Sommermåltidet: Kyllingsalat og fransk rosévin

Rosévin og salater er sommermåltidet sitt det. Man kan jo ikke grille bestandig.

Rosévinsalget har vært formidabelt denne forsommeren. Maistatistikken hos Vinmonopolet viser at vi drakk drøyt 137 000 liter mer rosévin i mai i år sammenlignet med i fjor. Det er en økning på 41 prosent. Godværet i sør forklarer endel av økningen, men at folket generelt har blitt mer glad i rosévin er tydelig. Meg selv innbefattet. Personlig foretrekker jeg fransk rosévin med Østerrike på en sterk annenplass.

Sommermåltidet denne kvelden var kyllingsalat med vaktelegg, med rømmedressing og god olivenolje ved siden av. Helt enkelt. I glasset var det Domaine de Montrose Cuvée 1701, en av nyhetene i mai. Dette er hakket opp fra inngangsvinen som er i basisutvalget (som forøvrig er et superkjøp til 120 kroner). Cuvée 1701 er lysere og mer delikat, en perfekt rosévin til mat.

Domaine de Montrose holder til i Côtes de Thongue i Languedoc, Sør-Frankrike. Dette er en Indication Géographique Protegée (IGP), det som tidligere gikk som landvin i kvalitetshierarkiet i Frankrike. IGP-vin må komme fra et geografisk avgrenset område og har krav til avkastning, druesorter og alkoholstyrke, men har ikke så strenge regler som den øverste kategorien AOC/AOP. De omlag femti produsentene i Côtes de Thongue avslo AOC-status da de ville ha større frihet til å lage vin akkurat slik de ønsker

Domaine de Montrose drives av Bernard Coste og sønnen Olivier. De har et spesielt fokus på sin rosévin, men har også rød og hvit vin i porteføljen. Vingården har 85 hektar vinmarker. Noen av dem ligger i skråningen til vulkanene Montrose og Montredon. Andre vinmarker har jordsmonn av leire-kalkstein og de typiske runde steinene (galets) man kan finne i det sørlige Frankrike. Dette gjør at mange ulike druesorter trives her og det dyrkes syrah, cabernet sauvignon, grenache, grenache blanc, roussanne, viognier og chardonnay. Middelhavet ligger kun 15 kilometer unna og gir gunstig klima for druedyrking med behagelige temperatuer og vind som gir lufting.

 

10113201-1Domaine Montrose Cuvée 1701

Varenr. 10113201 i Bestillingsutvalget – kr 249,90

Denne vinen kommer fra eiendommens beste vinstokker som vokser i svart vulkansk jordsmonn. Druemiksen er 60 % grenache noir som base med 15 % grenache blanc, 15 % roussanne og 10 % syrah som utfyllende komponenter. De hvite druene grenache blanc og roussanne avstilkes og får en kort masserasjon, mens de røde Grenache og syrah går rett i pressen.

Vinen gjæres på lave temperaturer, mellom 15-18 grader som gir en god fruktighet og finesse. En del av vinen lagres på fat i 5 måneder mens den andre delen er utelukkende på ståltank.

Lys løkskallfarget. Floral duft, lavendel. God intensitet, fersk og frisk, saftig, tørr, mye leskende røde bær, rips og rabarbra. Mineralsk avslutning. Elegant og lys stil, nesten Provénce-aktig. Ypperlig til salater av ymse slag, gjerne med kylling. 86 poeng

 

4820401-1Domaine Montrose Rosé 2017

Varenr. 4820401 i basis – kr 119,90

Drueblenden er her 65 % grenache, 25 % cabernet og 10 % syrah. Druene vinifiseres hver for seg. Alle druer avstilkes og får en kort masserasjonsperiode for å trekke ut farge. Deretter gjæres den på ståltank på lav temperatur (15-18 grader) på ståltank. Deretter blandes vinene og ligger på samme tank i månedene fram til tapping.

Fersk, frisk og elegant sørfransk rosé med delikate røde bær og fersken på smak, frisk syrlighet og vann-i-munnen-følelse i avslutningen. Tørr denne også, men med en fyldigere munnfølelse og mer modent fruktpreg som gjør den til en god terrassevin uten matfølge. Passer også til salater. 82 poeng

 

 

En kommentar om “Sommermåltidet: Kyllingsalat og fransk rosévin

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: