Mainyhetene: Spennende Savoie

Vi fortsetter med mainyhetene, og denne gangen er det Alpevin fra Savoie som står på plakaten. Vin fra Savoie er temmelig ukjent for de fleste. Det lille distriktet ligger ved foten av Alpene øst i Frankrike og grenser til både Italia og sveits. Vinene herfra er akkurat slik man kan forvente av druer som vokser i kjølig klima i høyden. Syrlige og lette med delikat frukt og ofte lav alkohol. Dette er viner som glir rett inn i dagens trend med lyse, lette og friske viner.  

Vinområdene i Savoie ligger spredt rundt her og der. Slik må det bli når man skal dyrke druer på fjellet. Vinmarkene anlegges der mikroklimaet er gunstig nok til at vinrankene både overlever og får modne druer. Det kan være i varme, lune, solrike skråninger eller ved innsjøer som påvirker temperaturen.

Et virvar av druer

Det dyrkes en hel masse ukjente druer her oppe i tillegg til noen av de mer kjente som pinot noir, gamay, merlot, roussanne og pinot gris. De lokale sortene har navn som jacquère, mondeuse, altesse, roussette, gringet og persan. Høres ikke så kjent ut? Hva med frühroter veltliner? Joubertin? Ikke det, nei. Vinmonopolets mainyheter representerer hovedsaklig tre av de vanligste druene her, jacquère, gamay og mondeuse noir.

Jacquère er den viktigste hvitvinsdruen. Den er også den mest produktive, og følgelig populær hos vinbøndene. Jacquère gir som regel lette, tørre og friske viner som drikkes unge. 

Gamay, mest kjent fra Beaujolais ikke så veldig langt unna, er lett og rødbærsfruktig. Her oppe i Alpene får den et enda mer lettbeint og delikat uttrykk enn i Beaujolais og er den mest dyrkede røde druen i området. 

Mondeuse noir er mørk i fargen, velduftende, pepperpreget og kirsebærsmakende og har gjerne et bitt av tanniner som gjør at den også har potensial for lagring. 

Basisutvalget har fått fire nye viner fra Savoie nå i mai. En musserende, Crémant de Savoie, en hvit på jacquèredruen, og to røde på henholdsvis gamay og mondeuse. I tillegg har det kommet ytterligere fire viner i partiutvalget.

Les mer om Savoie på Vinmonopolets nettsider

Savoie i basisutvalget

Perrier & Fils Crémant de Savoie
Varenr. 11713301 – Kr 177,90

85 % jacquère, 15 % chardonnay. Lys,  gylden farge med små, fine bobler. Dufter godt av fersken, blomster, modne gule epler, mango og et streif av ristet brød. Bløt og småboblete i munnen, med frisk syre, smak av lime, sitrus, grapefrukt og mineraler. Lang ettersmak med en delikat kjekspreg og et skikkelig saftig eplepreg helt til slutt. Godt kjøp. 86 poengApremont La Pierre Hachée 2018 
Varenr. 11758701 – Kr 179,90


Starter opp med en litt ubestemmelig lukt som jeg ikke helt vet om jeg syns er spesielt god, litt innestengt skosåle og støvsugerpose. Noe melon og sitrus. Senere endrer den seg veldig og får en blomsteraktig duft med mer frukt. Denne trenger altså godt med luft for å slippe frem aromaene. Jeg ville plasket den over i en karaffel og ristet godt. På smak har den fin frukt mot sitrus og melon, grapefrukt og gule epler. Middels fyldig vin, frisk og god. 85 poeng

Oppdatering: Vinen ble satt i kjøleskap uten kork over natten og viste seg flott fram dagen etter med en mye renere og flottere duft. Så nok en gang, la denne få godt med luft.


Jean Vullien Savoie Gamay 2018
Varenr. 11713501 – Kr 149,90

100 % gamay. Rubinrød farge, bringebær, kirsebær og noe mørkere ala blåbær på duft. Bløt og saftig med superdelikate tanniner, nydelig kirsebærpreg på smak med et streif av timian, syrlig og lett stil. Et virkelig strålende kjøp til 150 kroner. 86 poengFabien Trosset Les Éboulis Arbin Mondeuse 2018
Varenr. 11713401 – Kr 179,90

100 % mondeuse. Mørk magenta farge. Pepper og asparges over mørk plomme på duft. Middels fyldig med faste, stramme tanniner. Fint fruktpreg, mørke bær, skogsbær og et svakt bittert preg av tyttebær med et dryss av pepper til slutt. Tørr, strukturert ettersmak. 87 poeng

NB: Fredag 8. mai var det lansering av mainyheter på polet. Jeg har ikke vært i Oslo denne gangen pga korona-situasjonen, men er i gang med smaking av de nyhetene jeg har fått tilsend. Omtale av nyhetene blir derfor spredt jevnt utover våren

Tidligere omtalte nyheter: 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: