Lacima 2010 – Snaddervin til elg

For en uke side starta elgjakta og på tirsdag ble elgen skjært ned og partert. Mesteparten av kjøttet ble vakuumert og lagt i fryseren, men jeg holdt igjen en kjøttbit til kveldens
middag. Den første elgmiddagen med årets ferske elgkjøtt som ikke har vært
innom fryseren er stor stas.


Storoksen på 250 kilo slaktevekt ga noen solide kjøttstykker, deriblant en diger nakkekotelett. Den ble brunet i godt smør i langpanne i stekeovn på rundt 200 grader. Deretter skar jeg opp to-tre gulrøtter, noen sjalottløk og fire fedd hvitløk som jeg brunet litt i den samme langpannen før jeg slo over noen desiliter hvitvin og kjøttbuljong, dekket det hele med aluminiumsfolie og lot det stå i stekeovnen på 200 grader i drøye tre timer. Kraften i pannen ga nydelig basis for saus. Kjøttet kunne gjerne stått litt lenger, men da var vi så sultne at vi måtte spise.

 
Mens kjøttet stekte ruslet jeg meg en tur opp i skogen der jeg fant litt traktkantarell som ble smørstekt ved siden av. Egenavlede poteter hadde jeg også tatt opp, så dette ble et skikkelig kortreist herremåltid, og det føles alltid bra når råvarene stort sett ikke kommer lenger unna enn noen få kilometer.

Det eneste som ikke var kortreist denne kvelden var vinen. Den kom fra Spania og var intet mindre enn strålende følge. Dominio do Bibei Lacima 2010 kommer fra Ribeira Sacra i Galicia, øverst oppe i det nordvestre hjørnet av Spania. Lacima er “storebroren” til den populære Lalama som har fått så god omtale i media.

Domino do Bibei er en forholdsvis ny produsent som startet opp i 1999. Eiendommen ligger i dalføret Bibei, en avsides dal med bratte, terrasserte vinmarker og arbeidskrevende
forhold. Eier Javier Dominguez har som mål å lage den beste vinen i området, og har hentet inn kjente vinmakere fra Priorat som rådgivere.

Druene som dyrkes på de 45 hektarene med vinmark er de røde mencia, garnacha, brancellao og mouraton, og de hvite doña blanco, godello og albariño.

Lacima 2010 er laget på 100 prosent mencia som kommer fra planter som er mellom 50 og 100 år gamle. Avkastningen er lav, kun 400-800 gram per vinstokk.

I glasset dufter Lacima av skogsbær, urter, lyng og sort pepper. Pent fyldig vin med modne, runde tanniner, forfriskende syre, og et saftig fruktpreg av sursøte bær. Alkohol på 13 % er nesten umerkelig. Streif av anis, mokka og krydder i finish vitner om opphold på fat, men det er nesten ikke til å tro at den har ligget hele 19 måneder på det jeg antar er brukte fat. Veldig fint integrert eik som står godt til den saftig fruktkarakteren.
Meget vellaget og velsmakende vin, harmonisk, alt er på plass slik det skal og det smaker vidunderlig til høstens
ferske elg.

Dominio do Bibei Lacima
2010

Varenr. 1110001 i Bestillingsutvalget – kr. 369,-
Importør: Vinarius

Vinen finnes på polet på Vika, Røa, Asker og Gausdal i skrivende stund, og må for
øvrig bestilles.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: