Gode viner til julematen

Nå nærmer det seg jul og Vinmonopolet venter storinnrykk den kommende uka. Siden tiden er for knapp til å få bestillingsviner i hus til jul har jeg dykket ned i basisutvalget og plukket ut gode viner som ikke koster skjorta til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, kalkun og torsk.

Ribbe

Over halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julekvelden. I forhold til andre tradisjonsrike julemiddager som lutefisk og pinnekjøtt er det en hel rekke viner som passer til et godt ribbemåltid med medisterpølse og medisterkaker. Surkål og tyttebær kan krølle det litt til, men det blir ikke fullstendig krise. Det kan være en idé å velge en middels fyldig vin med høy syre som renser vekk fettstoffene som setter seg i munnhulen. Alternativt bruker man en vin med høy alkohol. Det gjør også nytten. Fettet på ribba ligger utenpå, mens selve kjøttet er magert.

Du kan bruke både rødvin og hvitvin til ribbe.  Hvitviner laget på rieslingdrua er godt egnet med frisk og god syre som nøytraliserer en feit fleskebit. Røde viner bør ikke være altfor kraftige eller ha mye tanniner.

Dreissigacker Riesling Trocken 2016
Varenr:  109501 i basis (kat. 4) –  kr. 139,90
Grønne epler, hvite blomster og litt røyk på duft. Pent syrlig riesling med smak av grønne epler i starten som glir over i sitrus og fersken mot slutten. Ren og fruktig, raffinert og elegant.

Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2016
Varenr: 5312101 i Basis (kat. 6) – Pris: kr. 159,90
Black metal-ikonet Sigurd Wongraven fra Satyricon rocker ribba med sin Wongraven Alleanza. Blanding av 52 % barbera, 36 % dolcetto og 12 % nebbiolo. Rød plomme og kirsebær, hint av urter og marsipan på duft. Kjølig frukt, saftig fruktighet, kirsebær, kirsebærstein og litt urter på smak. Frisk syre, middels fyldig, snille tanniner med et lite bitt i avslutningen.

Pettineo Cerasuolo di Vittoria Classico 2014
Varenr: 7364201 – Pris: kr. 169,70
Det er gøy når man stikker nesa ned i et glass og blir begeistret av duften. Frisk sicilianer laget på frappato og nero d’avola. Nydelig duft av kirsebær, lavendel og blomsterurter. Ueiket og saftig, smak av røde bær, litt urter og kirsebærstein, rund vin med faste tanniner strammer til helt på slutten.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er salt, fett og har masser av smak. Grov pølse og kålrotstappe er fast følge. Dette er typisk øl- og akevitt-mat, men vin er ikke umulig. Til pinnekjøttet har jeg en forkjærlighet for californisk zinfandel. Ikke alle er enige med meg i det, men jeg syns disse vinene som har litt høy alkohol, sødmefull frukt og en slags ”rølpete” stil  går utmerket til feit, salt og røkt mat. I år har jeg også lagt til en smaksrik mencia fra Bierzo i Spania på handlelisten. Med mørk, moden frukt og en god fruktsødme tror jeg den vil passe veldig godt. Riesling og champagne fungerer også fint.

Von Winning Herrgottsacker Riesling 2016
Varenr. 3854301 i basisd (kat. 4) – kr. 189,90
Sitrus, melon og vanilje på duft. Frisk og juicy riesling med smak av grønne epler, grapefrukt og fersken med et lite snev av vanilje og smør fra gjæring på store fat. Lang ettersmak med syrefrisk avslutning.

Pilgrim Mencia 2015
Varenr. 7776301 i basis (kat. 5) – Pris: kr. 139,90
Plomme og pepper på duft. Saftig og frisk med middels faste tanniner. Saftig, mørk frukt med veldig fin fruktmodning uten noe grønt urtepreg som ofte dukker opp i mencia-viner. Lang ettersmak med frukt hele veien.

Jacuzzi Old Vine Zinfandel 2014
Varenr. 6888901 i basis (kat. 5) – kr. 149,90
Fyldig, bløt og sødmefull rødvin med myke tanniner, smak av solbærsyltetøy og plomme mikset med friske bær og krydret med mynte, vanilje og fatkrydder. En lettdrikkelig vin i en folkelig stil. 

Lutefisk

Her er det musserende vin som gjelder og gjerne en som er laget på kun grønne druer. Har man mye tilbehør som ertepuré/stuing, bacon, sennep, sirup og ymse søte saker som skygger for lutefisk-smaken kan man velge rikere musserende viner. Lutefisk er middagen på selveste julaften her i huset og jeg velger alltid champagne. Et rimeligere alternativ er prosecco. Utskjelt av vineksperter (og ganske ofte med rette), men til lutefisk passer en litt tørr prosecco overraskende bra. Prosecco har ofte en bitterhet i ettersmak som ikke er helt ulikt en lys pilsner. Det går faktisk også godt med en liten akevitt ved siden av. Mine kandidater i år er:

Gyéjacquot Anatom Champagne Blanc Vrai
Varenr. 7987701 i Basis kat. 6 –  Kr. 390,-
Litt uvanlig champagne på 100 % pinot blanc. 36 måneder på bunnfall og 7,8 gram sukker per liter. Frisk vin med smak av kandisert frukt, epler, toast med smør og et lett mineralsk streif. Rund i munnen med myke bobler. Elegant vin med god lengde til et enklere lutefiskmåltid.

Pierre Gerbais l’Osmose Extra Brut
Varenr. 1988601 i Basis kat. 6 –  Kr. 369,60
Intens og kompleks duft, lag på lag med overmodent eple, mineraler og sitrus. En veldig komplett vin der den friske syren smyger seg mellom lag av godt moden eple, steinfrukt, mineraler, gjærkarakter, sopp og ristet loff. Lang, saftig ettersmak. Deilig vin til full pakke lutefisk med alt tilbehør.

Jeio Prosecco Brut
Varenr. 5224701 –  Kr. 139,90
Blomster, pære, kandisert sitrus (sukat, apsikat) på duft. Enkel, men vellaget vin, fint skum i munnen, ok konsentrasjon, frisk og fin med kun 8 gram sukker, smak av pære med litt bitter mandel/lys pilsner i ettersmak.

Kalkun

Kalkunkjøttet er så nøytralt i seg selv at det er tilbehøret som avgjør hva slags vin man bør bruke. Jeg har tatt utgangspunkt i kalkun med stuffing (for eksempel ris, rosiner, eple, løk, rosemarin) og fløtesaus. Både røde og hvite viner passer.

Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2014
Varenr. 1049901 i basis (kat. 3 ) – kr. 199,90
Lekker, hvit sentralburgunder som er et kjempekjøp i basis. Middels fyldig med en fløyelsmyk munnfølelse og en god, sitrende syre som kiler i munnen. Smak av gule og grønne epler, sitrondrops og litt smør. Lang ettersmak med streif av valnøtter og mineraler.

OMA Barbera d’Alba 2016
Varenr. 878701 i basis (kat. 3) – Kr. 154,90
Leskende og fruktig rødvin med smak av kirsebær, villbringebær, litt krydder og urter. Middels fyldig med snille tanniner, oppfriskende syre og god fruktkonsentrasjon. En ueiket, flott og typeriktig barbera.

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2015
Varenr. 3521401 i basis (kat. 6) – kr. 279,90
Californisk pinot noir med røde bær og vanilje på duft. Middels fyldig, fløyelstanniner i munnen, kjølig frukt med smak av bringebær og jordbær med et lett jordlig streif og integrert fatkarakter.

 

Torsk

Når man velger vin til torsk bør man i tillegg til selve fiskesmaken, tenke på tilbehør og saus. Den enkleste formen for servering, kun bestående av flatbrød, potet, fisk og smør, fordrer en enklere vin en om torsken får følge av smaksrikt tilbehør og en kraftig smørsaus. Det tradisjonelle torskemåltidet ledsages ofte av rødvin i Norge, men jeg vil også slå et slag for hvitvin som i mine gane smaker bedre til torsk. Skal det likevel serveres rødt bør den være lett med lite tanniner og saftig fruktighet.

Cavalchina Bianco di Custoza 2016
Varenr. 1379501 i basis (kat. 4) – Kr. 124,90
Lettdrikkelig og god Veneto-vin til en rimelig penge. Tørr vin, men med sin modne frukt og moderate syre virker den mer sødmefull. Smak av sitrus, grapefrukt og gul melon med streif av bitre mandler i finish.

Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2016
Varenr. 3045301 i basis (kat. 3) – Kr. 169,90
Alvarinho fra Vinho Verde, Portugal. Dufter av tropisk toner i retning ananas og banan. Munnfølelsen er velsmurt med god konsentrasjon og rund fylde. Pære, knapt moden mango og tropiske hint på smak og alt frisket opp med lekende syre. Alltid en favoritt.

Jean-Paul Brun L’Ancien Beaujolais 2016
Varenr. 5077101 i BU, men inne på 47 pol – Kr. 189,90
Det er ikke mye som lukter bedre enn gamaydruens forførende røde bærfruktighet. Villbringebær, knust villjordbær, rips og roser. Frisk, intens fruktig, god syrlighet, tanniner som glatt silke. Stor konsentrasjon, fint urtepreg, saftig rødbærsfrukt, god lengde med karakteristisk banantone i finish. Flott beaujolais med nydelig frukt og inderlighet.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: