Mainyhetene: Alkoholfritt

8. mai er det klart for mainyheter på Vinmonopolet. Siden situasjonen er som den er har jeg ikke fått vært i Oslo for å smake nyheter denne gangen. Jeg er likevel i gang med å få smakt en del av det som kommer i basisutvalget og litt ymse andre nyheter i bestillingsutvalget. Jeg kommer ikke til å lage en samlet nyhetspresentasjon denne gangen, men vil spre det utover hele måneden. Jeg håper det skal bli en god løsning for mainyhetene. Kanskje blir det lettere å prøve nye ting også når det blir pent porsjonert utover våren i stedet for å komme som en overveldende mengde nyheter på en gang.

Nei takk, jeg kjører

Vi starter likegodt med alkoholfritt. Alkoholfrie produkter selger som bare det og har hatt en betydelig økning de siste årene. I 2019 var salget av alkoholfritt på Vinmonpolet 595.000 liter, noe som er tidenes høyeste salg for denne kategorien.. Første kvartal i år har økningen i salg av vært på 3,7 %. Det er det januar og februar som står for. I mars og april har salget av alkoholfritt gått betydelig ned. 21 % (7673 liter) nedgang i mars og 7 % (3000 liter) i april sammenlignet med de samme månedene i fjor. Kanskje tyr vi til alkoholen i krisetider? Eller er det at vi ikke trenger å kjøre bil når vi holder oss hjemme og ikke trenger å tenke på det? Eller er det tilfeldig? Det kjølige været? Det skal bli interessant å følge den statistikken de kommende månedene.

Alkoholfrie drikker er en trend i hele verden. En positiv konsekvens av det er at det stadig dukker opp nye og spennende alkoholfrie varianter som både smaker godt og har en trendy design. Det er ikke bare sure rødviner på nitriste, mørke flasker lenger.

Mailanseringen av alkoholfritt i Vinmonopolets basisutvalg er svært vellykket. Her er det godt øl, velsmakende limonade og ferdigblandede drinker uten alkohol, det som kalles mocktails.

Mocktails


Sir James 101 Gin Tonic Flavour
varenr. 11756004 – Kr 31,50 – (25 cl)

Sir James 101 er laget av vann med aroma av hovedsakelig einebær, lime og kinin, og er tilsatt kullsyre.

Dufter distinkt av kokos til å begynne med. En god duft, dog noe uventet. Men så kommer det mer sitrus og urtepreg og tankene dreies mot gin tonic. Frisk og leskende, lett einerpreget smak. Sitruspreget er dominerende, som en sitronlimonade med en grønn kvast av urter i. Til tross for at sukkerinnholdet er hele 90 g/l er den veldig frisk og god. Drikkes med is og din favorittgarnityr for gin tonic, som limeskiver, agurk, rosmarin, sitronskall og alt mulig. Smaker også godt uten noe oppi. Dette blir en sommerfavoritt!


Vintense Ice Americano Spritz
varenr. 11655104 – Kr 24,- (20 cl)

Intense Ice er en spritz laget i Belgia basert på vann, sukker, alkoholfri vin og aroma. Det er litt uklart for meg hva slags aroma som er tilsatt, men appelsin og grapefrukt er sannsynlig. Det er ofte et problem at alkoholfrie drikker lukter kunstig. Det blir fort litt fun light over det. Så også her. Med litt velvilje kjennes appelsin, men duften er ikke utpreget spennende. På smak er den bedre. Smaker av blodappelsin og noe urter. Campari/Aperol-aktig bitterhet. 56 gram sukker per liter og bare 3 gram syre gir et litt emment preg i ettersmak. Denne har sine mangler, men kan fint brukes som en base for en god sommerdrikk. Først må det være masse is. Så kan den “sprites” opp med appelsinskiver og en skvis av appelsinsaften, eller grapefrukt hvis man vil fremheve bitterheten. Jordbær, granateple eller syrlige røde bær er andre tips. 23 kcal/dl er heller ikke så verst for de som tenker på slikt.

Limonade


Balholm Bringebærlimonade
Varenr. 10132501 – Kr 59,90 (75 cl)

Balholm fra Sogn på Vestlandet er et kjent navn fra hyllene på både Vinmonopolet og dagligvaren med sin juice, limonade, sider og fruktvin. Denne limonaden inneholder bringebær, rips, vann, sukker og vitamin C. Sukkerinnholdet er 45 gram per liter, mens syren er friske 8 gram per liter. Deilig duft av nyplukkede bringebær. Lett perlende i munnen med en frisk og naturlig smak av søte bringebær. Ripsen kjennes ved et sursøtt bærpreg. En balansert limonade som brukes til kosedrikke, til fruktdesserter med jordbær eller bringebær. Putt noen friske bringebær oppi et stetteglass og du har en finfin aperitiff til sommerfesten (om ikke i år, så kanskje neste år).

Alkoholfritt øl

Narrholmen Nix & Nada Pale Ale
Varenr. 11794602 – Kr 25,20 (33 cl)

Narrholmen Nix & Nada lages av Homborsund Bryggeri i Agder. Pale Ale brygget på bygg- og hvetemalt. Humlesorten som er brukt er Mosaic som gir et tropisk preg. Her lukter det banan-ester og blomster. En fruktig og bitter øl med tydelig humlesmak. Lys og lett tørstedrikk etter hagearbeid eller dugnad. I matveien passer spekemat, kylling og salat.

 


Theodor Schiøtz Anarkist Hazy IPA
Varenr. 11743702 – Kr 33,90 (50 cl)

Theodor Schiøtz Brewing Co. i Danmark står bak dette ølet som er brygget på hvete og havre. Anarkist Hazy IPA har lys gylden farge, og er lett skyet. Klassisk IPA med maltpreget, grønn og skikkelig humlepreget duft. Bittert bitt i starten, men bitterheten blir harmonisk fulgt opp med en smak av lysbrent malt som brer seg utover. Hint av sødme, friskt og fruktig, behagelig bitterhet. Fyldigere enn Nix & Nada. Allround øl som passer til det meste.Mikkeller Flemish Primitive with Raspberries
Varenr. 11757802 – Kr 40,40 (33 cl)

Det danske håndtverksbryggeriet Mikkeler er vel kjent for ganske mange og her er de med en flemish primitive – et belgisk, syrlig øl brygget med villgjær og tilsatt friske bringebær. Duften bærer preg av bringebær, men det er ikke sikkert jeg hadde kjent det hvis jeg ikke visste det. Rips-saft hadde vært mer nærliggende. Dette smaker hjemmelaget ripssaft som er karbonisert og syrlig, ikke noe særlig ølaktig over dette, men en ordentlig syrefrisk og leskende drikk med rips/bringebærsmak og en lett bitterhet i ettersmaken. Passer best som tørstedrikk/kosedrikk uten mat.

Baltika 0 Premium 
Varenr. 11637102 – Kr 27,- (45 cl)

Klassisk europeisk lager fra St. Petersburg på boks. Dette smaker som en rimelig, standard industrilager på den tamme siden. Enkel og litt daff med lite kullsyre og intensitet.

En kommentar om “Mainyhetene: Alkoholfritt

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: