kom som nyhet nå i juli og har fått gode kritikker, både av meg og andre. Dufter varm og moden fersken og rabarbra. Pent fyldig, konsentrert på smak, ikke spesielt fruktig, den er mer salt og har nesten mer oransjevinkarakter enn rosé. Smaker av solvarme jordbær og rognebærgelé. God lengde med hint av nøtter i ettersmaken. 88 poeng

Studio by Miraval BiB
Varenr. 12591006 i bestillingsutvalget, men inne på en rekke pol – Kr 548,-

Château Miraval er litt som et eventyr. Kanskje mest kjent for å være eid av Brad Pitt som kjøpte slottet sammen med Angelina Jolie i 2012 for en halv milliard kroner. De brukte enda mer penger på slottet og fasilitetene er betydelig oppgraderte de siste årene.

Navnet på vinen, Studio by Miraval, kommer av musikkstudioet jazzmusikeren Jacques Loussier fikk bygget etter han kjøpte slottet i 1970-tallet. Her har artister som Pink Floyd, AC/DC, Sting, Elton John, Rammstein med flere spilt inn musikk.

Vinene til Ch. Miraval lages av Perrin-familien fra Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape. Studio by Miraval er laget på grenache, cinsault, rolle og den noe ukjente tibouren. Stor intensitet på duft, her er det rosehage, markjordbær og et snev av fersken. Fin fylde i munnen, samtidig som den kjennes lett og delikat. Smaker av bringebærdrops, rababrajuice og rosa grapefrukt. Saftig syre gjennom hele smakskurven. 3-liter rosé av topp kvalitet. 87 poeng 🥂

(Vareprøve)

Det er overhodet ingen sammenheng mellom elgskalle og Studio by Miraval, men den lå så fint til der

…og syv til

Gruber Röschitz Zweigelt Rosé 2020 
Varenr. 12960201 i basisutvalg – Kr 159,80

Denne mainyheten fra Østerrike er laget på 95 % zweigelt og 5 % merlot. Dufter av kandisert sitruskall og røde bær. Syrlig, frisk og saftig vin med smak av sursøte kirsebær, markjordbær og granateple. God lengde og en lekende, krisp avslutning. Herlig sommervin. 86 poeng
La Vieille Ferme Rosé 2020
Varenr. 2262901 i bestillingsutvalg -Kr 142,-

Den røde versjonen av La Vieille Ferme er et kjent “ansikt” i polhyllene. Her har vi en roséutgave. Den kommer også fra det sørlige Rhône, nærmere bestemt Cairanne og er laget på cinsault og grenache, med en liten dæsj av syrah. Frisk duft av roser og bringebær, litt lollipop. Middels fyldig, saftig og leskende med smak av bringebærdrops og jordbær med smatte-syre og smågodt i finish. 84 poeng 

(Vareprøve)

Matua Rosé 2020
Varenr. 10594501 i basisutvalg – Kr 134,-

Matua fra New Zealand har mange viner som gir valuta for pengene. Årets rosé er laget på 41 prosent pinot noir, 40 prosent sauvignon blanc og 19 prosent merlot. For at sauvignon blanc ikke skal være for fremtredende er det benyttet en gjærtype som demper de nesleaktige aromaene. Fruktig duft av blomster, rabarbra og bringebærdrops. Frisk og saftig, lekende og delikat fruktsmak. Tar opp det samme på smak som duft, men også fersken og blodgrapefrukt. 85 poeng 🥂      Travaglini Rosato 2018
Varenr. 10999001 i bestillingsutvalg- Kr 100,-

Nebbiolo-rosé fra Gattinara i det nordlige Piemonte. Dette er 2018 og den har en liten utvikling på smak og farge. Dufter av modne jordbær og kirsebær, hint av røyk og rognebærgele. Fin fylde, harmonisk og sammensatt smak av kirsebær, fersken, syrlige røde bær, nype og rognebærgele, hint av hasselnøtter i ettersmak. Fin friskhet. Ganske kompleks til rosé å være, og så billig! 85 poeng 

 

Gassier Coteaux d’aix-en-Provence 2020
Varenr. 9746001 i basisutvalg – Kr 159,90

Provence-rosé laget på typisk sør-fransk blend av grenache, syrah, cinsault, cabernet sauvignon. Dufter av roser, lavendel og røde bær. Lys lett og frisk, smak av vannmelon, sitrus og rosa grapefrukt. Saftig, litt salt finish. 84 poeng

(Vareprøve)Planeta Rosé 2020
Varenr. 5089301 i testutvalg – Kr 169,90

Siciliansk rosé på 50 % nero d’avola og 50 % syrah med kun 3-4 timers skallkontakt. Sart duft av røde bær og bringebær. Middels fylde, flott friskhet og en deilig smak av stikkelsbær, rabarbra og rørte markjordbær. Tydelig salt avslutning. 87 poeng 🥂Zudugarai Rosé 2019
Varenr. 11033101 – Kr 149,90


Her er vi i det nordlige Spania, nærmere bestemt Txakolina i Baskerland. Den er laget på de to lokale druene hondarrabi beltza og hondarribi zuri og har en lett perlende, spritzy karakter i munnen. Sommerlig og fruktig duft med tropiske toner, fersken og vannmelon.
Dette er en syrlig vin med sine 7,8 gram syre per liter og det forsterkes av frukten som ikke viser moden fruktkarakter, men er heller litt umoden med urteaktige innslag. Mindre fruktig enn duften ga forventning om, men likevel lett, frisk og sjarmerende. 83 poeng

En kommentar om “10 rimelige roséviner til sensommeren

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: