Topp, tørr tokaj til rekene

Reker og tørr hvitvin fra Tokaj er en god match. Skal du spise reker i sommer, og det er det mange som skal, er mitt vintips Mád Dry by tokaj 2017. Jeg smakte denne først på pressesmaking hos importør. Jeg syns den var bra og bestilte en flaske for å prøve den til mat. Vinen ble etterhvert drukket til reker og kombinasjonen var så velsmakende at jeg tenkte “dette må jeg skrive om”. Da var rekene oppspist og flaska tom, så i stedet for et bilde av delikat reker og glitrende vin i glasset er illustrasjonsbildet denne gangen rekeskall og en tomflaske. Jaja.

Tokaj-regionen i Ungarn er mest kjent for sine søte edelråte-viner, men det lages også fremragende tørre viner her og produsentene blir stadig bedre. En av de er Mad Wine som ble etablert i 2008.

Mad Wine bruker lokale druesorter og kjøper inn druer fra lokale druedyrkere. Disse bøndene får tett oppfølging underveis i sesongen for å få avling med sunne, gode druer. Avkastningen holdes lav for å få frem den mineralske karakteren. I vinkjelleren er det rask og forsiktig behandling av druene for å hindre oksidasjon. Gjæringen er temperaturkontrollert og vinene får modne flere måneder på flaske før de slippes.

Prisvinnende viner

Da jeg begynte å skrive denne saken tenkte jeg på andre ungarske viner jeg har smakt og kom på at jeg bedømte en serie ungarske hvitviner da jeg var dommer i den store vinkonkurransen Mundus Vini i Tyskland i februar.

Ungarn deltok med 96 viner i konkurransen og jeg syns det var jevn og god kvalitet på vinen jeg bedømte. Alle viner smakes blindt så jeg vet ikke eksakt hvilke viner jeg har smakt. Jeg sjekket resultatene fra konkurransen og fant ut at Mád Wine hadde forsynt seg godt av premiefatet. Mád Furmint 2016 ble kåret til Best of Show i kategorien hvitvin fra Ungarn med en gullmedalje (90-94 poeng). Deres Mád Late Harvest 2017 fikk Grand Gold (95 + poeng) i kategorien edelsøte viner. Mád Dry by Tokaj i 2015-årgang fikk sølvmedalje (85-89 poeng). Alle disse tre er tilgjengelig i bestillingsutvalget (Dry by Tokaj i 2016-årgang). Mine poeng er noe lavere, men så er jeg også ganske streng av meg.


Mád Dry by tokaj 2017
Varenr. 11714701 – Kr 169,90

Denne er laget av 50 prosent furmint som blir komplementert med de mer aromatiske druene hárslevelu og sárgamuskotály. Sistnevne er synonym for muscat blanc á petit grains. Det gir en herlig aromatisk profil av melon, aprikos og honning. Likevel er det friskt, både på duft og smak. En energisk syre trenger gjennom og gir vann i munnen. Smaker av ananas og grønne epler, streif av salt i ettersmaken. Masse vin for pengene. Perfekt til reker eller thai-mat. 88 poeng


Mád Dry Furmint 2016
Varenr. 11714501 – kr 180,-

Mád Dry Furmint vinen er laget på 100 prosent furmint. Furmint en drue som gir viner med markant syre og som virkelig kan vise hvor vinen kommer fra. Jeg synes ren furmint trenger litt alder for å få fram karakteren. Det blir mye struktur i de unge. Denne er syrefrisk, smaker av grønne epler og lime med innslag av mandler og en salt avslutning. Passer til sushi som er godt dyppet i soyasausen, nudelsuppe og kylling/kyllingfilet med en lys saus. 87 poeng for nå.

Mád Late Harvest 2017
Varenr. 11714602 – Kr 200,- for halvflaske

Late Harvest er laget av de tre samme druene som Dry by Tokaj: furmint, hárslevelu og sárgamuskotály. Druene ble høstet i november og ble gjæret sammen. Nydelig duft her, jasmin, honning, tørket aprikos og hermetisk fersken. Søt, moden frukt med en saftig syre som liver opp. Tenk i retning av en nøttekake med krem og tropisk frukt eller eplekai med karamelliserte epler til denne. 88 poeng

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: