Mainyheter på Vinmonopolet i basis-, parti- og testutvalg

Det er straks klart for nye viner i hyllene hos Vinmonopolet. Dessverre er ikke nyhetslippet for mai i basis-, parti- og testutvalget noe særlig å rope hurra for. 

Etter flere gode nyhetsslipp virker det som om polet nå har sopt sammen alt det rare de har fått tak i til et slags restemåltid som spriker kvalitetsmessig. Her er det champagne uten bobler, litt pet nat, musserende viner på pinot noir fra Champagne, Franciacorta og Sør-Afrika, Lambrusco, en riesling på metallboks, Schilcher Klassik-rosévin, røde og lette sommerviner som inkluderer grignolino og pelaverga fra Piemonte, frappato fra Sicilia, mondeuse fra Savoie og valdigue fra California. De sære tingene skal sannsynligvis tilfredsstille den kunnskapssøkende kundegruppen som synes slike rariteter er spennende (og det er det!), men kvaliteten på mange av disse vinene er for lav til at det blir spesielt spennende. For mainstream-kunden blir det for sært og hvis man intetanende dumper bort i dette her viser ikke produktene hva kategorien virkelig kan by på. 

Et godt eksempel er vinene fra Sicilia. I stedet for å velge kvalitetprodukt lanseres det intetsigende Terre Siciliane der druene kan komme fra hvor som helst på Sicilia med generøse regler for avkastning. Det er tydelig at pris er en viktigere faktor enn kvalitet her. 

Inntrykket forsterkes av et usedvanlig dårlig slipp av testviner. At mange importører melder opp produkter av slik laber kvalitet i testutvalg er nærmest respektløst overfor forbrukeren, og selv om jeg skjønner at det handler om å prøve å tjene å penger i en stadig tøffere bransje skulle jeg virkelig ønske anledningen ble brukt til å øke andelen virkelig gode viner med fast hylleplassering. At enkelte av disse produktene antakelig kommer til å selge bra er en annen side av saken, men den får ligge for nå.

Tidenes dårligste nyhetsslipp var kommentaren fra en kollega etter nyhetssmakingen. Så streng skal ikke jeg være, for det er heldigvis en del viner jeg kan anbefale her også. 

Champagne uten bobler er høydepunktet i denne mailanseringen. De fleste forbinder champagne med musserende vin, men det lages også viner uten bobler som da går under navnet Coteaux Champenois. Druer dyrket i champagne er dyre uansett hva slags vin de brukes til, og prisene ligger fra 300 til 450 kroner på disse vinene. Videre er det et knippe riktig gode viner med bobler, en hyggelig hvit treliter fra Østerrike og noen gode roséviner. Det er også gode kjøp blant de røde og lette sommervinene og den søte Brachetto d’Aqui passer utmerket til jordbærene.

I tillegg til mine tips på mainyheter har jeg denne gangen også tatt med en liste over verstingene som man bør la stå igjen i hylla.

Nyhetene slippes fredag 3. mai.

Musserende

Longridge Brut Rosé NV     
Varenr. 10846201 – Kr 243,80 

Sør-Afrikansk Cap Classique på 100 % pinot noir. Røde bær, hint av kjeks på duft. Lette bobler, men god og fyldig i munnen, moden frukt, markjordbær og nektarin, god og oppkvikkende syre, ettersmak av grapefrukt og kjeks med streif av bitre urter helt til slutt. 87 poengBarone Pizzini Franciacorta Rosé Extra Brut 2015     
Varenr. 9721501 – Kr 249,90 

Italia, Lombardia. Ren, fruktig, kirsebærduftende pinot nero. Lett mousse, knasende syrlig, smak av røde epler, grapefrukt og surkirsebær. God lengde med frisk, saftig avslutning. 87 poeng
Fleury Blanc de Noirs Brut     
Varenr. 10844801 – Kr 389,90 

Frankrike, Champagne. Biodynamisk. Floral duft med hint av røde bær, men ikke utpreget åpen på duft. Kremet mousse, krisp syre, sitrus, snev av røde bær og et nøttepreg som tiltar etterhvert i smakskurven. 87 poeng
Lucien Collard Bouzy Grand Cru Brut 2012       
Varenr. 10888001 – Kr 496,80 

Frankrike, Champagne. 80 % pinot noir, 20 % chardonnay. 64 måneder på bunnfallet. Smørkaramell, gule epler og hint av valnøtter på duft. Fyldig og kremet mousse, smaksrik med gule og røde epler, surkirsebær, hint av mineraler og smør. Lang ettersmak der det kommer et nydelig preg av ritzkjeks med en saftig sitrusaktig finish. 89 poeng

Hvit

Huber Grüner Veltliner  BiB
Varenr. 10853906 – Kr 449 

Østerrike, Niederösterreich. Lett preg av blomster, hvit pepper og steinfrukt på duft. Smak av gråpærer, grapefrukt og gule plommer med streif av muskatnøtt. God lengde. En av de beste hvite pappvinene jeg har smakt på lenge. 86 poeng


Soalheiro Primeiras Vinhas 2017   
Varenr. 5227201 – Kr 200,90 

Portugal, Vinho Verde. Aprikos og mandel, tropisk karakter på duft. Fin fedme med rund munnfølelse. Frisk syrlighet, gul og tropisk frukt først, som glir over til mer grønt eple mot slutten. Saftig grapefruktaktig finish. 88 poeng
François Secondé Coteaux Champenois Sillery Blanc Grand Cru 2015 
Varenr. 10820101 – Kr 368,00 

Frankrike, Coteaux de Champagnois. 66 % Chardonnay, 34 % pinot noir. Hint av gummi og bivoks på duft, epler og snev av vanilje. Syrlig, eple og sitruspreget, harmonisk fatpreg som mildner syren litt, kjekspreget ettersmak. Velbalansert og god med upåklagelig lengde. 90 poengLelarge-Pugeot Coteaux Champenois Vrigny Blanc Chardonnay  2012
Varenr. 10859301 – Kr 449,50 

Frankrike, Coteaux de Champagnois. 100 % chardonnay. Vanilje, krydder fra fat blandet med sitrus på duft. Pent fyldig med supersyrlig, knasende og markert syre. Grønne epler, sitron og fat på smak. Lang ettersmak der syren demper seg og en fin smør- og nøttekarakter brer seg utover. 90 poeng


Rosé

Langmann Schilcher Klassik 2018   
Varenr. 10890501 – Kr 132,90 

Østerrike, Weststeiermark. 100 % blauer wildbacher. Endelig er rosévinen Langmann Schilcher tilbake i polhyllene etter avlingssvikt og manglende produksjon som førte til at den mistet listeplassen. Stikkelsbær, solbærblader og bringebær på duft. Krisp syre, smak av syrlige, røde bær, rips og surkirsebær, leskende stil, sommerlig og klassisk schilcher. 87 poeng

Domaine Clair-Daü Rosé du Marsannay 2018  
Varenr. 10939701 – Kr 224,90 

Frankrike, Burgund (Marsannay). 100 % pinot noir. Litt reduktiv og svovelaktig duft først, virker nytappet. Kommer seg med frisk bærduft. Frisk og fruktig med smak av nyper, markjordbær og kirsebær. Streif av noe krydret. Middels syre, velbalansert og god. 86 poeng
Rød 

Castello di Verduno Basadone Pelaverga 2017        
Varenr. 10912601 – Kr 239,90 

Italia, Piemonte (Verduno). 100 % pelaverga. Fin dybde på duft, fioler, kirsebær, blomsterurter. Syrlig og fast, glatte, finkornede tanniner, smak av lyse kirsebær og rips. Elegant og lett, men likevel med en viss dybde. Tørr finish. 87 poeng
Fabien Trosset Avalanche Mondeuse Arbin 2017      
Varenr. 10888401 – Kr 179,90 

Frankrike, Savoie. 100 % mondeuse. Mørke bær og urter på duft. Middels fyldig med et lite tanningrep, smak av solbær, krekling og blåbær med et lite hint av rød lakris. God lengde med en saftig, god syre som gir vann i munnen. 88 poeng

Dashwood Pinot Noir 2017   
Varenr. 10820401 – Kr 174,90 

New Zealand, Marlborough. 100 % pinot noir. Tydelig pinokarakter med masse knuste røde bær, bringebær og jordbærsyletøy, lett jordlig streif. Saftig og lettdrikkelig med fast ettersmak. 86 poeng

J. Lohr Wildflower Monterey Valdiguie 2017   
Varenr. 7963601 – Kr 169,90 

USA, California. 100 % valdiguie. Mynte og mørk frukt på duft, pent fyldig med rund munnefølelse. Smak av urter, blå plommer og skogsbær med overtoner av peppermynte. Saftig finish. God sommervin med lang ettersmak. 88 poengB. Kosuge Wines Carneros Gamay Noir 2017   
Varenr. 10897201 – Kr 324,00 

USA, California. 100 % gamal. Friske blomsterurter og skogsbær på duft. Flott, bløt fruktighet i munnen, smak av krekling, blåbær, sursøte kirsebær og urter. God lengde med deilig syre og fasthet. 90 poeng
Alexandre Bonnet Coteaux Champenois 2015  
Varenr. 10887901 – Kr 310,20 

Frankrike, Coteaux de Champagnois. 100 % pinot noir. Jordbærduftende, floral, ganske lett og saftig, sursøt frukt, granateple og  markjordbær, frisk, syrlig, lang avslutning med litt kompleksitet i form av et fint nøttepreg. 89 poengVesselle Coteaux Champenois Bouzy Rouge 2015     
Varenr. 10859401 – Kr 324,50 

Frankrike, Coteaux de Champagnois. 100 % pinot noir. Røde bær mikset med noe svakt animalsk i duften, på smak mer mot sursøte bær, rips og markjordbær med streif av anis, syrlig og lett moden, snev av gummi i ettersmak. 88 poengSøt

Pizzorni Sognorosso Brachetto d´Acqui   
Varenr. 10890101 – Kr 129,80 

Italia, Piemonte. 100 % brachetto. 118 gram sukker/liter. Blomsterduftende, fruktig og perlende brachetto, smak av modne jordbær og saftis. God lengde. Lettdrikkelig, søt og god. 85 poeng
Styr unna

Tilslutt, til skrekk og advarsel er viner som havner under 70 poeng. 

Tramontino Lambrusco di Sorbara Rosato Frizzante 2018 
Varenr. 10888301 – Kr 125,50 

Italia, Emilia-Romagna. 100 % Lambrusco di Sorbara. Lett syntetisk duft av fruktpastiller, Banan-bugg og tannlegekontor. Bedre på smak med en viss friskhet og smak av røde bær. Grei lengde. 70 poeng

Valdo Floral Rosé        
Varenr. 5392801 Kr 134,90 

Italia, Veneto. 80 % nerello mascalese, 20 % gjera. Lett emmen, gummipreget, kanskje et hint av røde bær hvis man legger godviljen til. 70 poeng

Müstique Riesling        
Varenr. 10889206 – Kr 199,90 (1,5 liter plast-pung)

Floral, emmen frukt, svært enkel, søtlig og ufrisk. 67 poeng

La Falaise Blanche Chardonnay      
Varenr. 10888606        Kr 419,90 (treliter) 

Rund, krydderstreif, kokt, gul frukt med emment preg. 68 poeng

Pardon My French Cabernet Sauvignon  
Varenr. 8225706 – Kr 209,90 (1,5 liter plast-pung)

Solbærsyltetøy og urter, hint av lakris på duft. Enkel, bløt, syntetisk og tam. Bitter, emmen ettersmak. 65 poeng

Gran Passione 2017   
Varenr. 7902201- Kr 150,- 

Sjokolade og morellkompott på duft. Sødmefull, rund, bløt, smak av plommelikør og mokkabønner. Kort og emmen. 67 poeng

Tierra de Toros Tinto  
Varenr. 10269906 – Kr 298,90 (2-liter pappvin)

Motbydelig duft, søt, emmen, fæl frukt, oksiderte toner, kunstig, billig jordbærsyltetøy (sånn liten rund pakke på hotell). Udrikkelig vin. 59 poeng.
Oppdatert: Importør har i ettertid opplyst om at boksen som ble presentert på pressesmakingen hos polet var en gammel tapping, og at vinen som nå rulles ut i butikken er tappet på boks i april. Den vil da trolig fremstå friskere med bedre frukt enn notatet over tilsier.

En kommentar om “Mainyheter på Vinmonopolet i basis-, parti- og testutvalg

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: