Varierte tirsdagstips i juni

På Facebooksiden til I Glasset legger jeg ut et vintips hver tirsdag og torsdag. Tirsdagstipset er viner fra bestillingsutvalget, mens vinene i torsdagstipset er fra basisutvalget. Tirsdagstipsene i juni var variert for her var det to rødviner, en rosévin på papp, en sherry og en litt eksklusiv hvit burgunder:

  • Bonny Doon Proper Claret 2014
  • Gysler Pinot Noir Rosé (BiB)
  • Lusteau Puerto Fino Solera Reserva (sherry)
  • Carussin Lia Vi Barbera d’Asti 2016
  • Pascal Clement Pernand-Vergelesses Les Combottes 2018

Bonny Doon Proper Claret 2014

Bonny Doon Proper Claret 2014
Varenr. 7948801 i bestillingsutvalget – kr 199,90

Dette er morsomt, slik alle viner fra Bonny Doon er. Eier og vinmaker, den fargerike Randall Grahm, var en av Rhône Rangers-gutta som på 80-tallet bestemte seg for å lage vin av Rhône-druene i California. Mannen fortjener egentlig en lang, lang artikkel for han er usedvanlig dyktig, leken, går egne veier, mener mye og gjerne på tvers av andre. Det er da også skrevet mye om ham, så i et kort tirsdagstips får det bare være med denne korte introduksjonen.

Cabernet sauvignon er bannlyst hos Bonny Doon. Den siste “Claret” (engelsk betegnelse for rød Bordeaux-vin der nettopp cabernet er en viktig drue) hos Bonny Doon Vineyard ble laget i 1985. Produsenten hevder på sin hjemmeside at den var “jævlig god”. Det er uklart hvorfor Grahm, som visstnok er totalt uinteressert i cabernet, har lansert en vin med nettopp denne druen som viktig ingrediens, men det hevdes at hvis det skulle drikkes en cabernet-basert vin så skulle den smake slik. Dette er 2014-årgangen. Den er produsert i 2015 også, men jeg har ikke sett at den i senere årgangen, så mulig det bare ble med forsøket.

Proper Claret er laget av de tradisjonelle røde Bordeaux-druene med innslag av litt syrah og tannat. Miksen er som følger: 36% cabernet sauvignon, 22% petit verdot, 22% tannat, 9 % syrah. 7 % merlot, 3 % cabernet franc, 1 % petite sirah. For den observante er det en stor porsjon med petit verdot her som gir en veldig fin fiolaktig duft.

Moden, rød og mørk frukt. Dufter av syltede solbær, peppermynte, sedertre, fioler og timian. Nydelig duft på denne. Den har et Bordeaux-aktig preg av cabernet-solbær, men med en helt annen tanninstruktur med modnere, nesten søtlige tanniner. Fyldig og bløt, konsentrert mørk frukt, smak av solbær, moreller, plommer og rørt blåbær. Dryss av krydder. God fasthet i ettersmak. Spennende vin. 88 poeng

Gysler Pinot Noir Rosé (BiB)

Gysler Pinot Noir Rosé
Varenr. 11597806 – Kr 509,90

Rosévin hører sommeren til og en treliter på lur i kjøleskapet er ikke så dumt. Hva med en frisk variant fra Tyskland laget på pinot noir?

Weingut Gysler holder til i Weinheim i Rheinhessen. Dagens driver, Alexander Gysler, har gjort store endringer på den 12 hektar store familiegården siden han tok over tidlig på 2000-tallet. Den viktigste endringen er omlegging til biodynamisk dyrking og gården har nå vært biodynamisk sertifisert siden 2008. Mest kjent er Gysler for sine fremragende rieslinger og som et lite tilleggstips kan man jo skrive seg Gysler Sandstein Riesling Trocken 2019 bak øret. En herlig superfrisk riesling til 170 kroner i basis kategori 6.

Men nå er det altså rosévin på boks det handler om, og druen er pinot noir. En tredjedel av vinen har fått to dagers skallkontakt for å trekke ut farge, resten er presset direkte. Vinen gjærer på ståltank og tappes når det er behov slik at det alltid er fersk og frisk vin tilgjengelig.

Lett jordlig duft, varm blomsterjord og markjordbær, blodgrapefrukt og fersken. Frisk og fruktig på smak, bærpreget og delikat. Her er det først syrlige rips og modne markjordbær, før kirsebær tar over og blir mer fremtredende. Ferske, røde epler i ettersmak. 85 poeng

Anvendelig vin til lette sommerretter som salat og club sandwich eller uten mat.

Lusteau Puerto Fino Solera Reserva

Lusteau Puerto Fino Solera Reserva
Varenr. 888802 i Bestillingutvalget – Kr 149,90 (halvflaske, 37,5 cl)

Husker du første gangen du smakte kaffe? Eller oliven? Eller øl? Det smakte ikke særlig godt, men etter å ha prøvd flere ganger begynner det å bli godt. Slik er det også med tørr sherry. Vanskelig å like første gang, og helt utrolig når du først har vendt deg til smaken. Det er ikke noe som pirrer smaksløkene som en tørr sherry.

Lusteau Puerto Fino Solera Reserva er en fino, den lyseste og letteste typen sherry. Etter vinen er gjæret ferdig tilsettes det sprit slik at vinen holder ca. 15 % og fatene fylles 5/6 fulle med vin. Så følger man nøye med på om floren vil vokse. Flor er en gjærsopp som danner et slimete teppe på toppen av vinen i fatet. Florlaget beskytter vinen slik at det ikke kommer oksygen til, og vinen får et karakteristisk preg av nøtter og brødbakst. Dette gjøres gjennom et spesielt lagringssystem kalt solera.

Lusteau Puerto Fino Solera Reserva er lagret ca tre år i solera og har en karakteristisk duft av mandler, sitrusskall, grønn oliven og epler som er delt i to og har begynt å bli brune. Knusktørr med fin dybde og intensitet på smak. Starter med oliven, gule epler og sitronskall/bitter appelsinmarmelade, glir så over i saltede mandler og ristede pinjekjerner før den får en fersk soppaktig ettersmak. Utrolig lang, brer seg utover bakover i munnen. Flott vin. 89 poeng

I hjemlandet Spania brukes tørr sherry til tapas. Alle disse smårettene med så mange forskjellige smaker gjør det vanskelig å finne rett vin. Men en tørr sherry klarer brasene. Sherry er også et funn til norske skalldyr og sjømat, for ikke å snakke om spekemat. Drikkes avkjølt.

Carussin Lia Vi Barbera d’Asti 2016

Carussin Lia Vi Barbera d’Asti 2016
Varenr. 5128901 i bestillingsutvalget – Kr 219,90

Barbera fra Piemonte kommer i flere stiler. Tirsdagstipset er en frisk og saftig vin fra Asti-området.

Carussin er kjent for mange med sin Barbera d’Asti Asinoi, rødvinen med bilde av esel på etiketten. Carrusin drives av familien Garberoglio og holder til i San Marzano Olivieto i Asti. Familiens to sønner Luca og Matteo er ansvarlig for vinen. Far Luigi er også involvert i vinkjelleren og holder orden på papirarbeidet. Mor Bruna passer de ti eslene på gården. Eslene er en del av et prosjekt om non-verbal kommunikasjon som retter seg til skolebarn opp til ti år som får lære om respekt for naturen og levende ting. «Alt som har liv har et språk» er lærdommen som formidles til barna. Den samme tankegangen ser ut til å trekkes ut i vinmarken der vinplanter og jord respekteres og får lov til å kommunisere non-verbalt gjennom vinene.

Familien har 26 hektar vinmarker som drives biodynamisk, og det dyrkes også frukt og grønnsaker på gården.

Carussin Lia Vi Barbera d’Asti 2016 er spontanfermentert og tilbringer to til tre uker sammen med skallene før den modnes videre i ståltanker. Uklaret og ufiltrert. Frisk og fruktig duft av rørt bringebær og modne kirsebær. Middels fyldig, snill og rund, men et lite bitt av et tanniner som gir struktur. God friskhet, bløt frukt, ren og delikat. Smak av kirsebær og plomme som går mer mot modne jordbær i finish. Hint av mandel. Vellaget vin med lang, saftig ettersmak. 87 poeng

God pizzavin, til spekepølse og skinke eller grillet svin.

Pascal Clement Pernand-Vergelesses Les Combottes 2018

Pascal Clement Pernand-Vergelesses Les Combottes 2018
Varenr. 2898801 i bestillingsutvalg – Kr 379,90

Dagens tirsdagstips i bestillingsutvalget er en flott, hvit burgunder fra en produsent jeg er veldig fan av, Pascal Clement.

Pascal Clement kommer fra en vinfamilie, men to eldre brødre gjorde mulighetene til å ta over familiens vingård små. Etter å ha jobbet mange år hos anerkjente produsenter i Burgund, blant annet ikonprodusent Coche-Dury, gikk turen til New Zealand for å hente erfaring utenfra. Vel hjemme igjen startet Pascal opp på egen hånd.

Druene kjøpes fra ulike dyrkere og Pascal bruker sitt eget team for innhøsting slik at han kan kontrollere kvaliteten hele veien. 2012 var første årgang fra Pascal Clements hånd. Nå har han 200 fat i den vakre, gamle kjelleren i Savigny-les-Beaune og produserer vin fra 29 ulike appellasjoner. Filosofien har alltid vært den samme: Topp kvalitet på vinene og respekt for terroir.

Alle vinene hos Pascal Clement gjæres med stedegen gjær. Hvitvinene ligger rundt 11 måneder på 400-liters fat. Fatene røres ikke og han flytter aldri på vinene. Han gjør heller aldri battonage (røring i bunnfallet) siden han ikke ønsker noe smørsmak på vinene. Ren frukt, syre og litt salt karakter er målet.

En av godkjøpene er Pernand-Vergelesses Les Combottes. Dette er en favoritt som aldri har skuffet, heller ikke i 2018-årgangen. Stor dybde og intensitet på duft. Sitrus, sitrondrops, hint av vanilje. Delikat og pent fyldig munnfølelse med frisk og livlig syre som gir vann i munnen. Smak av gule og grønne epler med innslag av lime og fat. Hint av nøtt i finish. Strålende intensitet i avslutning med masse saltmineraler og nerve. 92 poeng

Passer godt til fjellørret, sjøkreps, grillet fisk, sopprisotto og fiskesuppe.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: