Mainyhetene: Godt fra Portugal

Jeg har enda ikke gjort meg ferdig med mainyhetene på Vinmonopolet. Denne gangen er det vin fra Portugal som står for tur. Vinmonopolet har plukket ut hvitvin fra granittholdig jordsmonn i Douro og noen spennende viner fra Dão. I tillegg er det en liten boble-luring fra Bairrada som har kommet med i basislista.

Portugal er et vinland som er på vei opp og fram. Den positive utviklingen har pågått en stund, og nå begynner landet virkelig å vise frem hva det kan by på av viner laget på rare, lokale druer av dyktige, nyskapende vinmakere. Det er derfor både riktig og viktig at Vinmonopolet styrker sin basisportefølje fra Portugal.

🍷 og 🥂= spesielt anbefalt

Primavera Baga Bruto 2017
Varenr. 11723601 – Kr 149,90

Lett og rosa musserende vin fra Bairrada på bagadruen med over ni måneder på bunnfall. Vinmonopolets hensikt med denne lanseringen er å gi bredde i utvalget av bobler produsert på tradisjonell metode fra mer uoppdagede områder. Lys rosa farge, dufter av bringebær, fioler og drops. God mousse i munnen, frisk og velsmakende, bringebær og søte klementiner på smak. Lettdrikkelig og god. 85 poeng

Claudia’s White 2018
Varenr. 11788101 – Kr 249,90

Denne vinen er oppkalt etter vinmaker Claudia hos portvinprodusent Quevedo. Hun har her laget en vin med en rekke druer du sikkert ikke har hørt om: 31 % rabigato, 29 %, viosinho 29% gouveio og 11 % côdega do Larinho. Druene blir forsiktig pressing og gjæres på 500 liters brukte franske fat, åtte måneder lagring på bunnfall. Dufter deilig av melon, moden gul frukt, mango, sitrus, blomstereng og nyvasket sengetøy, tropiske innslag. Fyldig vin med god konsentrasjon, fin vekt i munnen, smak av fersken, aprikos, appelsin, kandisert sitrusskall og geletopper. Moden frukt, delikat og sødmefull, men også med en frisk syre. 87 poeng🥂

I tillegg til denne ble det lansert ytterligere to hvitviner fra Douro. Luis Seabra Xisto Limitado 2018 ble utsolgt på null komma niks. Den andre, Desvios 2017, har jeg ikke fått smakt.


Quinta de Saes Encruzado 2018
Varenr. 11788401 – Kr 174,80

Alvaro Castro som driver blant annet Quinta de Saes er en av foregangsmennene i Dão og har i mange år ledet veien mot mer tilgjengelige rødviner som ikke trenger årevis med lagring for å kunne drikkes. Dette er en hvitvin, og den er laget på distriktets viktigste hvitvinsdrue encruzado. Lukter av blomster, en litt tung, krydret blomsterlukt à la hvite liljer med innslag av aprikos og krydder. Fyldig, rik og rund vin. Det litt tunge krydderpreget dominerer også på smak. Smak av fersken, mango og tropisk frukt, grilkrydder og muskatnøtt. Moderat syre, men absolutt frisk. 84 poeng


Quinta de Saes Tobias Tinto 2016
Varenr. 11788501 – Kr 145, 80

Den røde Quinta de Saes Tobias er laget på touriga nacional, alfrocheiro preto, tinta roriz og jaen. Bærpreget og floral start. Her er det blomstereng, fioler, røde frukter og bringebær, en nydelig duft. Middels fyldig, litt rustikk i munnen med faste, treaktige tanniner. Smak av plomme, kirsebær og urter. Best på duft, frukten følger ikke helt opp i munnen. Tørr, fast avslutning. 84 poeng


Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2016
Varenr. 8316401 – Kr 172,90

Julia Kemper var advokat i Lisboa, men ble utfordret av faren til å ta over familiegården. Hun tok utfordringen, la om til økologisk og sendte ut sine første viner i 2008. Denne er laget på alfrocheiro preto, jaen, tinta roriz og touriga nacional. Druene til denne vinen blir fottråkket i store kar av granitt og gjæringen starter spontant uten at det tilsettes noe. Vinen blir så modnet på sementtanker og har ikke sett snurten av fat. Dufter godt av mørke bær, plomme, moreller, skogsbær, blomstrende urter og timian. Pent fyldig med runde, bløte tanninene som strammer til mot slutten og gir et fint bitt. Smak av moden, mørk frukt der søte moreller er blandet med blåbær og krydder. Frisk syre gir god energi og saftighet. Et ørlite bitterstreif helt til slutt minner om smaken av rørte tyttebær. 87 poeng 🍷


Maias Tinto 2017
Varenr. 11699901 – Kr 165,-

Fra høytliggende vinmarker i naturreservatet Serra de Estrela. Quinta das Maias ble sertifisert økologisk i 2012. Laget på 40 % jaen, 30 % touriga nacional, 20 % alfrocheiro preto og 10 % tinta barocca. Spontangjæret og modnet på ståltank. Fruktig duft av kirsebær, blåbær, krekling og et hint av lakris og urter. Frisk frukt i munnen, modne skogsbær av ulike slag, plomme, streif av urtesalt. Middels faste tanniner gir et lite bitt og fin struktur. God og frisk syre som får fram den saftige fruktigheten. Tørr, steinaktig ettersmak. 87 poeng 🍷NB: Fredag 8. mai var det lansering av mainyheter på polet. Jeg har ikke vært i Oslo denne gangen pga korona-situasjonen, men er i gang med smaking av de nyhetene jeg har fått tilsend. Omtale av nyhetene blir spredt jevnt utover våren

Tidligere omtalte mainyheter: 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: