Elg – og snart helg

I går startet elgjakta og det er nok mange som har flotte dager i marka framover.

Mange syns elg er det kjedeligste viltkjøttet, spesielt hvis den beiter på innmark. Enkelte kilder sier elgen helst ikke spiser på grasmark siden den har kort hals og vanskelig for å beite på bakken. Elgen hos oss har tydeligvis ikke lest den instruksjonen, for han tygger i seg gras både med lett knekk i frambeina, i knestående og bedagelig liggende. Det merkes på både grasavlinger og skogen – og smaken.

Likevel, jeg liker elg og synes ikke den er kjedelig. Elgen har mindre utpreget viltsmak enn hjort og rein, men tilbereder man den skånsomt på lav temperatur får man delikate smaker og saftig kjøtt. Jeg liker den litt grove strukturen i elgkjøttet som gir motstand, spesielt til god fløtesaus som jeg også liker godt. Kombinasjonen av myk saus og grove kjøttfiber er tiltalende i min munn.

Når familien er grunneiere og jegere går det naturlig nok mye på elg og hjort i kjøkkenveien. Etter over tyve år med tilberedning og valg av vin til vilt føler jeg meg rimelig sikker på at de fem tipsene under vil falle i smak til høstens ferske elg. … Eller til noe gammelt viltkjøtt fra fryseren, vilt er magert og harskner ikke så lett. Leter jeg langt nok ned i fryserdypet har jeg trolig elgsteiker nok til å kjøre en vertikalsmaking av elg tilbake til årgang 2013. Skulle du ikke ha elg på menyen er det gode tips å ta med seg til et annet godt kjøttmåltid også.

Hjemme hos meg: Hjort og elg glefser i seg nye spirer av timotei med god appetittColombier Crozes-Hermitage 2017
Varenr. 5045301 i basisutvalget – Kr 234,90

Crozes-Hermitage i Nord-Rhône byr gjerne på syrah med frisk og ren smak av syrah. Domaine du Colombier er intet unntak. Dette er en av de mest anvendelige viltvinen i basisutvalget. Den finnes i de fleste butikker, er ikke altfor dyr, passer til en rekke typer vilt og ikke minst, den er veldig god! Druetypisk syrah med duft av mørke bær, jod, pepper og lynghei. Fyldig, fast og strukturert, men med flotte, modne tanniner. Smak av bjørnebær og sødmefulle skogsbær, litt lakris og et fint, dempet fatpreg (ni måneder på fat). Syren er frisk og gjør frukten ekstra saftfull, samtidig som den balanserer tanninene. Lang og fast avslutning. 89-90 poeng

I jaktåret 2017/2018 ble det felt 31 611 elg i Norge

Statistisk Sentralbyrå
Delas Crozes-Hermitage Les Launes 2018
Varenr. 3374601 i bestillingsutvalget – Pris: Kr. 199,90

Nok en Crozes-Hermitage. Delas Freres er en av de eldste produsentene i Rhône og har de siste par tiårene fått økt anerkjennelse etter investeringer i både produksjon og kunnskap. Denne vinen ble satt ned med 30 kr i september, og er et godt kjøp. Passer godt til elgretter uten kraftig smak og tilbehør.

Innbydende duft av boysenbær, blomstrende sør-franske urter og nykvernet svart pepper. Pent fyldig med et kjølig og friskt fruktpreg. Smak av blåbær, plomme og bjørnebær, lite streif av vaniljestang. Harmonisk fatpreg (12 måneder på stål og eik). 88 poeng

Det er 59 340 elgjegere i Norge i jaktåret 2018/2019

Statistisk Sentralbyrå

Ortal Cabernet Franc 2017
Varenr. 10897501 i bestillingsutvalget – Kr 349,-

Her er vi på ukjent territorium for de fleste. Denne vinen kommer fra Golanhøydene nord i Israel (vi lar politikken ligge). Ortal er eid av Kibbutz Ortal og ble etablert i 2009 av et kibbutzmedlem som hadde holdt på med vin som hobby, men ønsket å gjøre noe mer med interessen. De fleste områder i Israel er for tørt og varmt for vinproduksjon, men også her finnes det unntak. Golanhøydene regnes som et av de beste distriktene med sine høyt beliggende vinmarker og vulkansk jordsmonn. Her dyrkes det internasjonale druesorter som chardonnay og sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot, syrah og cabernet franc, som denne vinen er laget av. En fyldig og rik vin til smaksrike elgretter med god viltsaus.
Duft av grønne urter, paprika, svakt av solbær, kommer mer etter tid. Mer skogsbær også. Fyldig med stor og bløt munnfølelse, frisk syrlighet, godt bærpreg, smaken folder seg ut og det blir masse skogsbær, vanilje og krydder fra fat, mer sødmefulle bjørnebær utover i smakskurven. Fin dybde, fatpreg blander seg fin med frukten, merkbare 14 %, men går bra. Flott lengde som tar med seg frukten hele veien. 90 poeng

En elgokse har en skulderhøyde på 155-220 centimeter og en lengde på 260-310 centimeter

Store norske leksikon
Weinert Malbec 2006
Varenr. 4304201 i bestillingsutvalget – Kr 219,90

Bodegas y Cavas de Weinert ble startet i 1975 og ligger i Mendoza, Argentina. Filsofien er enkel: Weinert skal produsere viner av høy kvalitet. Det gjør de også. Spesialiteten er malbec med lang lagring på store eikefat. De siste tyve årene har vinene dog fått en mer fruktigere stil. Sjefsvinmakeren Hubert Weber, opprinnelig fra Sveits, har siden han startet i 1996 raffinert og modernisert vinene uten å miste den karakteristiske og tradisjonelle Weinert-karakteren.

Fin modning på duft. Varme krydderier, streif av dyrepels og lær, tobakk, moreller, tørket fiken, brent treverk, sandeltre, hikkori-røyk og lakris. Et lite animalsk utrykk her, men jeg synes det er svært sjarmerende og gir kompleksitet. Fyldig og bløt vin med barnekinn-myke tanniner og sursøt frukt. Pent utviklet med smak av tørkede tranebær, fiken og sviske, five-spice krydder og sigar. Lang ettersmak med fast avslutning. En flott aldrende vin som gir både kompleksitet, klassiske malbec-toner og harmonisk balansert med alle sine elementer – struktur, det lille animalske og frukten. Perfekt moden nå og et særdeles godt kjøp. 90 poeng

Brunstperioden for elg er fra slutten av september til månedsskiftet oktober-november

Store Norske Leksikon
Altos de Jose Ignacio Reserve Tannat 2017 
Varenr. 11056801 i basisutvalget – Kr 194,90

Denne vinen er nyhet i basisutvalget i september. Den er fra Uruguay og er laget på tannat, Uruguays signaturdrue.

Bodega Brisas har Uruguays største produksjonslokale med kapasitet på fem millioner liter. Altos de Jose Ignacio-serien kommer fra vinmarker med gunstig terroir i høyden litt inn i landet (15-40 km) fra kysten Punta del Este. Atlanterhavsvinder kjøler ned druene og gir langsom modning. Druene slipper også den fuktige lufta fra havet og tørker raskt etter regnfall.

Vinen er gjæret på store sementtanker og deretter modnet på store og små, brukte franske eikefat i 6-12 måneder. Konsulterende ønolog på denne vinen er Alberto Antonini, en av verdens fremste “flying winemakers” med blant annet Col d’Orcia og Frescobaldi på kundelisten. Jeg møtte mannen i 2017 og han snakket varmt om beholdere av sement, terracotta og tre. Det gir et rent miljø, men med liv, ikke sterilt og dødt som ståltank. Han var også opptatt av restriktiv fatbruk slik at det ikke skal dekke over druens egenart. Det merkes på denne vinen som har en frisk duft av skogsbær, og bare et streif av det gode krydderpreget fra fat. Faste og tydelige tanniner, smak av mørke bær, bjørnebær, tyttebær og blåbær. Streif av lakris og krydder. Lekende syre i avslutningen. Til elg med fløtesaus eller en god, kraftig elggryte (gjerne fløte her også) blir tanninene snille og vinen blir bløt, rund og god i munnen. 88 poeng

Du kan kalle meg en
elg. Jeg
er ingen elg men jeg har
en elgs

tålmodighet
utholdenhet
styrke – en elgs
godmodighet. Jeg sparker hardt

men sjelden.
Bare
når
nødvendig.

Jan Erik Vold

2 kommentarer om “Elg – og snart helg

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Elg – og snart helg -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: