Torsdagstipsene i mai

På Facebooksiden til I Glasset legger jeg ut et vintips hver tirsdag og torsdag. Tirsdagstipset er viner fra bestillingsutvalget, mens vinene i torsdagstipset er fra basisutvalget. I denne posten har jeg samlet torsdagstipsene som ble lagt ut i mai.

TORSDAGSTIPSET 7. mai: Altos de Jose Ignacio Reserve Tannat 2017

Altos de Jose Ignacio Reserve Tannat 2017
Varenr. 11056801 – Kr 209,90

Bodega Brisas har Uruguays største produksjonslokale med kapasitet på fem millioner liter. Altos de Jose Ignacio-serien kommer fra vinmarker med gunstig terroir i høyden litt inn i landet (15-40 km) fra kysten Punta del Este. Atlanterhavsvinder kjøler ned druene og gir langsom modning. Druene slipper også den fuktige lufta fra havet og tørker raskt etter regnfall.

Vinen er gjæret på store sementtanker og deretter modnet på store og små, brukte franske eikefat i 6-12 måneder. Konsulterende ønolog på denne vinen er Alberto Antonini, en av verdens fremste «flying winemakers» med blant annet Col d’Orcia og Frescobaldi på kundelisten. Jeg møtte mannen i 2017 og han snakket varmt om beholdere av sement, terracotta og tre. Det gir et rent miljø, men med liv, ikke sterilt og dødt som ståltank. Han var også opptatt av restriktiv fatbruk slik at det ikke skal dekke over druens egenart. Det merkes på denne vinen som har en frisk duft av skogsbær, og bare et streif av det gode krydderpreget fra fat. Faste og tydelige tanniner, smak av mørke bær, bjørnebær, tyttebær og blåbær. Streif av lakris og krydder. Fin syre i avslutningen. 88 poeng

Siden det meldes polare kuldegufs over hele landet mot helgen kan en varmende kjøttgryte være passende matfølge. Når det blir godvær er dette vinen til et solid kjøttstykke på grillen.

TORSDAGSTIPSET 14. mai: Bollinger Special Cuvée og Soler Jové Reserva Brut Cava

Bollinger Special Cuvée
Varenr. 87901 – kr 509,90
Soler Jové Reserva Brut Cava
Varenr. 3274801 – Kr 129,90

Torsdagstipset den 14. mai var selvsagt anbefaling av bobler til 17. mai.

Det er straks 17. mai, og det blir en annerledes nasjonaldagsfeiring enn det vi er vant med. Men én ting er i hvert fall som før, det er mange som gjerne vil drikke bobler. Enten det er til champagnefrokosten eller som en festskål senere på dagen. Her i Trøndelag er det heller ikke noe problem å holde flasken avkjølt, det er bare å sette den ute i snøen. Dagens torsdagstips er to musserende viner fra basisutvalget, en ekte champagne og en rimelig cava. 

Special Cuvée fra Bollinger er alltid et trygt champagnevalg og leverer stødig kvalitet år etter år. Fine bobler, deilig kremete og skummende munnfølelse. Duft av epler, blomster og fruktpastiller. Syrlige grønne epler, sitrus og et streif av mineraler på smak. Brioche, valnøtter og fersk skogssopp kommer fint fram i ettersmak. 89 poeng

Soler Jové Reserva Brut Cava er i den rimelige enden av prisskalaen. Klassisk cava-blanding på 40 % macabeo, 35 % xarel-lo og 25 % parellada. Duft av tuttifrutti, epler og et hint av gummihansker. Store bobler, fint brus i munnen. Moden frukt, innslag av noe tropisk og et lett jordlig streif. Det er også en fin lime-aktig friskhet i denne som gir et friskt løft i ettersmaken. Budsjett-bobler av god kvalitet. 83 poeng

TORSDAGSTIPSET 21. mai: Dominio do Bibei Lalama 2016

Dominio do Bibei Lalama 2016
Varenr. 5959501 i basis (kategori 6) – Kr. 250,-

Torsdagstipset denne uka er en vin jeg alltid har likt veldig godt, og som i 2016-årgangen leverer som bare rakker’n. 

Vi skal til Spania og distriktet Ribeira Sacra i det nordøstre hjørnet av Galicia. Her ligger en avsides dal med bratte, terrasserte vinmarker og arbeidskrevende forhold. Dalen heter Bibei og vinen er Dominio do Bibei Lalama 2016.

Domino do Bibei startet opp i 1999. Eier Javier Dominguez har som mål å lage den beste vinen i området, og fikk i oppstarten råd fra kjente vinmakere fra Priorat. I dag regnes Domino do Bibei som en av de viktigste produsentene i området. 

I Ribeira Sacra er det den røde mencia-druen som regjerer og får følge av noen mindre kjente lokale varianter. Lalama lages på 90% mencia, 3% garnacha, 3% brancellao og 2% mouraton. Druene kommer fra tre forskjelige vinmarker som iigger fra 300 til 700 meter over havet. Vinmarkene dyrkes biodynamisk og alderen på vinstokkene varierer fra 18 til 100 år. Druenen gjæres i store eikefat. Modnes på brukte franske fat i 13 måneder, får deretter syv måneder på store fat og så 16 måneder på flaske. 

Skogsbær, urter, vanilje og krydder på duft. Tydelig preg av brent svart pepper dukker opp underveis i sniffingen. Fyldig og rik munnfølelse, flott konsentrasjon, bløte tanniner, men også med en fasthet som gir en stram ramme rundt den modne frukten. Smak av skogsbær, plommer, moreller og blåbær, spesielt i ettersmak. Tydelig eikepreg, men på en slik måte at det ikke forstyrrer eler dominerer. Flott frukt med en god, saftig friskhet. Kan gjerne nytes nå, men tåler også lagring. 90 poeng

En flott vin til en god entrecôte, til grillede lammekoteletter, stekt andebryst eller kjøttfulle spareribs.

TORSDAGSTIPSET 28. mai: Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2016

Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2016
Varenr. 8316401 – Kr 172,90

Pinsehelgen står for tur, og med et hyggelig høytrykk på vei inn over landet er jeg ganske sikker på at grillen fyres opp både her og der. Dagens torsdagstips fra basisutvalget er en av nyhetene i mai og er en herlig grillvin til svinekotelettene, fårefileten eller en biff av storfe eller vilt. En godt krydret, grov pølse er også snadder til. Sikkert mye annet også, for dette er allround grillvin. 

Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2016 kommer fra Dão og lages av de tradisjonelle druene alfrocheiro preto, jaen, tinta roriz og touriga nacional. Julia var advokat i Lisboa, men ble utfordret av faren til å ta over familiegården. Hun tok utfordringen, la om til økologisk og sendte ut sine første viner i 2008. Siden da har hun vunnet mange priser og fått stor anerkjennelse for sine viner.

Druene til denne vinen blir fottråkket i store kar av granitt og gjæringen starter spontant uten at det tilsettes noe. Vinen blir så modnet på sementtanker og har ikke sett snurten av fat. Dufter godt av mørke bær, plomme, moreller, skogsbær, blomstrende urter og timian. 
Pent fyldig med runde, bløte tanninene som strammer til mot slutten og gir et fint bitt. Smak av moden, mørk frukt der søte moreller er blandet med blåbær og krydder. Frisk syre gir god energi og saftighet. Et ørlite bitterstreif helt til slutt minner om smaken av rørte tyttebær. Denne kommer jeg til å kjøpe flere av i sommer. 87 poengLegg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: