Hva skal vi drikke til julematen?

Det er klart for det evinnelige spørsmålet: Hva skal vi drikke til julematen i år? Bildet over viser en lyslenke av hummerklør jeg laget for noen år siden som et symbol på at julen handler mest om mat og drikke for ganske så mange. Jeg har så lyst til å komme på noe nytt og spenstig, men føler jeg gjentar meg selv hvert år: Ribba er feit og trenger vin med syre, til kalkun er tilbehøret viktig for vinvalget og lutefisken er vanskelig å kombinere med vin og så videre og så videre. Men det er nå en gang slik da med juletradisjoner. Det er det samme år etter år, og det er jo akkurat det vi gleder oss til!

Her får du årets vintips til ribbe, pinnekjøtt, kalkun, gås, lutefisk, torsk, rakfisk og gravlaks. Siden tiden for å bestille viner fra Bestillingsutvalget begynner å renne ut har jeg valgt viner som er bredt tilgjengelig i polutsalg over hele landet. Jeg har stort sett holdt meg innenfor en rimelig prisklasse denne gangen.

Bobler går til alt

Før vi går i gang med vin til de ulike rettene med julemat må vi innom boblene. Den forskjellige julematen er ypperlige kandidater for spennende kombinasjoner med musserende vin. Den fete ribba kan gjerne friskes opp av syre og bobler. Pinnekjøtt likeså, men her vil jeg velge en med ørlite sødme og mer fylde, spesielt hvis pinnekjøttet er røkt. Hjemme hos meg er det ikke jul uten champagne til lutefisken på julekvelden, helst en som er basert på kun grønne druer. Champagne er også en av de få vinene som passer til omeletter, eggerøre og røkelaks. Hva med en skikkelig champagnefrokost en doven formiddag i romjulen? Det er ingen grunn til å gjemme boblene til nyttårsaften.

Her er tre ulike champagner som takler det meste. Brune Paillard er den rikeste av de, Clouet Silver er knusktørr og delikat, mens Launois er elegant, harmonisk og velbalansert. Gode basiskjøp alle tre.

André Clouet Silver Brut Nature
Varenr. 4169801 – Kr 319,90 (Finnes også som magnum i BU)

Frisk og kremet, elegant og syrlig. Duft av sitrus, epler og bolledeig. Sitrusdominert smak, men 100 % pinot noir gir også et snev av røde epler og rips. Kjekspreget og lang ettersmak. 89 poengLaunois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2012
Varenr. 4196801 – Kr 369,90

100 % chardonnay. Sitrus og epler på duft, lett floralt innslag. Deilig, kilende bobler i munnen. Smak av sødmefulle, modne epler og ristet brød med smør. I ettersmak strammer den fint opp går over til å få en mer syrlig grønt-eple-aktig karakter. God balanse mellom syre og dosage (6 gr/l). 89 poengBruno Paillard Première Cuvée Brut
Varenr. 5518401 – Kr 479,40

45 % pinot noir, 33 % chardonnay, 22 % pinot meunier. Elegant mousse, frisk, mineralsk undertone hele veien, epler, grønt eple, epleskrell, fint kjekspreg, delikat, tørr, krisp og stram syre. En harmonisk og flott champagne med mineralsk finesse og en frisk eplepreget avslutning før autolysekarakteren kommer inn. 90 poengRibbe

Ribbe står for nesten halvparten av alle middagene på julaften i Norge. Som regel får ribba følge av medisterkaker og pølser/sosisser og surkål. Selv spiser jeg sjelden ribbe i det hele tatt, men det hender jeg drister meg til å lage porchetta, den italienske ribberullen som mange har fått øynene opp for. Jeg må også ha mammas grove medisterkaker til jul. De er laget av medisterdeig (ikke medisterfarse) og spedd med potet og litt fløte. De er verdens beste.

Stikkord for dette julemåltidet er fett og til en viss grad syrlighet fra surkål, og eventuelt syre/bitterhet fra tyttebær. Det er tyttebær og surkål som kan stikke kjepper i hjulene på vinen her. Kål og vin, spesielt rødvin, lugger litt. Tyttebær er heller ingen vinvenn. Jeg stresser sjelden med dette med tyttebær. Hvis du ikke drikker en slurk vin rett etter tyttebærene så går det helt fint.

Surkål fra pose er ganske triste, syrlige greier. Surkål er lettvint (og billig) å lage selv. Hvis surkålen kokes i kraft fra ribba og får en liten dæsj ribbefett oppi i tillegg blir den rundere og snillere med vinen.

Både rødt og hvitt går til ribbe. Riesling med sin friske syre og tydelige smakskarakter hamler opp med det meste i julen, også ribba med følge.

Wongraven Morgenstern Riesling 2018 
Varenr. 1752101 – Kr 164,90 

Nydelig duft av appelsinblomst, blomstereng, fersken og et lite hint av mineraler. Pent fyldig med streif av sødme inn i smakskurven. På smak er det moden frukt, et tropisk preg av fersken og mango mikset med syrligere elementer som sitron og grønne epler. Frisk, lekende syre som løfter smaksbildet. 88 poeng


Vajra Langhe Rosso 2017
Varenr. 3123601 – Kr 153,90

Laget på en piemontetisk druemiks av 35 % barbera, 30 % nebbiolo, 25 % dolcetto, 5 % freisa og 3 % pinot nero. En herlig fruktdreven Langhe Rosso med god struktur og friskhet. Duften har en distinkt floral karakter, fioler sveiper forbi nesen før friske kirsebær tar over. Middels fylde med et lekent bitt av tanniner og saftig syre. Smak av søte kirsebær, plomme og et streif av søt lakris. 86 poeng

Pinnekjøtt

Masse smak, salt, fett, røkt eller urøkt, grov pølse og kålrotstappe. Huff, det er ikke lett. Det kreves litt av vinen for å ordne opp med alt dette.

Jeg liker best når kålrotstappa er laget med hvit saus. Ikke noe gulrot eller potet eller noe sånt. Bare most kålrot blandet i hvit saus krydret med salt, pepper og litt muskatnøtt. Det mildner den lett bitre kålrotsmaken som skaper krøll for vinen.

Nok en gang er det riesling som vifter med hånden og ber om ordet. Champagne, for eksempel Bruno Paillard som er anbefalt lenger opp i artikkelen, er også et godt valg. På den røde siden liker jeg viner med moden, sødmefull frukt, som er tett og fyldig i munnen og har god konsentrasjon.

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2018
Varenr. 6854801 – Kr 159,90 

Tørr riesling fra Rheinhessen. Blomsterduft, som eplehage om våren, sitrus og gule epler. Supersyrlig og deilig leskende i anslaget, frisk og god frukt. Smak av vinterepler, sitron og mineraler. Streif av sødme balanserer, saftig, krisp og tørr ettersmak. 88 poengCasa Ferreirinha Vinho Grande 2017
Varenr. 9928901– Kr 159,90

Dourovin laget på touriga nacional, tinta roriz, tinta barroca og touriga franca. Frisk og ren duft av morellkompott, blåplommer, bjørnebær, mokkabønner og et streid av vanilje. Fyldig og rund med stor konsentrasjon, tanninrik, men tanninen er bløte og runde og røsker ikke spesielt i munnhulen. Sødmefull frukt, søte, mørke bær, sviske, moreller, lett krydderstreif og pen fatkarakter. Moden frukt, men ikke kokt, her er det også en fin friskhet. 88 poeng

Kalkun

Kalkunkjøtt er i seg selv magert og lyst med en mild, fin smak. Den trenger ingen kraftig vin som følge, og for mye tanniner vil ødelegge. Det er tilbehøret som er med på å avgjøre hvilken vin som passer best til. Vanlig tilbehør er rosenkål, waldorfsalat, potet og en god fløtesaus. Rosenkål har noe bitterhet som er utfordrende til vin. Fløtesausen gir kjærkommen fedme i retten, men er også mild og snill på smak.

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2016
Varenr. 3416001 – Kr 279,90

Tyler Santa Barbara Chardonnay er en av de gode oversjøiske chardonnayene i basisutvalget, og 2016-årgangen leverer like godt som tidligere årganger.  Litt fat, sitrus, gule epler, innslag av tropisk frukt og smørtoner på duft. Rund vin med flott frukt og en syre som strekker seg gjennom hele smakskurven og gir et kjølig uttrykk. 90 poeng

A.A.Badenhorst Papegaai Cinsault 2018
Varenr. 10134101  – Kr 159,90

100 % cinsault fra Swartland, Sør-Afrika. Ren og flott duft av plomme og mørke kirsebær, hint av varm blomsterjord og urter. Middels fyldig, saftig fruktintensitet i munnen med god konsentrasjon. Her smaker det godt med frukt, mørke, modne plommer blandet med rørt bringebær og sursøte kirsebær. Glatte tanniner og et lite urtepreg i avslutningen strammer opp. Deilig vin. 88 poeng

Patrice Rion Chambolle-Musigny Vieilles Vignes 2017
Varenr. 11282901 – Kr 548,90

Den eksklusive varianten er fra Burgund og var nyhet i november. Litt lukket på duft, denne kan gjerne få litt tid i karaffel. Kommer så med knuste bringebær, kirsebær og et lite streif av grustak/steinstøv. God fylde, kirsebær, urter og markjordbær på smak, rød lakris og et jordlig streif i ettersmak. Harmonisk og god. 91 poeng Vilt

Vilt står ofte på menyen i jula. Det kan være de fineste stykningsdelene av reinsdyr og hjort, eller fuglevilt som tiur, orrfugl og rype. Alle krever viner med mye smak, men ikke alt for røffe tanniner siden viltkjøttet er magert. Nord-Rhône, med sin pepperpregede syrah med mørk frukt og av og til en smak som minner om nettopp viltkjøtt, er av de beste valgene til vilt. Dessverre er utvalget i Vinmonopolets basisutvalg ganske tynt på dette området, så jeg har også valgt meg en flott chianti og en nykomling fra Madiran.

For flere vintips til vilt: Elg – og snart helg

Les Vins de Vienne Côte-Rôtie Les Essartailles 2017
Varenr. 10681001 – Kr 439,90

Côte-Rôtie og vilt er suverene partnere. Denne er signer Les Vins de Vienne som er fellesprosjektet til François Villard, Yves Cuilleron og Pierre Gaillard. Konsentrert og smaksrik syrah med det lille viltpreget. Her er det flust med bjørnebær og plomme, hint av svisker og lakris. 16 måneder på eikefat gir et tydelig, men likevel pent integrert fatpreg. Frisk og god syre frisker opp den rike frukten. 90 poeng (2016)

Fontodi Chianti Classico 2016
Varenr. 3278801 – Kr 244,90

Lukter mye og godt. Kirsebær, morellkompott, hint av sviske, fat, pepper, krydder. Fyldig og teksturrik, tydelige tanniner omrammer en saftig sursøt bærfrukt, blåbær og syrlige kirsebær, men også en konsentrert og mørk solbærkarakter. Lakris og krydder. Den solide frukten hviler på en stram og forfriskende syre. Lang, fast avslutning. Flott chianti classico. 90 poeng


Dom. Pichard Madiran 2012
Varenr 11116301- Kr 247,80

Denne vinen fra Madiran i det sørøstlige Frankrike var nyhet i september. Den er laget på 80 % av den lokale tannat, blandet med 20 % cabernet franc. Den er allerede syv år gammel og har litt utvikling på duft med tørket frukt, røyk, lær og litt skogbunn. På smak viser den fortsatt mye ungdommelig mørk frukt. Tydelig solbærkarakter og mokkabønner, fin dybde på frukten her, pent fatpreg som støtter uten å dominere. God lengde med fas, tørr avslutning. Kan god luftes på karaffel en times tid. 88 poeng

Gås 

Julegås er ikke så vanlig hos oss, men engelskmennene, danskene og tyskerne elsker det, og det blir ikke ordentlig jul uten en fin og feit gås på bordet. Siden jeg faktisk driver med gåseoppdrett og er eier av bevaringsbesetningen for norsk hvit gås i Norge må jeg jo ha med gås i mine anbefalinger!

Gås ligger mellom and og lettere vilt i smak. Kjøttet har en tett struktur og kan bli tørt og seigt hvis den stekes for hardt. Gåsa er fet, men selve kjøttet under fettlaget er ikke marmorert. Klassisk tilbehør er potet stekt i gåsefett, epler bakt inni gåsa, svisker og rødkål.

Selv om det er mye fett på gåsa er ikke tanninrike viner nødvendigvis det beste. Fruktsødme og fin syrlighet gjør nytten. En myk, oversjøisk pinot noir med sødmefull frukt helt fortreffelig. Klassisk Bordeaux med litt alder som har slipt ned tanninene er også passende følge.

Det er heller ingen dum idé med hvitvin til gås. Her er en fyldig Alsace riesling eller moden, hvit Bordeaux gode valg.

Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2017
Varenr. 11039301 – kr 278,90 

Denne vinen var nyhet i juli og er et godt californisk pinot noir-kjøp. Krydret duft, forførende pinotparfyme med moreller, masse markjordbær, jern og et lett krydderdryss. Fyldig og bløt vin med snill, runde tanniner. Deilig sursøt frukt, masse knuste røde bær, krydder, vaniljekrem og lite hint av smør i ettersmak. Lang og god. 90 poeng

Château Simard 2000
Varenr. 7824201 – Kr 279,90

Château Simard 2000 er laget på 80 % merlot og 20 % cabernet franc. Vinen er ueiket og har 12 måneders lagring på sementtanker før flasketapping. Pent utviklet og drikkemoden vin. Litt forsiktig på duft til å begynne med, men kommer så med tobakk, sedertre, skogbunn og plommer. Fin fylde, rund og bløt munnfølelse, som å synke ned i ei myk pute i sofaen. Smaker fint av mørk frukt, en miks av plomme, sviske, bakt paprika og streif av krydder på smak. Tørrer i avslutningen og har godt av en runde i karaffel for å få litt luft før den drikkes. En solid og anbefalingsverdig vin i basisutvalget. 89 poeng 

Lutefisk

Til vår skjelvende, utvannede tørrfisk nennsomt behandlet med kaustisk soda er det bare en ting som gjelder for meg: Champagne! Siden dette er middagen på selveste julaften her i huset må det være ekte champagne. En god Crémant de Bourgogne, italiensk Franciacorta, engelske bobler eller tysk sekt på riesling er andre gode valg. Hvis fisken spiller hovedrollen i måltidet (type minimalistisk med kun smør og potet) bør man velge en musserende vin laget utelukkende på grønne druer. Dersom det er mye tilbehør som bacon, erter, sennep, geitost og mere til har det ikke så mye å si.

Jean Velut Lumière et Craie Brut Blanc de Blanc 
Varenr. 11176901 – Kr 399,00 

Denne champagnen var nyhet i november. God intensitet på duft. Gule og grønne epler, epleskrell og bolledeig. Kremet mousse, frisk og saftig syre, sitruspreget smak med innslag av grønne epler, gule plommer, kjeks og en tørr, nesten nøtteaktig finish. Meget god. 90 poengNyetimber Classic Cuvee
Varenr. 7345101 – kr 388,90

Elegante engelske bobler med fin dybde på duft der epler, epleskrell og kjeks er fremtredende. God, litt tung og rik mousse, distinkt syrlig og frisk, autolysepreget kommer flott frem med lett nøttekarakter, gjærbakst og toner av akasiehonning på smak. Tørr og  syrlig avslutning. 90 poeng 


Torsk

Torsk som flaker seg på tallerkenen, med søte gulrøtter og en fyldig og god smørsaus til. Mmm, det er godt det. Rødvin til torsk sies det gjerne i Norge. Det fungerer greit det, men hvitvin er ofte et bedre valg. En lett og frisk hvitvin, kanskje noe fra Loire, er godt til torsk med enkelt tilbehør. Drar man på med smørsaus kan man velge en fyldigere vin og gå til Burgund for eksempel. Rødvin må være lett og frisk med lite tanniner og god fruktighet.

Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2016
Varenr.1049901 – Kr 219,90

Lekker, hvit burgunder som er et kjempekjøp i basisutvalg. Fin fylde med en fløyelsmyk munnfølelse og sitrende syre som kiler i munnen. Smak av sitrus, syrlige epler og sitrondrops med streif av ristede mandler og smør. Smørtonene finner man igjen i smørsausen som gir en ekstra fin harmoni i retten. 89 poeng


Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2018
Varenr. 5077101 – Kr 199,90.

Det lukter sommer! Her er det modne, røde bær og blomstereng, knuste bringebær, rørte markjordbær, moreller, litt jern. Middels fyldig til lett. Flott intensitet med herlig frukt. Litt mørkere fruktbilde enn tidligere. Masse moreller og villbringebær. Dette er bare så deilig og godt. God lengde, med saftig rødbærsfrukt hele veien. 88 poeng. Denne vinen er i bestillingsutvalget, men lagerføres på flere Vinmonopol rundt om i hele landet.

Rakfisk

Vin til rakfisk er ikke den enkleste kombinasjonen av mat og vin. Vinen bør ha syre, kan godt ha et streif av sødme og generelt en kraftig smak slik at ikke rakefisksmaken tar helt overhånd. Smaken bør dog ikke være så utpreget at vinen overdøver fisken. 

Radikon Jakot 2012
Varenr. 863102 i BU – Kr 329,90

Jeg har tidligere skrevet om en flott vinopplevelse med oransjevin til rakefisk. Vinen var Radikon Jakot, og det er til dags dato den beste kombinasjonen jeg har hatt med rakefisk, til tross for at gjestene syntes smaken av oransjevin var litt i drøyeste laget. For de som er eventyrlystne nok er det absolutt verdt å teste ut denne kombinasjonen. Jeg har også testet La Stoppa Ageno som fungerte godt, men det er likevel Radikon som står for den beste kombinasjonen. Nå er Jakot inne i 2012-årgang, og den har jeg foreløpig ikke smakt. jeg kan likevel ikke tenke meg at den skiller seg stort fra tidligere årganger. Den er i bestillingsutvalget og kun inne på fire Vinmonopol. Skal denne bestilles til jul må det gjøres hurtigst mulig.

Se mer her: Oransjevin til rakfisk

Trimbach Riesling 2016
Varenr. 88801 – Kr 184,90

Siden oransjevin er utfordrende og tør jeg si, for spesielt interesserte?, er en frisk og pent fyldig hvitvin veien å gå. Igjen er det riesling, men denne gangen fra Alsace i Frankrike. Alsace-riesling har gjerne en litt større tyngde og fedme enn de mer delikate tyske versjonene. Trimbach har hatt fast tilhold i polhyllene i årevis. Jeg syns 2016-årgangen viser seg fra en veldig flott side her. Smaksrik og pent fyldig vin, litt oljete i munnen med god konsentrasjon. Duft av gule plommer og røyk, grønnere frukt på smak, sitrus og epler. Tørr, frisk avslutning. 89 poeng

Gravlaks

Gravlaks er salt, med ørlite sødme. Fisken er fet og kan ha preg av forskjellig krydder etter hvordan den er gravet. For meg er det vesentlig at vinen har god syre for å friske opp. Den kan gjerne også ha noe sødme, men den bør ikke være altfor søt. Utfordringen er sennepssausen man gjerne serverer ved siden av som kan overdøve vinen. Vinen må derfor ha nok smakskraft til å takle denne. 

Stadt Mainz Riesling Trocken 2018
Varenr. 2217101 – Kr 129,90

“Gravlakskandidat” var det første jeg tenkte da jeg smakte denne forholdsvis enkle og prisgunstig rieslingen fra Rheinhessen. Aromatisk og blomsteraktig duft. Sødmefull frukt i anslaget. Smak av gule epler, gråpærer og grapefrukt. Syrefrisk og livlig med sine 7,5 gram syre. Pen lengde med et svakt hint av gjærtoner i ettersmak. 85 poeng


Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2018
Varenr. 3045301 – Kr 173,90

En av mine favoritter i basis dette her. Dufter av tropisk frukt i retning ananas, men har også en frisk sitruskarakter. Fin fylde og en fet, lett oljete munnfølelse. Smak av pære, hvit fersken, innslag av mango og grapefrukt. Frisk syre gir en fin energi og bærer frukten godt i ettersmaken. 88 poeng

En kommentar om “Hva skal vi drikke til julematen?

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: