Gylden nyhet fra Loire

Moulin Touchais 1997 – steike bra!

I dag, fredag 6. november, slippes november-nyhetene på polet og det er mye godt å velge mellom denne gangen. Jeg rakk kun å smake på en liten brøkdel på gårsdagens Vinmonopoletmesse i Trondheim, men har plukket meg ut noen godbiter som står på min ønskeliste. Førstemann ut er dyr og deilig Moulin Touchais Coteaux du Layon i fire eldre årganger.

Moulin Touchais har en historie tilbake til slutten av 1700-tallet og har vært i Touchais-familiens eie i 8 generasjoner.  Vi befinner oss i Loiredalen i Frankrike, i Coteaux du Layon som er kjent for sine søte viner av den syrerike druen chenin blanc. Moulin Touchais drives på en tradisjonell måte med lav avkastning i vinmarken, håndplukking, stedegen gjær og lang gjæringstid.
20 % av druene høstes tidlig, omlag 90 dager etter blomstring. Druene er da fulle av syre og friskhet. De resterende druene plukkes en måned senere og er fulle av sukker. Etter den lange gjæringen blandes vinen sammen til en god harmoni av søtt og surt. Sukkerinnholdet ligger på rett under 100 gram per liter og det benyttes ikke eikefat
Vinen tappes tidlig, men ligger på flaske i minimum ti år før den forlater produsent og finner veien ut i butikk. Nå i november lanseres hele fire årganger av den søte vinen: 2005, 1997, 1985 og 1971.  Alle vinene ligger i Bestillingsutvalget og kan bestilles på nett (www.vinmonopolet.no) eller i din lokale Vinmonopolbutikk.


Moulin Touchais Coteaux du Layon 2005  – Varenr. 3410801 – kr. 349,90
Den yngste vinen i rekken som nylig er sluppet fra produsent. Fyldig og innsmigrende søt. Frukten går mot tørket appelsinskall, honning og aprikos. Frisk syre. Fortsatt veldig ung til tross for sine 10 år, og vil utvikle mer kompleksitet med alder.

Moulin Touchais Coteaux du Layon 1997 –  Varenr. 3410701 – kr. 359, 90

Gylden, flott farge. Rik og kompleks vin med lag på lag av akasiehonning, tørket aprikos, korinter, eplekake, multer. Flott syre som balanserer sødmen og gir en lett eleganse. Ettersmak som kiler i munnen i lang tid. Steike bra.
Moulin Touchais Coteaux du Layon 1985  – Varenr. 3410601 – kr. 389,90
1985-årgangen skiller seg ut. Året var varmt og vinen er tyngre og mørkere enn de andre. Eplekjeller og epleskrell på duft. Fyldig og tung i munnen med smak av tørket aprikos og karamell. Fortsatt syrefrisk, men mangler den sitrende syren som løfter vinen og skaper eleganse. Likevel, en god Coteaux du Layon med kompleksitet og lang ettersmak. Moulin Touchais Coteaux du Layon 1971  – Varenr. 3410501 – kr. 529, 90
Nå er vi i 1971 og vinen nærmer seg 45 år. Det skulle man ikke tro. Denne vinen virker minst like ung som 1997,  med en elegant letthet og syre som gir vann i munnen. Ungdommen til tross, her er det også spennende modenhet, en gammelung mix av tørket appelsinskall, sitrus, honningmelon, tørket fiken og nøtter. Konsentrert, kompleks og lang. 90 flasker tilgjengelig.


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: