Ikke bare papp i påsken

“Alle” skriver om pappvin til påske. Pressemeldingene med pappvinstips tikker inn fra alle kanter, den ene mer fantasifull enn den andre. Stablene med bokser bugner i polbutikkene.

Hvorfor er påsken slik en papp-høytid? Fordi man skal på hytta? Neppe. For alle de med bilvei helt fram, smarttelefonstyrt varme og boligstandard er det ikke noe vektig argument. Det er det ikke for de som har hytte litt langt av lei heller. Kan man dra med seg et lammelår, to pakker egg, ei reinsdyrsteik, to gode spekepølser og et knippe oster på pulk ei mil eller to inn i fjellheimen kan man klare å få med noen flasker vin også.

Jeg er hverken superfan eller supermotstander av pappvin. Jeg har skrevet påskepapp, sommerpapp og BiB meg her og der mange ganger. Det er mye pappvin som er god og det er mye som er dårlig. De beste boksene har vanskelig for å karre seg inn i basisutvalget og i polhyllene står det alt for mange søtladne utgaver jeg ikke ville hatt med meg hjem. Eller på hytta.

Det jeg synes er mest trist med pappvin er at det er så fantasiløst og kjedelig. Istedet for fire ulike smaker sitter man der med én type vin hele påsken. Ofte tilsvarende fire flasker vin til hundrelappen. 399,90 er en yndet treliter-pris. Hvor mange gode viner til 100 kroner finnes det i hyllene? Ikke veldig mange.

Jeg planlegger gjerne påskemåltidene i god tid. Skriver handleliste, forkaster handleliste, roter bort den andre lista og må skrive ny. Jeg gleder meg til blåskjell til lunsj på skjærtorsdag, crispy duck på langfredag, lammelår på påskeaften, gravlaks og vilt. Til det vil jeg ha gode viner, ulike viner, viner med snert som forfriskning og viner med tæl som tåler et kraftig kjøttmåltid.

Så en påskeoppfordring fra meg er å legge vekk påskepappen og heller utforsk noen nye viner du ikke har prøvd før. Jeg har forslag på en rosé, en musserende, en rød og en hvit som er lett tilgjengelig på polet.

Hvis du etter denne tiraden fortsatt har lyst på pappkartongen med plastpose og tappekran slenger jeg med to stykker som trygt kan puttes i handlekurven (og hvis du nå hører det klirrer i dette siste avsnittet, så er det bare jeg som kaster litt småstein rundt meg i glasshuset….)

Superfriske Schilcher fra Weingut Langmann i Østerrike er tilbake etter uåret i 2016 der naturkreftene herjet og ødela hele avlingen. Parfymert og elegant duft av bringebær, stikkelsbær og rips, god konsentrasjon og flust med syre som får deg til å sikle. Vin til den varme solveggen. 88 poeng
Langmann Schilcher Tradition 2017
Varenr. 1021801 i BU, men inne på 60 pol – kr 144,90

I snøhaugen er det perfekt å kjøle en god flaske champagne. Stapp den ned i snøen, finn fram campingstol, glass og appelsin og nyt disse påskeboblene fra Pierre Gerbais. Gerbais L’Osmose Extra Brut er en veldig komplett og harmonisk musserende der den friske syren smyger seg mellom lag av godt moden eple, steinfrukt, mineraler, gjærkarakter, sopp og ristet loff. Lang, saftig ettersmak. 90 poeng
Pierre Gerbais l’Osmose Extra Brut
Varenr. 1988601 i Basis – Pris: 369,60

På Skjærtorsdag, som vi kaller Skjæl-torsdag der jeg kommer fra, er tradisjonen blåskjellsanking her i huset. Som regel er det chablis i glasset. Brocard Chablis Pierre de Prehy 2016 er en stram kar med epler og knust kalkstein på duft. Middels fyldig, slank syre, sitruspreg som går over i grønne, knasende epler med en liten, saltaktig østerskarakter helt til slutt i den lange ettersmaken.  89 poeng
Brocard Chablis Pierre de Préhy 2016
Varenr.  8017601 i Basis – kr 189,90

Kirsebær og bringebær, kokos og vanilje, krydret fatpreg, lukter akkurat slik det gjør i en vinkjeller med nye fat. Fyldig vin med store tanniner inn i smakskurven, som demper seg og rundes av når frukten får tak. God konsentrasjon, solbærsirup, råsaft, modne jordbær og plomme mikset med fat på smak. Flott lammevin. 89 poeng
Marques de Murrieta Reserva 2013
Varenr.  360901 i Basis – kr 194,90

Frisk, floral og eplepreget riesling, pen sødme inn i smaksurven, gule epler, sitrusfrukt og streif av mineraler. God, saftig lengde.  85 poeng
Gysler Riesling Trocken 2016
Varenr. 2143206 i Basis – kr 449,90

Plomme og kirsebær med hint av urter på duft. Saftig fruktighet, sursøte kirsebær og litt urter på smak. Frisk syre, middels fyldig, snille tanniner med snev av kirsebærstein som biter litt i avslutningen. 85 poeng
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2017
Varenr. 5312106 i Basis – kr 419,90

8015101-1

Edit: Det har kommet meg for øre at noen lesere savnet en rieslinganbefaling blant flaskevinene. Slikt kan vi ikke ha noe av og helt tilslutt kommer derfor en rimelig godsak fra de tre entusiastiske produsentene Dreissigacker, Wittmann og Winter i Rheinhessen som sammen produserer vinen 3 Winner. Opprinnelig var dette et prosjekt som het Message in a Bottle der 26 unge, entusiastiske vinmakere skulle fremme det nye Rheinhessen. Etterhvert fant de ut at alle kunne bidra til å lage én god vin som markedsføring. Det er denne og druene hentes fra de 26 unge vinmakerene. Frisk og lekende syrlig vin med duft av blomstereng og tropiske frukter, smak av sitron og lime med innslag av epler og mineraler. Super riesling til denne prisen. 83 poeng
3 Winner Riesling Trocken 2016
Varenr. 8015101 – kr 124,90

5 kommentarer om “Ikke bare papp i påsken

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Ikke bare papp i påsken
  2. Herlig Heidi! Folk bruker så mye tid på å planlegge og komponere og kokkelere all verdens deilig mat til påskedagene – tenk om man hadde lagt like mye omtanke og effort i vinvalgene! God påske!

    1. Ja, ikke sant? Og vi som skriver om vin og selger vin pusher på. God påske til deg, Kristin

  3. Tilbaketråkk: Ikke bare papp i påsken

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: