Spesialslipp oktober 2020 del en: Hellas

Det er lansering i spesialutvalget igjen og denne gangen handler det om Hellas og øvrige Frankrike, det vil si viner utenom Burgund og Bordeaux.

Jeg har denne gangen valgt å dele omtalen av spesialslippet i to. Del en er en utvidet utgave viet Hellas. Smaksnotatene fra øvrige Frankrike kommer i del to.

Det kan sikkert komme som en overraskelse på mange at det er et spesialslipp av greske viner. Jeg har fulgt vin i Hellas ganske lenge, og det er ikke tvil om at her skjer det mye positivt. Dessverre henger turiststedene etter i sitt utvalg av viner, så det er mange en “sydenturist” som ikke har fått med seg kvalitetshevingen av gresk vin. Jeg synes det er flott at Vinmonopolets spesialavdeling velger å ta noen avstikkere fra det vante og klassiske i slike slipp. Med en slik spesiallansering får Vinmonopolets kunder mulighet til å smake hva vinlandet med den lange historien har å by på i dag.

Vinene lanseres på nett mandag 12. oktober klokken 8.00 og i spesialbutikk torsdag 15. oktober klokken 10.00. Hvordan selve slippet gjennomføres i korona-tid er beskrevet nederst i artikkelen.

🍷 og 🥂= spesielt anbefalt

HELLAS – vinlandet med den lange historien

Det har vært dyrket druer og laget vin i Hellas i over 4000 år og vin har hatt en viktig plass i gresk historie og kultur. “Vin har alltid blitt sett på som noe som løfter hverdagslivet opp fra det ordinære. Vin assosieres med filosofi, med noe guddommelig og med perfeksjon”, skriver den greske Master of Wine, Konstantinos Lazarakis i sin bok The Wines of Greece.

Dagens viner er langt fra gårsdagens dårlige bulkviner og retsina. Spesielt har Retsinaen, en hvitvin som blir tilsatt harpiks fra furu i mosten, ødelagt mye for gresk vin. Turister har blitt utsatt for denne vinen på ferie i flere tiår, og for mange er retsina ensbetydende med gresk vin.

Jeg var på vinstudietur til Peloponnes for 11 år siden, og det er virkelig en stor kvalitetsheving på vinene fra den gangen. Produsentene har investert betydelig i utdanning og teknologi de siste årene, godt hjulpet av EU-midler. Utforsking av stedegne druesorter og gamle vinmarker kombinert med kunnskap gir gode resultater.

Santorini er den øya som har fått mest oppmerksomhet internasjonalt med sine syrefriske og intense viner av druesorten assyrtiko. Øya har mange svært gamle vinmarker med lav avkastning.

Dette slippet presenterer noen av øyas beste viner og det begynner å koste en del penger. Etterspørselen etter viner fra Santorini har gjort at vinene nå selges til en stadig høyere pris enn viner fra andre steder i Hellas. I tillegg til etterspørsel har utbygging av turistindustrien lagt press på landområder, noe som fører til økte priser på landbruksjord og truer eksisterende vinmarker. 

Les også: På oppdagerferd i Hellas (artikkel skrevet for Vinforum, 2009)

De underlige druene i Hellas

Det er mange rare og ukjente druer i Hellas. Assyrtiko med sine syrlige hvite viner begynner å få et visst rykte. De røde på agiorgitiko er det også mange som har hørt om. Mer ukjent er forfriskende hvitvin av rhoditis, kraftigere hvitviner av robola og aromatisk moscophilero. Sistnevnte høres ut som en sykdom som overføres av mygg. «Hva feiler det Dem da? Nja, jeg tror jeg har fått moscophilero etter et besøk i Hellas…» Vel, vel

Hellas har over 200 stedegne druer. Enkelte hevder det er godt over 300, men dette er sannsynligvis basert på at druene har ulike navn i forskjellige regioner. I tillegg til de lokale sortene dyrkes det de sedvanlige internasjonale druene. Chardonnay, sauvignon blanc, riesling, gewürstraminer og trebbiano er vanlige grønne druer. Blå sorter er cabernet sauvignon, merlot, grenache, cinsault, mourvedre, carignan og syrah.

I dette spesialslippet lanseres det kun viner laget på lokale druer.

De grønne druene vi møter på i spesialslippet

Assyrtiko er blant de mest kjente lokale hvitvinsdruene i Hellas. Den er syrefrisk og stålaktig, elegant og fruktig, men aldri overdådig. De beste og mest mineralske utgavene av assyrtiko kommer fra øya Santorini, men den dyrkes i hele Hellas. Konstantinos Lazarakis MW omtalte assyrtiko som Muscadet på steroider på studieturen til Peloponnes i 2009. Det er ikke en dum beskrivelse.

Aidiani dyrkes hovedsakelig på Santorini og gir blomsterduftende viner med frisk syre. Tøler tørke godt, noe som kommer godt med i karrig jord. Brukes gjerne i blanding med assyrtiko for å gi en rundere vin.

Savatiano er den mest plantede druen i Hellas og gir enkle og forholdsvis nøytrale viner. Den brukes gjerne til retsina og enklere hverdagsviner, og kan også blandes med druer med høyere syre, som assyrtiko. Hvis avkastningen holdes nede, den dyrkes på riktig sted og høstes tidlig kan den gi viner med god fruktintensitet og struktur. Domaine Papagiannakos i Attica regnes som den beste produsenten av savatiano, og dette slippet kommer med to viner herfra.

Kontoura er lokal drue som har vært dyrket lenge i sentrale Hellas. Undersøkelser viser at det er klon av savatiano.

Malagousia var totalt ukjent før professor Logothetis fra landbruksuniversitetet i Thessaloniki plantet et knippe sjeldne greske druesorter på et stykke land han leide i Halkidiki. Dette var på midten av 70-tallet. Den har ifølge boka kraften til en chardonnay, ekstrakt som en flott semillon, takler eik godt og med en unik aromatisk karakter. På smak minner den noe om muscat, men den er ikke så søt og floral. 

Vidiano dyrkes hovedsakelig på Kreta, men begynner så smått å spre seg til andre områder av Hellas. Den omtales som en drue som har stort potensial for topp kvalitet, og siden produksjonen er liten er viner laget på denne druen ettertraktet. Vidiano gir viner med aroma av steinfrukt og blomster, kremet tekstur, middels til høy syre og alkohol.

og de røde

Xinomavro betyr syrlig og svart, og vinene er tanninrike og lagringsdyktige med smak av mørke bær krydret med et lite gresk særpreg som minner om oliven og tørket tomat. Xinomavro er vanskelig å dyrke. Den er sensitiv til mange sykdommer og svært kresen på voksested og håndtering. Spesielt i kjølige områder kan det være vansker med å modne sukker og tanniner, og valg av riktig klon er viktig.

Mavrodaphne er en tykkskinnet drue og selve navnet betyr sorte laurbær. Den har lett for å gi høye avlinger og må dyrkes i karrig jord og unngå vekstfremmende tiltak for å beholde kvalitet. Mavrodaphne brukes i den portvinsinspirerte dessertvinen Mavrodaphne of Patras, den mest berømte appellasjonen i Hellas.  

Mouhtaro er en sjelden drue som dyrkes bare ved foten av Helikon-fjellet i sentral-Hellas. Gir fruktige og bløte viner.

Liatiko dyrkes over hele Kreta og gir viner med lys farge, bløte tanniner og smak av rød frukt. En spesialitet av denne druesorten er søte viner laget av soltørkede druer.

Mandilaria dyrkes hovedsakelig på Kreta, Rhodos og flere av de andre øyene i Egeerhavet. Mørk farge, middels fylde, tanninrik og med smak av modne skogsbær. Ofte brukt i blanding med andre druer.

Limniona var nesten utryddet, men ble reddet i siste liten og omtales nå som en stigende stjerne. Kommer sannsynligvis fra Thessalia, men dyrkes nå over nesten hele Hellas. Gir konsentrerte viner med mørk farge, fast struktur, rød frukt og krydder på smak.

Mavroudi er det vanskelig å bli klok på. I følge drueboka til Jancis Robinson er det navn som bare betyr “svartaktig” og brukes mange steder i Hellas om mørke druer. For eksempel er mavroudi nemeas er et synonym for agiorgitiko i Nemea, men om det er slektskap, samme drue eller en klon har jeg ikke lykkes i å finne ut.

Mavrotragano kommer fra Santorini og navnet betyr svart og frisk.

Smaksnotater

Hvit         

Alpha Malagouzia Single Vineyard Turtles 2019       
Varenr. 12270901 – Kr 211,00

Makedonia, 100 % malagouzia. Aromatisk duft av honning, blomster, kaprifol, sitrusskall og krydder. Fyldig og rik, flott syre som ligger under, smak av fersken og søt sitrus, krydderpreget, mineralsk og salt ettersmak. 88 poeng 🥂        

Samartzis Kontoura 2019       
Varenr. 12291101 – Kr 246,10

Sentral-Hellas. 100 % kontoura. Duft av stikkelsbær og støvsugerpose. Middels fyldig, smak av agurk, umoden melon, stjernefrukt og sitrus. Nøytral karakter, men fin syrlighet. 86 poeng

Papagiannakos Savatiano Old Vines 2019    
Varenr. 12291501-  Kr 280,10

Attica. 100 % savatiano fra vinmarker med 50 år gamle stokker. Kun stål. Dempet duft, floral og elegant. Roser og høy. Middels fyldig, tropisk frukt på smak, mango, ananas, stikkelsbær med limepreget, frisk ettersmak. Grapefruktbitterhet helt til slutt.  88 poeng 🥂         

Papagiannakos Savatiano Single Vineyard Vientzi 2017      
Varenr. 12291401 – Kr 345,10

Attica. 100 % savatiano fra 60 år gml stokker, enkeltvinmark med rød leire. Liten produksjon. Dufter av sitrus og et hint av gummi. Pent fyldig, med tydelig karakter fra bunnfallet. Frisk sitruspreget smak med mineralsk, salt ettersmak. Har mange iboende kvaliteter som ikke viser seg godt nok nå. Trenger mer tid. 86 (++) poeng       

Lyrarakis Vidiano Ippodromos 2019  
Varenr. 8271001 – Kr  280,00

Kreta. 100 % vidiano fra Ippodromos-vinmarken på 610 moh. Duft av peppermynte, fersken, krydder og vanilje. Pent fyldig, merkbart fatpreg, mye krydder, smør og vanilje, frukten er noe dempet i bakgrunnen. Smak av melon og sitrus. 87 poeng

Les også: Tirsdagstipset – To viner fra Lyrarakis        

Oenops Vidiano 2019
Varenr. 12289301 – Kr 306,10

Kreta. 100 % vidiano. Gjæret på tank, amfora og eik. Deretter blandet og videre modning i seks måneder på amfora. 1300 flasker produsert. Sammensatt duft av sitrus, krydder, aprikos, grapefrukt og ananas. Frisk og sitrende i munnen, nydelig syre her. Smaker av lime, krydderkokte pærer, salt ettersmak. Smaker skikkelig salt på tunga. 89 poeng 🥂         

Argyros Estate Argyros Santorini Aidani 2019          
Varenr. 12302901 – Kr 421,00

Santorini, 100 % aidani. Endruevin av aidani er sjelden, brukes som regel i en blanding med assyrtiko. Harmonisk og nydelig sitruspreget duft der ikke noe spesielt stikker seg ut. Det er bare komplett. God konsentrasjon i munnen. Lekende frisk med smak av sitrus, pære og grønne epler. Fet ettersmak. 89 poeng 🥂         

Argyros Estate Argyros Santorini Assyrtiko 2019     
Varenr. 11497201 – Kr 371,00

Santorini. 100 % assyrtiko. 20 % av vinen er lagret seks måneder på franske fat. Sitrus, epler på duft. Flott friskhet, herlig frisk syre i munnen som løfter fram smak av epler, lime og sitron. Lang og mineralsk. Tydelig moden sitrussmak i finish. 89 poeng     

Argyros Estate Argyros Santorini Monsignori 2017  
Varenr. 1070701 – Kr 421,20

Santorini. 100 % assyrtiko fra 200 år gml vinstokker. 5 % lagret på fat. Petroleumspreget og aromatisk duft, nesten noe riesling-aktig over denne, men likevel typisk assyrtiko med et modent sitruspreg og salinitet. Stor dybde på duft. Petropreg følger i munnen, rik, konsentrert og syrlig. Stor dybde og finesse. Sitrus, grønne epler, dryss av krydder og urtesalt. Brer seg innover i munnen med stadig større smaksrikdom. 91 poeng 🥂     

Argyros Estate Argyros Santorini Evdemon 2016     
Varenr. 12298401 – Kr 606,10

Santorini. 100 % assyrtiko fra 260-280 år gamle vinstokker. Duft av sitrus, fersken, hint av smørkaramell og bourbon. Fyldig og tett i munnen, fet, salt, innsmigrende syre som kiler. Stor rikhet og dybde. Her er det mye som foregår. Fantastisk avslutning med livlig syre, konsentrert sitruspreg, geletopper og salt. Lang, lang ettersmak. Det begynner å koste noen kroner dette her, men en fenomenal vin. 92 poeng      

Sigalas Kavalieros 2018          
Varenr. 1762701 – Kr 520,00

Santorini. 100 % assyrtiko. Blomsterduftende, tropisk snev av pasjonsfrukt og mangojuice på duft. God fylde, skarp syre som gir et saftig sitruspreg Følger opp duften med overtoner av mango, hint av honning og grillet sitron. 89 poeng      

Volcanic Slope Vineyards Santorini Pure 2017         
Varenr. 12299901 – Kr 705,90

Santorini. 100 % assyrtiko. Sitrus og saltmineraler på duft. Fyldig, rik og konsentrert. Flott frukt med smak av syrlige appelsiner, lime, salt mineralvann og lite hint av noe gummiaktig i finish. Denne vil bli helt fantastisk med alder. 90 poeng     

Karamolegos 34 2018
Varenr. 12288501 – Kr 440,80

Santorini. 100 % assyrtiko fra 120 år gamle vinstokker. 10 % av vinen er lagret på brukte eikefat i fem måneder. Navnet “34” refererer til at vin har blitt produsert på Santorini i 34 århundrer. Litt lukket på duft, kommer kandisert sitrusskall og mandarin. God frukt i munnen, her er hele sitrusfamilien representert både med appelsin, lime, grapefrukt og sitron, sitrusmarmelade og sitrusskall. En sitrussymfoni! Deilig syre som biter lett. Lang og god. 90 poeng 🥂   

Karamolegos Pyritis 2018      
Varenr. 12288301 –  Kr 580,10

Santorini. 100 % assyrtiko fra 120 år gamle vinstokker. Druene kommer fra to parseller i Pyrgos og en i Megalochori. Begge disse områdene er kjent for topp druekvalitet. Frisk duft, parfymert og blomsteraktig. Kommer mer og mer frem i glasset med luft. Fyldig vin som smører munnen, syren er litt mindre kvass her, men likevel tydelig. Smak av fat, grapefrukt, karamell, litt daff i midtpartiet, men en syrlig avslutning retter opp inntrykket. 88 poeng       

Karamolegos Louroi Platia  2017       
Varenr. 12288801 – Kr 747,10

Santorini. 100 % assyrtiko fra enkeltvinmarken Louroi Platia med over 150 år gamle vinstokker. 11 måneder på bunnfallet. Delikat duft av epler og sitrus, ikke voldsomt åpen på duft og nyanser er vanskelig å få tak på. Skulle gjerne hatt tid til å lufte denne i glasset. Kremet munnfølelse og moden, flott frukt i munnen, sødmefulle stikkelsbær, sitrusfromasj, tropiske elementer og en flott syre som smyger seg innunder frukten. 90 poeng  

Karamolegos Papas 2018       
Varenr.  12288701 –  Kr 985,90

Santorini. 100 % assyrtiko. Fra enkeltvinmarken Papas, også denne har over 150 år gamle vinstokker. Hint av petroleum, sitrus, bålrøyk og grustak. Fast, stram og forknytt. Denne trenger mer tid, men det er så mye som foregår her. Livlig syre, sitruspreget smak, men også hvit fersken, skogsopp og en salataktig ettersmak. 90 poeng

RØD       

Lyrarakis Plakoura Mandilari 2017    
Varenr. 12289101 – Kr 279,10

Kreta, 100 % mandilari. Fra enkeltvinmarken Plakoura som ligger på 500 meter over havet. 12 måneders fatlagring på nye og brukte fat. Dufter av skogsbær, spesielt blåbær og tyttebær, litt lakris og krydder. Fast og tanninrik, stram. Moderat konsentrasjon og litt hul i midtpartiet. Smaker av en blanding av overmodne jordbær og sure kirsebær. Fatpreget avslutning. 86 poeng      

Lyrarakis Aggelis Liatiko 2018            
Varenr. 12288901 – Kr 290,60

Kreta, 100 % liatiko fra enkeltpinmarken Aggelis plantet på 30-tallet med rotekte stokker. Ni måneder på store fat. Lys farge. Liflig duft av markjordbær og blomster. Flott frukt i munnen, kirsebær og jordbær, rødbærspreget. Litt jordlig, hint av lakris. Lang og delikat med sursøt finish. God representant for denne druesorten. 88 poeng 🍷   

Sclavos Mavrodaphne Synodos 2017           
Varenr. 12291301 – Kr 383,10

Kefalonia, 100 % Mavrodaphne. Rustikk duft. Lær og stall, mørke bær og kaffe. Faste tanniner, stram struktur, smak av mørke bær, mer er ikke utpreget fruktig. Noe hul i midtpartiet og tørr, stram, litt skitten finish. 84 poeng

Tsantali Mavroudi 2016         
Varenr. 12271101 – Kr 205,60

Trakia, 100 % mavroudi. Dufter utpreget av syltede rødbeter, med litt blomsterurter og mørke bær. Rødbeter også på smak (på en positiv måte – jeg liker rødbeter), plommer og kirsebær. Middels fyldig, ferske, friske tanniner. Middels lengde. 87 poeng     

Sigalas Mavrotragano 2018   
Varenr. 12271001 – Kr 522,00

Santorini, 100 % mavrotragano. Overmodne blåbær mot blåbærsaft på duft. Middels fyldig med flott skogsbærpreget smak, god konsentrasjon, saftig syre, faste, modne tanniner. God lengde med bærsmak parallelt med tørre tanniner. 89 poeng      

Samartzis Mouhtaro 2018     
Varenr. 12291201 –  Kr 520,10

Sentral-Hellas. 100 % moutharo. Moreller, urtesalt og sjokolade på duft. Sursøt frukt på smak, her er det sure kirsebær, modne jordbær, saftige plommer og søte bjørnebær på en gang. Fast struktur. De syrlige bærene tar over og ligger igjen i ettersmaken. 88 poeng       

Oenops Limniona 2019          
Varenr.  12289401 – Kr  310,10

Makedonia, 100 % limniona. Plomme, kirsebær, markjordbær, en miks av mange røde og mørke bær på duft. Pent fyldig, sursøt, lett urtepreget smak av solbær og kirsebær, hint av paprika. Moderat konsentrasjon, pen lengde med saftig syre. 88 poeng 🍷        

Zafeirakis Limniona 2018       
Varenr.  12288401 – Kr 362,80

Makedonia, 100 % limniona. Mørke bær med hint av utgått tøffel på duft. Frisk syre og bløte tanniner. Smaker av bringebær og ripsgele med lite streif av mugg uten at jeg tror det er feil på flaska. En underlig vin. 85 poeng       

Dougos Meth’Imon L (Limniona) 2018         
Varenr. 12291901  – Kr 363,60

Thessalis, 100 % limniona. 70 % er gjæret med helklase. Dufter av jordbær og rørt bringebær. Frisk og god bærduft. Fin fylde, faste, finkornede tanniner. God konsentrasjon av frukten, mørkere frukt på smak enn i duft, skogsbær og plomme. Stram finish. 87 poeng   

Gerovassiliou Avaton 2017    
Varenr. 5483401 –  Kr  330,00

Makedonia, Blend av limnio, mavroudi og mavrotragano. Litt reduktiv i åpning, mørk frukt og sur bålrøyk. Middels fyldig munnfølelse med faste tanniner, mørke skogsbær på smak, streif av sjokolade og urter, hint av fat. Stram, tørr ettersmak. Litt salt. 87 poeng    

Dougos Rapsani Old Vines 2017        
Varenr.  12291801 – Kr 355,10

Thessalis. Tradisjonelle vinmarker i Rapsadi-appellasjonen var plantet med en tredjedel av druene xinomavro, krassato og stavroto og de ble plukket og gjæret sammen. Dette er også gjeldene praksis i PDO-reglene for Rapsani i dag. I denne vinen er 2/3 av vinen xinomavrud og den siste tredjedelen de to andre druene. Reduktiv på duft. Røyk, møbelpolish og hermetisk sopp. Rister av seg dette og kommer med mørk frukt under. God fylde, faste tanniner, dugende konsentrasjon, men flyter litt ut. Smak av kokt jordbærsyltetøy, plommer, hint av krydder og jern. 87 poeng     

Oenops Xinomavro 2018       
Varenr. 12289201 – Kr 306,10

Makedonia, Naoussa. 100 % xinomavro. Moreller, plomme og vannmelon på duft. Fast struktur, stramme tanniner, sursøte bær på smak, kirsebærpreget, delikat frukt, fin konsentrasjon og lengde. 87 poeng       

Diamantis Xinomavro Selected Vineyards  2016      
Varenr. 12291701 – Kr 380,10

Makedonia, Naoussa. 100 % xinomavro. Parfymert og lekker duft av kirsebær, blomster, akasiebloimst og sandeltre. Pent fyldig, modne, nesten bløte tanninet, men likevel strukturert, delikate røde bær på smak, saftig avslutning. 88 poeng 🍷

Artisans Vignerons de Naoussa Naoussa 2016         
Varenr. 12291601 – Kr 375,10

Makedonia, Naoussa. 100 % xinomavro fra hele Noussa (Artisans Vignerons de Naoussa er et kooperativ). 14 måneder på 500 l eikefat der 20 % er nye fat. Reduktiv og soppreget. Litt uren på duft. Fast struktur. Smaker av mørk frukt, rørt jordbær, jern og plomme. Rustikk og noe jordlig karakter. Ok lengde. 86 poeng     

Thymiopoulos Naoussa Kafayas 2017           
Varenr. 12288601 – Kr 698,60

Makedonia, Naoussa. 100 % xinomavro. Parfymert såpe og røde bær på duft. Fast struktur med store, snerpende tanniner, smak av sursøte kirsebær og jordbær, snev av svart oliven og krydder. Stram, tørr ettersmak. Savner litt mer frukt i avslutningen. 88 poeng 

Thymiopoulos Naoussa Aftorizo 2017          
Varenr. 12289001  – Kr 799,60

Makedonia, Naoussa. 100 % xinomavro fra enkeltpinmarken Aftorizo med podede, gamle vinstokker. Peppermynte, solbær og mokka på duft. Fyldig med faste, finkornede tanniner og fin friskhet i frukten. Smak av sødmefulle bær, kirsebær og søte markjordbær, lite dryss av krydder fra fat. God konsentrasjon og lengde. 91 poeng

Slik foregår spesialslippene i korona-tid

På grunn av korona-situasjonen og et ønske om å begrense kødannelse har Vinmonopolet midlertidig endret rutinene for gjennomføring av spesialslippene. Lanseringen foregår nå på denne måten:

 • Alle produktene blir først tilgjengelig på nettsiden vinmonopolet.no mandag 12. oktober. 
  • Salgstart kl. 8.00 med køordning. 
  • Alle produkter merket På lager for levering på post/dør (altså det som er fordelt til nettbutikken) kan kun bestilles post-i-butikk eller for hjemlevering.
  • Alle produkter som befinner seg fysisk i de forskjellige spesialbutikkene bestilles for avhenting i den aktuelle spesialbutikken
  • Bestilte varene hentes etter mottatt SMS om at varene er klare for utlevering. 
  • Spesialprodukter kan ikke overføres til andre butikker, eller mellom nettbutikken og fysiske butikker. Det må opprettes ulike ordrer for varer fra Vinmonopolets lager for levering postkontor/ «på dør» og varer som du vil bestille for henting i butikk.
 • Salg av varer som befinner seg i butikk og ikke er utsolgt starter torsdag 15. oktober kl. 10.00
 • Vinmonopolet oppfordrer kunder til å hente de forhåndsbestilte produktene på tidspunkter med lite trafikk i butikkene.
 • Lanseringsliste finner du her Lanseringslisten inneholder informasjon om hvilke butikker som har hver enkelt varelinje.

Kilder:
Wines of Greece
Greece and Grapes
The Wines of Greece (Konstantinos Lazarakis, 2005)
Wine Grapes (Jancis Robinson, Julia Harding, José Vouillamoz, 2012)

En kommentar om “Spesialslipp oktober 2020 del en: Hellas

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: