Historisk spesialprisliste for rød og hvit Bordeaux anno 1926

I sakene etter min avdøde far dukker det opp mye historisk materiale fra Vinmonopolet. Han viet hele sin karriere til bedriften og har samlet på utklipp og andre rariteter i 40 år. Nylig kom jeg over denne morsomme saken: en spesialprisliste fra Vinmonopolet i Drammen over røde og hvite Bordeauxviner fra juli 1926. Vinene er i årgang 1914, 1916, 1917 og 1918, altså viner produsert mens den blodige 1. verdenskrig herjet i Europa.

Ved Vinmonopolets tilblivelse i 1922 satt de private vinhandlerne på store lagre med vin innkjøpt under og etter første verdenskrig som de hadde vanskelig med å få solgt. Hadde ikke Vinmonopolet kjøpt opp disse lagrene hadde sannsynligvis en rekke vinhandlere gått konkurs. Historien til akkurat dette partiet viner vites ikke.

For å sette prisene i en sammenheng kostet i 1926 en kilo ferskt oksekjøtt kr. 3,51  og du måtte ut med kr. 5,79 for en kilo kaffe fra Java. Det er 79 øre mer enn for Leoville-Barton 1916. Gjennomsnittlig månedlig levekostnad uten skatt lå på 206 kroner. Alle tall er fra Statistisk Årbok for kongeriket Norge for 1926 og 1927. Forøvrig var antall drukkenskapsforseelser 36 011 ifølge samme kilde. Det var neppe borgerskapet på Bordeaux-fylla som toppet statistikken, men man vet jo aldri. Man fikk jo rabatt ved partikjøp…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: