Magisk Madeira

vineyard_northcoast
Foto: Madeira Wine Company

Madeira, den vakre portugisiske øya i Atlanterhavet, er hjem for en av verdens flotteste sterkviner med samme navn. Nyhetene i november bød på flere gode madeiraer og en samling med fire forskjellige 10 år gamle madeiratyper fra Blandy’s fanget min interesse. De ulike typene madeira er pensum for enhver som er opptatt av vin og Blandy’s Gift Box  er en gavepakke (bokstavelig talt) for å lære forskjeller i smak på de fire vinstilene og utforske hva madeira kan brukes til av ulike matretter og desserter.

Med sin strategiske posisjon mellom Portugal og Marokko var Madeira et knutepunkt i handelen mellom Europa, India og Amerika i oldtiden. Skipsfarten og handelen var viktige ingredienser i madeiraens tilblivelse. Handelsskip fór sjøveien til India med handelsvarer, deriblant madeira. Usolgt vin ble tilbakelevert til eierne i hovedstaden Funchal som oppdaget at vin som hadde vært på en slik reise med skiftende temperaturer, tropehete og bølger hadde fått mye bedre kvalitet. Vinho da Roda (rundtur-vin) var ansett som mye bedre enn de som ble lagret på land og akkurat slik som vår Linie aquavit ble madeiraen med på sjøtur for å få viner med større karakter og kompleksitet.

“Drivhus-effekten”

Det ble dyrt å skipe madeira rundt i verden for å få den karakteristiske madeira-smaken så produsentene begynte å tenke ut metoder som kunne gi den samme effekten på en billigere og raskere måte. Løsningen ble det som kalles estufa eller som adverb estufagem, som direkte oversatt fra portugisisk betyr drivhus og dampende.

Oppvarming og lagring av madeira foregår nå i vinhusenes “lodger” og det er hovedsakelig tre metoder å gjøre dette på. Den enkleste måten er det som kalles Cuba de Calor (varmtvann på portugisisk) der store stål- eller sementtanker varmes opp til 40-50 grader i minst tre måneder. Dette brukes til volum-produksjon og gir ikke en spesielt raffinert karakter.

Armezem de Calor (varehus med varme) er mer skånsom og brukes for viner med høyere kvalitet enn volumvinene. Vinen ligger her på store trefat i et rom som holder 30-40 grader i 6-12 måneder.

De beste madeiraene bruker lang tid på å få den rette karakteren og dette gjøres på loft som blir naturlig varmet opp av solen. Denne metoden kalles canteiro og benyttes bare for de beste vinene som kan ligge på varmeloftet i titalls år. Viner fra en enkelt årgang eller med spesielt god kvalitet blir håndtert på denne måten.

canteiro
Foto: Madeira Wine Company

Madeira-typer

Madeira deles inn i forskjellige stiler og kvalitetskategorier etter druesort og lagringstid. Det viktigste å få med seg her er de fire tradisjonelle madeira-typene sercial, verdelho, bual og malmsey. Vinene er oppkalt etter druene de er laget av og har markante forskjeller i stil. Den mest dyrkede druen som er godkjent for madeira-produksjon heter forøvrig tinta negra mole eller negramoll som den også kalles, men denne har ikke samme lagringskapasitet eller kvalitet som sine fire edlere venner. Den nesten utryddede terrantez er også mulig å komme over, spesielt i eldre årganger.

Familieselskapet Blandy’s har over 200 år bak seg innen produksjon og handel med madeira og er det eneste selskapet som har vært eid og drevet av den samme familien hele tiden. Fra 2011 har de også aksjemajoriteten i  Madeira Wine Company, et selskap som opprinnelig var en sammenslutning av produsenter som jobbet sammen for å stå sterkere på eksportmarkedet på første del av 1900-tallet. Madeira har lenge vært en kategori med synkende salgstall, men Blandy’s har prøvd å løfte madeiraen fram som en av verdens flotteste sterkviner gjennom flere nylanseringer siden 2000-tallet, bl.a. ved å introdusere årgangsvin av yngre årganger til en rimelig penge og den nye alvada-kategorien som er en blanding av malmsey og bual.

De fire madeiraene i gavepakken fra Blandy’s er av typen 10 Year Old. Denne lagringskategorien er en blanding av viner med gjennomsnittsalder på 10 år. Vinene lagres på amerikanske eikefat på Blandyfamiliens lodge i Funchal. Her benyttes canteiro-systemet og vinene blir lagret på det lune loftet før de gradvis flyttes nedover til mellometasjen og til slutt ned på bakkenivå der det er kjøligere.

harvest_basket
Foto: Madeira Wine Company

Sercial

Sercial madeira er den tørreste og letteste stilen Madeira. Sercial er en grønn drue som modner sent og er kjent som en vanskelig drue å dyrke.  Den dyrkes på de høyest beliggende vinmarkene i Madeira eller på nordsiden av øya og har således kjølige levekår. Sercial kjennetegnes ved en skarp syre som skjærer gjennom det meste. Synonym til denne druen på fastlandet i Portugal er esgana cao som betyr hundekveler. Det er altså ingen dvask syrestruktur vi har med å gjøre her. Denne syren gjør det nødvendig med lang tid på fat og en årgangsmadeira krever minst 20 år. Fargen er lys brun mot ravgul. Duft bærer ofte preg av sitrus og tørkede blomster, mens smaken går mot fiken, tørket frukt, mokka og valnøtter.

Blandy’s henter sin sercial fra 30 bønder som har druer på 600 meters høyde på sørsiden og på havnivå på nordsiden. Gjæringen stoppes etter circa 7 dager og vinen har et endelig sukkernivå på 48 gram per liter. Vinen går så videre til lagring på loftet.

Blandy’s 10 Years Old Sercial har en spennende duft av grønn oliven og grønne urter. Sitrus, salte mandler, snev av tørket frukt, men dette er ikke dominerende. Frisk syre som gir vann i munnen. Lang ettersmak. 90 poeng

Verdelho

Grønn drue som gir viner i en stil opp mot halvtørr. Syren her er fortsatt veldig frisk som i alle madeiraer, men ikke fullt så skarp som sercial. For både sercial og verdelho er det vanlig å gjære vinen litt lenger enn de søte typene og vinen er nesten tørr før spriten tilsettes. Verdelho er en rundere vin med smak av tørket frukt og honningtoner. Eldre viner får gjerne hint av røyk.

Blandy’s 10 Years Old Verdelho lages av druer fra 26 bønder som fordeler seg på fem regioner på øya. Den gjærer rundt 4 dager før sprit tilsettes og stopper gjæringen. 73 gram sukker per liter ender man opp på her. Så bærer det opp på loftet med den også. Duft og smak av karamell, tørket appelsinskall, mandler og hasselnøtter. Søtlig og frisk, presis vin med god konsentrasjon og lang ettersmak.  89 poeng

Boal eller Bual

Grønn drue som vokser på lune steder på sørsiden av Madeira. Denne høstes senere og med høyere sukkerinnhold enn de to første. Spriten tilsettes også på et tidligere stadium (omtrent på samme stadium som portvin) for å beholde mer sukker i den ferdige vinen. Bual er en halvsøt vin med stor intensitet og fylde. Syren er som alltid frisk og gir god balanse i den søtlige, fyldige vinen.  Ord som malt, melasse, karamell, kaffe og tørket frukt er passende beskrivelser på denne typen.

Blandy’s 10 Year Old Bual kommer fra 29 bual-dyrkere på sørsiden der druene får god soleksponering og modner relativt tidlig. Vinen gjærer i tre dager før tilsetting av sprit og ender opp på 100 gram sukker per liter. Så er det opp på loftet for lagring. Fiken, kamferdrops og hint av karamell på duft. Sødmen er perfekt balansert av bualdruens høye syre som gjør vinen livlig og energisk. Kompleks med syltet appelsinskall, kaffe, bergamott, lys sirup og noe karamell. Avslutter med en lang, hasselnøttaktig og lett tørr ettersmak. Dette er bare så godt! 91 poeng

Malmsey

Malmsey madeira hører til vinene med best lagringsevne i hele verden. 100 år er ingenting for denne syrefriske, komplekse sirupen. Den er også den mest berømte madeira-typen og er omtalt i skriftlige kilder og i litteraturen gjentatte ganger gjennom århundrene. Et rykte som går igjen er at George Plantegenet, Hertugen av Clarence og bror til Kong Edward den 4 av England druknet i et fat med Malmsey Madeira da han ble dømt til døden for foræderi i 1478.

Malmsey er det anglifiserte navnet på den grønne druen malvasia. Den vokser vanligvis i lavlandet på de varmeste stedene på sør-kysten av Madeira, men den finnes også på nordsiden. Gir viner som er rike og fyldige, intens søte, men balansert av en god og saftig syre som liver opp. Yngre viner er gyldne på farge og  fløyelsmyke i munnen. Kan smake tropisk frukt, tørket mango, nektariner, røyk, trevirke og vanilje. Eldre viner, og da snakker vi 20 år +, er veldig konsentrerte, får mer av nøtter, toffee og appelsinmarmelade. Syren er merkbar og er gjerne det som skiller den fra en gammel tawny portvin som er ganske lik i uttrykket.

Blandy’s 10 Years Old Malmsey lages av druer fra over 26 bønder på nordsiden. Her stoppes gjæringen med sprit etter 48 timer og restsukkeret er 123 gram per liter. Jada, denne må opp på loftet den også for videre lagring. Dufter av tørket fiken, dadler, mørk sirup, sitrusmarmelade og mokka. Intenst søt, men i munnen er den ikke klissen. Den strålende syren trenger godt gjennom den stofflige og rike vinen. Lang og kompleks med smak av sviske, fiken, brent sukker, karamelliserte mandler og hasselnøtter. Rik og nydelig. 90 poeng

Til hva?

Madeira er godt, men hva skal man bruke den til? Madeira passer egentlig til nesten alle typer desserter. Den har syre som balanserer sødme, de forskjellige stilene har ulik sødmegrad og fylde, den er alkoholsterk og konsentrert nok til å takle is som gjør at man blir kald i munnen. Bual til karamellpuddingen er en klassiker, malmsey til rike sjokoladedesserter med mørk sjokolade er fantastisk. Eller de kan brukes til nøttekaker, småkaker, kompakte fruktkaker med tørket frukt, crème brûlée, marsipan, fiken og nøtter, meditasjon…

Den tørre sercial kan med hell brukes til aperitiff, småsnacks som oliven og skinke, soppsuppe og oksehalesuppe. Den er også en av få viner som hamler opp med tomatsalat med eddikdressing. Verdelho har samme bruksområde og som en kuriositet er det verdt å prøve den til pinnekjøtt.

Madeira er herjet så mye med under tilvirkningen at en åpnet flaske kan stå hele julen og til langt utpå nyåret uten å forringes.

Gavepakken fra Blandy’s ligger i Bestillingsutvalget og er i skrivende stund inne på 7 vinmonopol. Vinmonopolet har satt 8. desember som frist for å garantere å fram varer til jul, så det er ikke noe å vente med. Bestill med en gang, det har jeg gjort.

Blandy’s Madeira 10 Years Old (4 x 20 cl)
Varenr. 7952408 – Kr. 698,50 (80 cl)

Blandy's 10 Years Old Madeira gift-pack 4x20 cl

2 kommentarer om “Magisk Madeira

Legg til din

  1. Hei Heidi! Kvaliteten du leverer på bloggen om dagen er helt fenomenal. Setter stor pris på at du tar deg tid til så gjennomarbeidede innlegg. Håper du fortsetter!

Svar på HåvardAvbryt svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: