Jeg har alltid likt sauer. Barndommens somre ble tilbrakt på ei hytte på Blefjell i Buskerud og der var det selvsagt sauer. Jeg lyttet etter bjeller og syns det var veldig stas når det kom et par søyer med lam på besøk. Ulla var så myk å ta på og de sa ikke nei takk til en brødbit eller to. En gang krøp jeg inntil sauen der hun lå og tygde drøv under ei gammal furu. Der sovnet jeg og våknet ikke før forstyrra foreldre ropte på jentungen sin som de ikke kunne finne.
I mitt voksne liv har mesteparten av kontakten med sau foregått på tallerkenen. Personlig kan jeg styre meg for gammelsauen som smaker innkokt ullgenser, men også dette er en råvare som bør utnyttes i større grad. Når jeg tenker meg om er det så lenge siden jeg smakte ordentlig sau at jeg uttaler meg på tynt grunnlag om sauesmak. Det må jeg gjøre noe med. Landet vårt har naturressurser som gjør sau og lammekjøtt til en unik råvare. Sauen blir hva den spiser, og det er mulig å kjenne forskjell i smak på sau og lam som har beitet i fjellet, i sjøkanten eller på innmark. Det unike med lammekjøtt er at det kan lages på så mange måter. Den klassiske lammesteken er en ting, men gryteretter, lammesadel, frikassé og marinerte fårefileter er lekre forslag på smaksrike hovedretter man kan nyte i påsken.
Vin trives også i lag med sau og jeg har plukket fram ti supre rødviner til påskelammet (sauen?). Det er flere knallkjøp på modne viner for tiden og her er det både drikkemoden Bordeaux, utviklet Rioja og velsmakende merlot fra Argentina med på handlelista.
Musar Aana 2014
Varenr. 5400601 i Basis (kat 6) – Kr 249,90
Lekker enkeltvinmarksvin signert Château Musar i Libanon. Laget av 50 % cinsault som høstes sent, 35 % grenache og 15 % cabernet sauvignon som ligger på rundt 1000 moh i landsbyen Aana. Druene gjæres separat og modnes på fat før de blandes sammen i sementkar. Vinen er tappet i 2016 og er deretter lagret på flaske. Dufter av plommer, korinter og tørket frukt, fatpreget er veldig flott integrert med streif av vanilje og krydder. Sødmefull og rik vin med noe kompleksitet og smak av modne bjørnebær, skogsbær og mokka. Bløt og rund, men fast finish der tanninen strammer til litt. 89 poeng
Travaglini Gattinara 2013
Varenr. 4766405 i Basis (kat 6) – Kr 214,90
Denne elegante nebbioloen kommer fra Gattinara nord i Piemonte. Druenen gjæres på ståltank før vinen modnes på store botti av slovenske eik og deretter en kort periode på mindre eikefat. Dufter av kirsebær, svart te og litt sviske. Fast vin med tydelige tanniner, god konsentrasjon og smak av kirsebær og nype med kirsebærstein i finish. Lang og elegant ettersmak. 89 poeng
Weinert Merlot 2007
Varenr. 5700201 i BU – Kr 225,-
11 år gammel merlot fra tradisjonsbodegaen Weinert i Argentina. Gjæres i epoxybelagte sementtanker med temperaturkontroll, modnet på store, franske eikefat i 36 måneder og deretter videre på flaske. Modent uttrykk, dufter av engelsk fruktkake, skinnvest, tobakk og et lite hint av lakk. Rund og myk i munnen, god konsentrasjon og kompleksitet med smak av plomme, litt tørket frukt og streif av krydder. God lengde med fast og tørr avslutning. 89 poeng
Colomé Estate Malbec 2015
Varenr. 9629701 i BU – Kr 239,-
Nok en argentiner, men av en helt annen karakter. Dette er en malbec fra Salta i nordvest, laget på biodynamisk dyrkede druer fra vinmarker som ligger på 2300 til 3111 moh, noe som gjør de til noen av verdens høyest beliggende marker. Dufter av tørrmodnet kjøtt og mørke bær. Rik og fyldig, fast, med masse tanniner, men en leskende og opulent frukt trykker de i bakgrunnen likevel. På smak saftige moreller, mørke plommer, bjørnebær, kokesjokolade og krydder. Knapt merkbart fat. 90 poeng
Vina Tondonia Reserva 2005
Varenr. 3461001 i Basis (lkat 6) – Kr 300,-
Bodegas R. López de Heredia er en av Riojas mest tradisjonelle produsenter. Det betyr lang lagring på eikefat og mange års flaskemodning før salg, noe som gir en vinstil som ikke er utpreget fruktig, men har desto mer av kompleksitet og finesse. Denne har fått 6 år på store gamle fat og 3 år på flaske før den forlot Bodegaen.
Mursteinsrød på farge. Svært moden, her er det svisker, tørket frukt, streif av kokos, sopp, blomster og jern på duft. I munnen helt glatt med nedslipte tanniner, som en glattpusset trebit fra sløyden. Kommer på slutten med et lie tanninbitt. Sødmefull slik eldre viner blir det, sviske, moreller, nellik, allehånde og anis. Snev av fat. Lang og kompleks med en fin syrlighet hele veien. 91 poeng
Muga Reserva 2014
Varenr. 3098901 i Basis (kat 3) – Kr 239,-
Bodegas Muga er også en av de mest respekterte bodegaene i Rioja. I Muga Reserva utgjør tempranillo 70 %, garnacha 20 % og de siste 10% er mazuelo og graciano. Alle druesortene gjærer for seg i store eikefat i knappe tre uker før de blandes og lagres videre i seks måneder på store fat. Deretter flytter de til mindre fat og får ytterligere to års fatlagring før de tappes på flaske. Vinen lagres så minimum ett år på flaske før den slippes for salg. Bodegas Muga lagrer ofte vinene sine lenger enn det lovpålagte minstekravet og regnes som en tradisjonell produsent, men bruker nå mer franske fat enn amerikanske. 2014 er ennå temmelig fatpreget, endel smør og kokos sammen med et mer fransk fatkrydder. Faste tanniner, stor og fyldig i munnen med saftig, fersk tempranillo-frukt, modne jordbær mikset med skogsbær og sviske. Lagringsdyktig vin kan gjerne ligge litt, men kan også drikkes nå hvis man liker tydelig eikepreg. Gi den en time eller to på karaffel. 90 poeng
Bibi Graetz Casamatta Rosso 2017
Varenr. 5905001 i Basis (kat 4) – Kr 144,90
Fargerike Bibi Graetz er norsk-italiensk med hytte i Mandal, leilighet på Røa, slott i Firenze og mor fra Asker. Casamatta i 2017-årgangen som rulles ut nå er superb. 100 % sangiovese, økologisk dyrket. Vinifikasjon og lagring i stål og sement. Frisk og herlig kirsebærnese, flott renhet, rund og bløt, men likevel med struktur og litt kornete sangiovese-tanniner. Fruktig smak av blåbær og moreller. Saftig syre som gir en god sitring i ettersmak. Straålende kjøp til under 150 kroner. 87 poeng
Château Malescasse 2007
Varenr. 7274901 i BU – Kr 220,-
Moden Bordeaux til 220 kroner er påskens må-ha-vin til lam. Typeriktig Cru Bourgeois fra Haut-Médoc, nærmere bestemt Lamarque i mellom Margaux og St. Julien-Beychevelle. 56 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 10 % cabernet franc og 4 % petit verdot. 14 måneder på fat, der 35 % er nye. Solbær, blyantspiss, lær og mynte på duft. Fløyelsmyke tanniner, rund og innsmigrende. Smaker av plomme og solbær med harmoniske lag av paprika, fat, røyk og krydder. God friskhet og lengde. Perfekt drikkemoden nå. 90 poeng
Domaine des Escaravailles La Ponce 2015
Varenr. 2125201 i BU – Kr 234,90
80 % grenache, 20 % syrah fra høyereliggende marker (250 moh) i Rasteau, en av Côtes du Rhône Villages’ene. Gjæres med skall og steiner i 28-35 dager. Syrah lagres på eikefat (barrique) i ett år, mens grenache ligger i betongkar. Deretter blandes de sammen og tappes på flaske. Saftig og konsentrert vin med duft av røde og mørke bær, litt fatkrydder. God dybde, fyldig vin med silketanniner, sødmefull og moden frukt i retning skogsbær, villbringebær og solbær med lakris og franske krydderurter som toppkrydder. 89 poeng
Suertes del Marqués La Solana 2015
Varenr. i BU – Pris: Kr. 229,90
På Kanariøyenes Tenerife rager vulkanen Teide og det fruktbare jordsmonnet i Orotavadalen nord på øya gir næring til de 100 år gamle vinstokkene med listan nero-druene som denne vinen er laget av. La Solana har en fantastisk pepperduft og kan minne om kjølig syrah fra Rhône. Sval frukt, røde bær, jordbær med nykvernet pepper og noen dråper balsamico. Salte mineraler i finish. Uhyre spennende smaker og en strålende vin. 90 poeng