Fem nyheter fra England

Er det noe vinland som har skutt fart på vinstjernehimmelen de senere årene er det England. Først var det musserende viner som tiltrakk seg oppmerksomheten, men nå har også vin uten bobler gjort seg bemerket.

Mainyhetene i basisutvalget bød på syv nye engelske viner på polet, både med og uten bobler. Jeg har smakt fire av nyhetene, samt en rosé fra basisutvalget. Den korte konklusjonen er: Engelsk vin er virkelig noe å bli kjent med og vinene som ble lansert på Vinmonopolets nyhetsslipp i mai er et godt sted å begynne.


Gusborne Blanc de Blancs 2015
Varenr. 1175601 – Kr 400,-

100 % chardonnay, lagret minst 42 måneder på bunnfall. En andel er modnet på eikefat. Pirrende duft av lime og eple, frisk tang og ritzkjeks. Små fine bobler, delikat mousse, syrlig åpning, som å sette tennene i en sitron, det kiler godt bak ørene. Så brer smaken seg med gule og grønne epler, litt kjeks og noe saltaktig. Lang og frisk. 90 poeng

Hattingley Valley Rosé
Varenr. 3872101 – Kr 369,60

85 % pinot noir, 13 % pinot meunier, 2 % frühburgunder (pinot noir précoce). 37 måneder på bunnfallet. 10 prosent av vinen er fermentert på fire-fem år gamle fat. Lys rosa farge, skummende, kremet boblefølelse i munnen. Syren slår inn først, ikke så rart siden den er på hele 9,8 g/l. Dette er deilig, frisk og saftig. Smak av knasende eple, bringebær og sitron med en grapefruktaktig avslutning. Ren og klar bruk. Nydelig vin. 90 poeng

Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2019
Varenr. 11051501 – Kr 220,-

100 % chardonnay, ueiket. På duft kan man fort tro at det er en chablis med mineralsk karakter, grønne epler og hint av smør. Men i munnen er den litt annerledes. Der chablis gjerne har en bredere fruktprofil har denne en spiss syrlighet som trenger seg fram og gir en slankere stil. Her er det knapt modne epler, sitrus og kandisert sitrusskall. Frisk og lang ettersmak med en sursøt eplesmak, som norske epler tidlig i september. Lang og flott. 89 poeng


Bolney Estate Poinot Noir 2018
Varenr. 11669101 – Kr 269,90

100 % pinot noir. Lys rød farge. Markjordbær, kirsebær og et lett kryddertreif på duft. Lett, frisk og syrlig. Anslaget virker nesten surt, men så kommer et deilig pinot-preg med delikate røde bær, rips, granateple og markjordbær. Mister litt av frukten i avslutningen som blir varm og tørr. Men alt i alt en fin-fin pinot noir, og et spennende bekjentskap fra England.  Bør serveres en tanke avkjølt. 87 poeng


Simpsons Railway Hill Rosé 2018
Varenr.  11703301 i bestillingsutvalget – Kr 239,-

100 % pinot noir. Svært floral, dette er som å stikke nesen ned i en blomsterbukett før det kommer mer bringebær og fruktpastiller. Frisk i syren, smaker av røde epler, fersken, syrlige bringebær og rabarbra. Elegant og forfriskende med limepreget ettersmak. 87 poeng


NB: Fredag 8. mai var det lansering av mainyheter på polet. Jeg har ikke vært i Oslo denne gangen pga korona-situasjonen, men er i gang med smaking av de nyhetene jeg har fått tilsend. Omtale av nyhetene blir spredt jevnt utover våren

Tidligere omtalte mainyheter: 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: