Crémant fra Chablis (nesten)

Liker du chablis og elsker du bobler? Ja, da er ukens vin noe for deg.

Crémant er som kjent fransk musserende vin på den tradisjonelle metode laget et annet sted enn i Champagne. Crémant de Bourgogne kan lages på alle burgunddruene og i hele Burgundregionen. Oftest kommer de enten fra området rundt Auxerre i nord eller fra Côte Challonaise sør for Côte de Beaune. Druene fra de sentrale delene av Burgund brukes helst il de høyt skattede stille vinene derfra. Crémant fra sørlige områder er gjerne fyldige og runde, mens de i nord er slankere og syrligere.

Vi skal nordover i dag, til Chablis og området rundt. Her holder Château du Val de Mercy til. Deres Petit Chablis er Norges mestselgende chablis på flaske og solgte nesten 50 000 liter i fjor. Kombinasjonen av god kvalitet, gunstig pris og tilgjengelighet er noe nordmenn liker.

Château du Val de Mercy har 30 hektar vinmarker der 22 hektar ligger i Chablis-området. De resterende 8 hektarene er i Chitry de Fort som ligger i Chabliskantonen, ei drøy mil utenfor selve hjertet av Chablis ned mot Auxerre. Det er her druene til denne crémanten kommer fra. Gjennomsnittsalder på druestokkene er 35-40 år og de har føttene sine begravd i et jordsmonn som består av leire og det som kalles kimmeridgekalk. Dette er avsetninger fra Juratiden med en mengde fossile østers og andre skalldyr, perfekt for chardonnay som får et spesielt smaksuttrykk i slikt jordsmonn, ofte referert til som mineralsk eller kalkmineraler.

Vinen er laget på tradisjonell metode med andregangsgjæring på flaske. Vinen og lagret minimum 12 til 16 måneder på bunnfallet.

8303601-1
Château du Val de Mercy Crémant de Bourgogne

Varenr. 8303601 i Bestillingsutvalget – kr 249,90

Nydelig duft av grønne epler, mineraler, litt smør og sopp. Friske, gode bobler, kremet mousse med sitronsmak, eplepreget og kalkaktig, hint av østers. Ikke utpreget mye gjærbakst på denne, men et fint preg av salt kjeks tilfører et ekstra lag i avslutningen. Dette smaker frisk petit chablis med behagelige bobler. Prøv til blåskjell, skalldyrsalat eller som aperitiff. 87 poeng

Kan bestilles på Vinmonopolet her

 

3 kommentarer om “Crémant fra Chablis (nesten)

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: