Griller i hodet

Jeg sitter og tenker på grilling. Værmeldingen tilsier at det ikke er noe særlig å tenke på de kommende dagene her i Trøndelag, men jeg tenker på det likevel. Lysten til å grille setter griller i hodet på meg, tenker jeg, og må sjekke opp hvor akkurat det uttrykket egentlig kommer fra. Språkrådet forteller meg at det opprinnelig kommer fra det greske ordet gryllos som betyr gresshoppe. Vi har fått uttrykket fra tysk der grille er et navn på en siriss i familien Gryllidae. Gresshoppene setter rare innfall og idéer i hodet på tyskerne. Tankene mine penser inn på gresshopper. Gresshoppers gnikking er en av mine barndoms sommerlyder fra da jeg vokste opp i Bødalen i Røyken utenfor Oslo. Gresshoppene i hekken på kveldstid og tårnsvalenes skrik fra høyt, høyt oppe i luften. Det er sånne lyder som er så vanlig at man ikke hører dem, men nå som jeg bor et annet sted i landet savner jeg dem hver sommer.

Grunnen til at jeg tenkte på grilling i utgangspunktet er at det er sankthansaften på lørdag. Jeg har både grillhytte og en Traeger pelletsgrill jeg kan bruke i tilfelle dårlig vær, så det blir vel ei råd. Hvis da ikke VM-kampen mellom Tyskland og Sverige som starter klokka åtte setter en stopper for den grillen i hodet. Uansett, her er fem flotte viner til grillingen.

 

Fem gode grillviner

9965601-1Bodega Chacra Barda Pinot Noir 2017
Varenr.  9965601 (Basis, kat. 6) – kr. 229,90
Krydder, morell og bjørnebær på duft.  Mørkere fruktuttrykk enn pinot fra Burgund. Sødmefull og rik frukt, modne røde bær, kirsebær, jordbær, mye jordbær i ettersmaken. Fint krydderpreg, pepper og vanilje, ganske varmende alkohol på 13 %, saftig og frisk, men ikke spesielt høy syre. Nydelig ettersmak som sier pinot. Flott til en solid biff, grovkvernet burger og krydret svinekjøtt. 89 poeng (Vareprøve fra Palmer)

10013401-1Petrussa Schioppettino 2016
Varenr. 10013401 (basis, kat. 6) – kr 196,00
Karakteristisk Friuli-vin på den lokale schioppettinodrua. Mørk frukt og svart pepper på duft. God konsentrasjon, bjørnebær, mørke skogsbær og plomme på smak krydret med lakris, masse nykvernet pepper og litt sigarrøyk. God fylde, frisk syre, elegant og lang. Allrounder til alt-mulig-på-grillen, pølser, koteletter, biff. 88 poeng

5045301-1-2Colombier Crozes-Hermitage 2016
Varenr. 5045301  (basis, kat. 3) – Pris: Kr. 229,90
Duft av bjørnebær, litt anis samt det karakteristiske pepperpreget.Litt over middels fyldig vin med god konsentrasjon og frukt. Smak av skogsbær, blå plommer og krydderier. Streif av fat. Leskende syre og faste tanniner, men ikke veldig snerpende. Til vilt, fårefilet/lam og andebryst. 89 poeng

511901-1

Abadía de San Campio Albariño 2017
Varenr. 511901(Basis, kat. 3) – Kr 157,90
Favoritt fra Rias Baixas som nå har kommet med skrukork. Fersken, mandler og hvite blomster på duft. Lett fedme i munnen, smak av sitrus, fersken og ananas med karakteristisk bitter mandel i ettersmak. Elegant og sitrusfrisk vin som gir vann i munnen. Til grillede skalldyr, røkte blåskjell, bakt ørret.  87 poeng

1752101-1

Wongraven Morgenstern Riesling 2017
Varenr. 1752101 (basis, kat 1) – kr. 162,90
Wongravens lekre riesling blir bare bedre og bedre og 2017-årgangen er intet unntak.  Duft av blomster, eple og litt fersken. Delikat, raffinert og syreslank riesling med sitron, lime og grønne epler på smak med kriblende mineraler i avslutningen. Nydelig til grillet laks, kylling og litt fett svinekjøtt. 88 poeng

 

En kommentar om “Griller i hodet

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Griller i hodet -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: