Mainyhetene: Mmmmm – Montefalco

Vinmonopolets mailansering byr på tre viner fra Montefalco i basisutvalget. To Montefalco Rosso og en hvit Montefalco Grechetto. Vinmonopolet har gitt de merkelappen “Grillviner til sommeren for de søkende kundene”. Det syns jeg er en treffende merkelapp på disse vinene som også gir mye for pengene.

Montefalco – hva er nå det?

Montefalco ligger i Umbria, en vinregion vi ikke hører så mye om. Med Roma rett sør og Toscana rett i nærheten blir lille, vakre Umbria ofte oversett. Men det er all grunn til å stoppe her for å bi bedre kjent med regionen som kalles Italias grønne hjerte (eller lunge som kanskje vi ville sagt). Et behagelig klima ønsker velkommen og skogkledde åssider med vakre middelalderbyer som balanserer på bakketoppene vekker oppdagelseslysten.

Å være bonde er et vanlig yrke i Umbria. Det dyrkes hvete, poteter, sukker og tobakk, og oppdrettes småfe og svin. Skogen er også en vanlig inntektskilde. Mange landbrukseiendommer er små, slik at kooperativ er en vanlig måte å organisere seg på. Rødvinsmessig er det både lokale og internasjonale sorter som dyrkes. Sangiovese er den viktigste druen, fulgt av merlot, sagrantino og cabernet sauvignon. På hvitt er det trebbiano og grechetto som er viktige.

Barskingen sagrantino

Sagrantino er en lokal druesort fra riktig gamle dager. Navnet sies å komme fra sacro – hellig – og vinen ble brukt i sakrale handlinger som altervin. Som med så mange andre italienske, stedegne druesorter måtte den vike for merproduserende varianter og var nesten utryddet på 60-tallet.

Sagrantino er en barsk, liten tøffing. Druene er små, med tykt skall som gir masse tannin og farge. Den har høy syre og bunkrer opp sukker i druene slik at alkoholen lett kommer opp i 14 % eller der omkring.

Sagrantino har sin egen DOCG-klassifisering, Montefalco Sagrantino, der 100 % av druene må være sagrantino. I Vinmonopolets lansering er det Montefalco Rosso som presenteres. Her er det sangiovese som har hovedrollen. Reglene sier at sangiovese må utgjøre 60-80 % av drueblandingen, 10-25 % må være sagrantino og maksimum 30 % kan være andre druer. Pusler man sammen prosentene riktig her blir det en Montefalco Rosso.

Grechetto

Grechetto må bety noe sånt som den lille fra Hellas/Grekenland. Den kan ha kommet med grekerne i oldtiden, men den regnes som stedegen i Umbria, selv om den også dyrkes noen andre steder i Italia.

I den kjente (av og til utskjelte) hvitvinen Orvieto blandes den med trebbiano, mens vinen fra Montefalco må ha minimum 85 % grechetto. Grechetto gir friske, pent fyldige og karakterfulle viner.

Nye viner fra Montefalco i basis

Antonelli Montefalco Rosso 2017
Varenr. 363401 – Kr 185,-

70 % sangiovese, 15 % sagranino, 15 % montepulciano. Økologisk. De ulike druesortene gjæres hver for seg og blandes så for videre lagring i store eikefat i minimum ni måneder.

Åpner litt innestengt og må få litt luft i glasset før det kan lokkes fram de ulike duftene. Her er det mørke bær i bunnen med lær, lakris, kamfer, skogbunn og trøffel drysset over. God fylde, men ikke av de aller fyldigste. Tanninrik, tørr og fast. Smak av plommer, skogsbær og kirsebær. Lakris og urter i ettersmak. Fin syrlighet og fast ettersmak. Passer perfekt til lammeretter og grillet kjøtt. Blir da mykere i strukturen og virker mindre tanninrik. Passer også fint til en smaksrik, tomatbasert ragu med pasta. 87 poeng

Antonelli Montefalco Grechetto 2019
Varenr. 618301 – Kr 169,90

100 % grechetto. Økologisk. Forsiktig pressing og gjæring på ståltank. Ligger så på bunnfallet i ståltank fram til tapping.

Dufter deilig av blomster, mandel, sitrus, pære og et hint av sitronmelisse. Frisk og saftig med sitrusdominert smak blandet med en modnere fruktkarakter mot fersken. Oppholdet på bunnfall gir en kremet munnfølelse og et ørlite hint av gjær. Lang ettersmak med grapefruktaktig bitterhet og salte toner. Herlig sommervin til sjømat, grillet, hvit fisk, reker eller spekemat. 86 poeng

Scacciadiavoli Montefalco Rosso 2015
Varenr. – 1739701 – Kr 219,90

Denne vinen ble også lansert i mai. Foreløpig ikke smakt.


NB: Fredag 8. mai var det lansering av mainyheter på polet. Jeg har ikke vært i Oslo denne gangen pga korona-situasjonen, men er i gang med smaking av det jeg får tak i framover. Omtale av nyhetene blir derfor spredt jevnt utover våren.

Andre omtalte nyheter:

En kommentar om “Mainyhetene: Mmmmm – Montefalco

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: