TIRSDAGSTIPSET: to hvitviner fra Lyrarakis på Kreta

Det er høstferie-tid og sikkert mange som drømmer om å reise til Kreta, eller lignende steder med strandrestauranter og bølgeskvulp. Det er ikke så lett å få til, men kan man ikke reise til Kreta får Kreta komme til deg. 

Dagens tirsdagstips er to viner fra Lyrarakis laget på assyrtiko og plytó. Vingården ligger i den østlige delen av Kreta og ble etablert av to brødre i 1966. Mens mange på Kreta falt for fristelsen til å lage vin med de mer kjente, internasjonale druesortene cabernet sauvignon, syrah, merlot og alle disse, har Lyrarakis hele tiden jobbet med lokale druer, mange av dem på kanten av utryddelse. De har nå 15 hektar vinmarker oppe i fjellenen beplantet med disse unike druesortene. I tillegg har de samarbeid med mange lokale druedyrkere de kjøper druer fra.

Vóila Assyrtiko 2019
Varenr. 10137001 – Kr 199,90

Assyrtiko-druen begynner å få seg en viss fanskare med sin superfriske syrlighet og aromatiske profil. Druene er her hentet fra det østlige Kreta, i et område som kalles Vóila. Vinmarken ligger på 580 meter over havet og det er ingen kunstig vanning. Druene høstes for hånd og gjæres på ståltank. Dufter av sitrus og eple, men er ikke utpreget aromatisk. Kommer seg med litt luft. I munnen er den frisk og saftig med fin fylde. En typeriktig assyrtiko der syren stråler gjennom hele smakskurven og gir en syrlig smak av sitron og lime. I midtpartiet fylles den ut med et fyldigere preg av steinfrukt. Middels lang ettersmak. 86 poeng

Dette er sjømatvin. En assortert skalldyrtallerken, skalldyrsalat, blekksprut og blåskjell. Eller som produsenten selv sier: hvitt kjøtt med sitron og oregano. 

Psarades Plytó 2019
Varenr. 8270901 – Kr 199,90

Neste vin er laget på 100 % plytó. Plytó-druen ble reddet fra utryddelse av Lyrarakisfamilien på 90-tallet da den ble plantet i familiens vinmark Psarades som ligger på 480 meter over havet. I 2019 ble druene høstet i to omganger basert på ulik modningstid. Syv prosent av vinen er gjæret på 500 liters franske fat, resten på ståltank. Dufter av blomster, vanilje, gul plomme, sitrus og hint av noe tropisk. Deilig duft. Fyldig munnfølelse, litt fet. Smak av tropisk frukt, spesielt mango og ananas, lime og sitrus, lett krydret. Frisk og lang ettersmak. 87 poeng
Dette er også en skalldyrvin, men denne tåler også noe mer sauser og dressinger. Stekt piggvar, stekt lyr eller sei vil også være nydelig til. 

Begge vinene er tilsendt som vareprøve.

Fra Samaria-ravinen på Kreta

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: