Eksepsjonell indisk gin

India og gin hører sammen, gjør det ikke? Jeg ser det for meg. Kolonitidens bleke briter i hvite knebukser som skålte for det britiske imperiet etter å ha gjennomført dagens tennismatch eller kanskje de hadde deltatt i en omgang polo. Og hva skålte de med? Jo, gin & tonic selvfølgelig. Tonic, mineralvann med det bitre stoffet kinin laget av bark fra kinatreet, ble brukt mot malaria. For å få ned den beske drikken fant engelskmennene ut at en skvett gin gjorde susen. Kinininnholdet i tonic var heftigere på den tiden enn det er i dag. Forebyggende dose mot malaria vil etter dagens forhold være bortimot 67 liter gin & tonic per dag. Det er godt med en GT eller to, men det er nok i overkant for selv den mest iherdige gin-elsker.

Historien til tross, så langt har ikke India markert seg som en stor ginprodusent og det finnes bare én indisk gin på Vinmonopolet. Hapusa Himalayan Dry Gin kom som nyhet i testutvalget i mars, og dette er etter min mening virkelig en gin som fortjener plassen sin i polhyllene.

Nao Spirits heter selskapet som står bak Hapusa. Det ble startet av Anand Virmani og Vaibhav Singh som drev baren Perch i Delhi. De to bareierene hadde sett seg lei på at det ikke fantes en ordentlig, indisk håndlaget gin på markedet. I et intervju med nettstedet Gin Foundry sier Virmani at det fantes mange gin-merker som hadde et slags India-tema, men ingen som hadde noe særlig med India å gjøre. De syntes det var rart at det ikke fantes en ekte indisk gin, en gin fra landet der gin & tonic faktisk oppsto. Sprit-industrien i India er veldig volum-fokusert, så de fant tidlig ut at hvis dette skulle bli en realitet måtte de destillere selv. Bargutta fikk tak i en 1000-liter kobber pot-still fra Ungarn og begynte å eksperimentere med krydder, urter og frukter for å finne fram til et destillat de likte. Det første produktet var en klassisk London Dry Gin kalt Greater Than. Den andre idéen var en indisk gin med indiske ingredienser, gjerne slike krydderier som fantes i kjøkkenskapene i India.

Einebær hører selvsagt til på den botaniske ingredienslisten. Til den indiske finansavisen Mint forteller Virmani om jakten på lokale einebær. Karene dro til Khari Baoli, et marked i Delhi som er kjent for å være Asias største engrosmarked for krydder. Etter tre dagers tråling uten å finne noe som helst, kom de over noen einebær i en skuff i et skrivebord på en av de minste markedsbodene. Det var einebær fra Himalaya, det som kalles hapusa (uttalt hapusja) på sanskrit. 

Senere ble bartender Jay Dhawan også med på laget og er i dag destillatør sammen med Virmani. Men det stopper ikke der. En nordmann er også involvert i det indiske gin-prosjektet. Børge Brand fra Sandefjord har tidligere vært produktsjef i Vinmonopolet og driver nå importfirmaet Brand Wine Estates. Han er styremedlem i Nao Spirits og er som vin/brennevinsimportør involvert i distribusjonen. – Jeg har vært med på å snuse frem til destillatet, men jeg skal ikke ha æren for det, sier han. 
Destilleringen foregår i en 1000-liter kobber pot-still fra Ungarn der alle ingrediensene og en nøytral sprit laget på hvete forsiktig blir til en elegant og smaksrik gin. – Det er viktig å ikke fall for fristelsen til å ta med for mye av «halen» når man destillerer, sier Brand og forteller videre at han fikk jobben med å tilsette tre einebær av den «vanlige» typen som det visstnok er lovbestemt at må være med.  

Indiske ingredienser

De botaniske ingrediensene i Hapusa kommer som nevnt fra India og disse er einebær, korianderfrø, mango, gurkemeie, ingefær, gondhora-lime, kardemomme og mandel

Einebær

Einebær som brukes i ginproduksjon kommer som regel fra Makedonia. Hapusa-einebærene kommer altså fra Himalaya. De er håndplukkede og kommer fra viltvoksende busker. Tradisjonelt har disse bærene blitt brukte innen tradisjonell indisk medisin, Ayurveda, som fremmer god helse og et langt liv gjennom forebygging. Sammenlignet med andre einebær er Himalaya-einebærene mye større og usedvanlig aromatiske. Den lange kjølige vekstperioden i fjellene gir aromaene tid til å utvikle seg og bærene bli mer konsentrert og kompleks.

Korianderfrø

Korianderfrø er en viktig ingrediens i et indisk kjøkkenskap og regnes for et av de viktigste krydderne man må ha hvis man skal lage indisk mat. I gin brukes det mest korianderfrø fra England. Korianderfrø fra India har en tydeligere kryddersmak og littt mindre sitruspreg enn de engelske frøene.

Mango

Jeg har leste at det er over tusen varianter av mango som dyrkes i India. De brukes til alt mulig, til kjøtt og fisk, chutneyer, sauser, desserter, som ren frukt og fruktdrikker. Mangoen til Hapusa dyrkes ved foten av Himalaya. Frukten blir tørket før bruk og bidrar til å fylle ut smaken og gi dybde.

Gurkemeie

India er verdens største produsenten av gurkemeie. Krydderet kalles ofte Indias safran, og brukes både fersk og tørket. Planten hører til ingefærfamilien og har den samme skarpheten som ingefær, og det er også fellestrekk i duften, selv om gurkemeie har en mer flora karakter. Gurkemeien som brukes i Hapusa kommer fra delstaten Tamil Nadu på Indias sørspiss og brukes fersk.

Ingefær

India er faktisk verdens ledende produsent av ingefær. Den brukes i ulike curryer og grønnsaksretter, samt i te- og kaffedrikker. I Hapusa benyttes tørket ingefær og tilfører en smak av sitrus og krydder.

Gondhora

Gondhora eller Gondhoraj er en indisk sitrusfrukt fra Calcutta. Navnet betyr aromakonge (gondho – aroma og raj -konge). Dette skal være en krysning mellom lime (enkelte kilder sier sitron) og mandarin, og går også under navnet Rangpur-lime. Fruktkjøttet skal være svært syrlig, og skallet har en usedvanlig sterk aroma.

Kardemomme

Kardemomme dyrkes i det sørlige India og er en høyt skattet ingrediens i det indiske kjøkken. Indiske søtsaker og desserter er gjerne smaksatt med kardemomme, og den brukes også i curryer og risretter. Den vanligste kardemommen i India er den grønne som har en svak furu-aktig og søt karakter. Kardemomme er forøvrig det dyreste krydderet etter safran og vanilje.

Mandel

Mandler brukes gjerne for å gi en bløt tekstur og dybde, samt et lett streif av nøttesmak i en indisk matrett. Tenk Chicken Korma for eksempel. Bløthet og dybde er også hensikten med mandelen i destillatet.

Himalaya-einebær til venstre er større og mer aromatiske enn de som vanligvis brukes i gin-destillat

Hapusa Himalayan Dry Gin

Hapusa Himalayan Dry Gin er en slik gin som har en forførende duft som man kan lukte på i evigheter og ikke savne tonic det grann. Første sniff røper aromatiske einebær, furunåler som gnis mellom fingrene og grønnsåpevasket gulv. Under den bartre-pregede toppnoten ligger et tropisk element, mangoen er tydelig, men her er det også moden sitrus, bergamott og pomeransskall. I bunnen ligger krydderiene. Kardemomme stikker seg fram, men de øvrige krydderne er som en karri der alt er blandet så det er vanskelig å skille de ulike luktene. I munnen er smaken nesten omvendt av lukten. Først slår det inn krydder og sitrus før einebærkarakteren overtar og sitter i lenge. Alkoholen, som er på 43 %, merkes ikke på duft i det hele tatt og ginen føles bløt i munnen. Skarpheten virker som den kommer fra krydderdestillatet (ingefæren?) mer enn alkoholen.

Hapusa Himalayan Dry Gin er en gin som har alle de “riktige” smakene og færre av de mer ukjente ingrediensene som har dukket opp under ginbølgen som ruller over oss. Klassisk, men med en unik einebærkarakter og en spesielt god harmoni som starter med einebær på duft, tar deg med i en runddans med krydderier og fruktighet, før sirkelen er sluttet og man er tilbake til einebærene.

Hapusa Himalayan Dry Gin
Varenr. 10400501 – kr 559,-
Nyhet i testutvalget i mars. Finnes i alle Vinmonopol i kategori 6,

For å lese litt mer generelt om gin og få min favorittoppskrift på den perfekte GT kan du ta turen innom denne posten

2 kommentarer om “Eksepsjonell indisk gin

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Eksepsjonell indisk gin -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: