Den perfekte GT

Hvem har ikke stått i en bar og fundert over hva man har lyst på? Jeg ender ofte opp med en gin & tonic, en GT.

Historisk sett var forgjengeren til gin en helbredelseseliksir basert på einerbær som skulle kurere nyreproblemer og muligens også pest. Dette var i Italia på 1300-tallet. Senere skapte nederlenderne det einebærpregede brennevinet genever, som i England ble videreutviklet til den tørre ginen vi kjenner i dag.

Man kan lage gin på to måter. Den ene er å tilsette botaniske urter, røtter og krydder til nøytral sprit som deretter destilleres. Spriten må vannes ut før destillering ellers vil hele destillasjonsapparatet gå i lufta. Den andre fremgangsmåten er å bruke essens som blandes i nøytralt sprit. Dette er en billigere metode, og kvalitet på sluttproduktet blir også dårligere.

Det er tre hovedtyper av gin. Den vanligste er den lette og elegante London Dry Gin. Plymouth Gin ligner på London Dry, men er fyldigere og mer aromatisk. Den siste er Old Tom, en søtlig type som er ganske sjelden i dag. I Norge er det den gamle traveren Golden Cock som er av denne typen.

Jeg har kjøpt meg ei flaske Plymouth Gin til sommeren. Plymouth Gin kommer fra den engelske byen Plymouth, og lages av Coates Company. Firmaet har Englands eldste destilleri, Black Friars Destillery, og Plymouth gin har vært laget her siden 1793.

Plymouth er en fyldig gin med korrekt einebærpreg. Den er helt tørr, men føles litt søt på grunn av alkoholen. Den smaker videre av koriander, sitrusskall og noe anis. Alkoholen er ikke spesielt skarp, til tross for en styrke på 41,2 %. Bløt munnfølelse.

Det typiske bruksområdet for gin er å mikse den med tonic til en G&T – Gin og Tonic. Denne drinken ble også til av medisinske grunner. Offiserer fra det britiske imperiet stasjonert i India led av malaria. Medisinen var kinin, men denne smakte utrolig bittert. Jacob Schweppe fant på å tilsette kinin i sitt tonic-mineralvann. På denne måten gikk det bedre å gulpe ned den bitre medisinen. Enda bedre gikk det når man prøvde å tilsette gin som var så populært på denne tiden, og man gulpet ned medisin av hjertens lyst.

Medisin eller ei, slik lager du den perfekte Gin&Tonic:

Bruk et høyt glass, og fyll det to tredjedeler med is. Press i litt lime. Bruk en gin som holder 40 % eller mer. Gin med alkoholstyrke 37,5 % er ikke noe tess. Hell i en sjenerøs porsjon med gin og rør rundt. Fyll opp glasset med en nyåpnet flaske tonic. Det beregnes to deler tonic til en del gin. Ta en limebåt og gni den på innsiden av glasset før den slippes ned i drinken.

2 kommentarer om “Den perfekte GT

Legg til din

  1. GT var vår sommerfavorit – nå er den erstattet av CV – cranberry vodka. Må være absolut og oceanspray cranberry juice for å være perfekt… Morsomt å finne din blogg, gleder meg til flere innlegg!

  2. Cranberryjuice er ypperlig i drinker, men jeg bruker det nesten aldri. Merkelig, må gjøre noe med det.

    Masse spennende oppskrifter på Mat på bordet-bloggen din. Du er sporenstreks lagt til i min bloggliste:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: