Conti Bossi Fedrigotti Fojaneghe 2013

I dag går turen opp mot Dolomittene i Alto-Adige. Her, utenfor byen Rovereto i provinsen Trentino, har Conti Bossi Fedrigotti sine fasiliteter. Den adelige Bossi Fedrigotti-familien har røtter i regionen fra over 600 år tilbake og har vært involvert i vin i over tre hundre av de. Den første årgangen ble laget allerede i 1697. 310 år senere, i 2007, kom Masi Estates inn i bildet. De tilførte teknisk kunnskap i produksjonen og ga tilgang til et velsmurt markedsføringsapparat.

Masi? tenker du kanskje nå. Er ikke det fryktelig kommerst? Tja, Masi Agricola i Veneto er historisk kjent for sine Amaroner. De var den første som laget vin i ripasso-stilen med sin Campofiorin, vinen som for alvor åpnet norske øyne for ripasso. Allerede her er det duket for debatt om amaroner og ripasso, sukkerinhold, høy alkohol og folkelig smak. Men vi går ikke der i dag.

Store produsenter har gjerne finansielle muskler til å lage god vin siden de kan hente inn den beste kompetansen, kjøpe de beste vinmarkene og bruke de beste tekniske innretningene. Riktignok kan de enkleste vinene i porteføljen virke noe sjelløse, men høyere opp på rangstigen er det ofte gode saker. Dagens anbefaling hører til i den siste kategorien.

Vinmarken Fojaneghe ligger på 300 meter over havet i en skråning ned mot Adige-elven. Skråningen ligger slik til at den både får morgensol og sol til langt utover ettermiddagen. En mild bris fra Gardasjøen lufter i bladverket og gir god ventilasjon. Jordsmonnet er variert og inkluderer vulkansk basalt, kalkrik morenejord og elveavleiringer. Teknikere fra Masi har foretatt kartlegging av hvilke jordsmonn de ulike druene trives best i og druene det her er snakk om er merlot, cabernet franc og den stedegne teroldego.

Fojaneghe var den første Bordeaux-blenden som ble laget i Italia. Greve Federico Bossi Fedrigotti fikk idéen om å skape en vin av internasjonale druer i 1957 og i 1961 var vinen ute på markedet. Opprinnelig var dette en vin på merlot og cabernet franc, men i dag har vinen også en andel teroldego etter ønske fra Masi for å understreke opprinnelsestedet.

Den nøyaktige druemiksen er 45 % merlot, 40 % cabernet franc og 15 % teroldego. Gjæringsperioden strekker seg over 25 dager og etter malolaktisk gjæring flyttes vinen fra ståltank over til franske eikefat der vinen modner videre i 18 måneder.

7933201-1Mørk morellefarget. Dufter av plommer, blåbær, bakt paprika og nykvernet pepper. God fylde, faste tanniner og en stram, frisk syrlighet som løfter den sødmefulle frukten, god konsentrasjon, smak av mokka, moreller, modne solbær, innslag av tørket frukt, vanilje og urter. Lang lengde med saftig syre og god fruktighet. 88 poeng

Lekker vin til grillet storfekjøtt og lam.

Conti Bossi Fedregotti Fojaneghe 2013
Masi Estates
Varenr.  7933201 i BU – Kr 289,90

Bestilles på Vinmonopolet her 

 

En kommentar om “Conti Bossi Fedrigotti Fojaneghe 2013

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: