Torsdagstipset: Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2016/17

Du kjenner kanskje allerede Soalheiro Alvarinho, etter min mening et av de beste hvitvinskjøpene i Vinmonopolets basisutvalg. Men det finnes en vin til fra samme produsent. Den ligger i bestillingsutvalget og er enda bedre. Storebror Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2017  er ukens Torsdagstips.

Quinta de Soalheiro hører hjemme i Melgaço helt nord i Portugal, på grensen mot Spania. Denne underregionen i Vinho Verde er sammen med Monçao kjent for spesielt flotte viner på alvarinhodruen. På den spanske siden av grenseelven Minho ligger Galicia der den samme druen går under navnet albariño.

Melgaço har et gunstig mikroklima som passer alvarinho godt. Området er beskyttet av en fjellkjede som moderer nedbørsmengden og begunstiger temperaturen. Her er det varmere og tørrere enn resten av Vinho Verde og alvarinho herfra blir konsentrert og fyldig med moden fruktkarakter.

Quinta de Soalheiro var en av de første produsentene som laget vin av 100 prosent alvarinho.  João Antonio Cerdeira plantet de første alvarinhostokkenen i Melgaço i 1974 og den første årgangen herfra var i 1982. Merkevaren ble hetende Soalheiro – det solrike stedet – etter vinmarken som ligger spesielt gunstig til med solforhold som gir mange soltimer.

Mens standardvinen henter druemateriale fra yngre vinmarker i både Melgaço og Monçao, kommer druene til Primeiras Vinhas fra noen av de første vinstokkene som ble plantet. Hoveddelen av vinen gjæres på ståltank på lav temperatur, mens 15 % gjæres i brukte eikefat. Vinen igger så på bunnfallet frem til mai det påfølgende året etter innhøsting.

5227201-1På Vinmonopolets sider oppgis årgang 2017 på denne, men det var 2016 som kom i min bestilling. Notatet er derfor på 2016-årgangen.

Aromatisk vin med duft av fersken, grønne epler, sitrus og mandeldråper. Fyldig og fet, kjenner den smører munnen og blir liggende litt tung før en frisk syre trer frem og liver opp. Smak av tropisk frukt, ananas, epler, lime og kandisert sitrusskall. Stor dybde med en underliggende mineralitet som glir inn mellom fruktsmaken. Flott lengde, konsentrert og rik. Helt nydelig vin. Passer til rike fiskeretter, pasta (jeg hadde den til carbonara) og retter med innslag av tropisk frukt, for eksempel noe ceviche-lignende med laks, avokado og mango. 90 poeng 

Bestilles i Vinmonopolets nettbutikk eller i en av Vinmonopolets butikker

Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2016/2017

Varenr. 5227201 i Bestillingsutvalget – Kr 269,90

 

 

En kommentar om “Torsdagstipset: Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2016/17

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: