Høstgleder: Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage er den største appellasjonen i Nord-Rhône. Området omkranser det lille, eksklusive Hermitage som gir store, lagringsdyktige viner. Crozes-Hermitage derimot, kan gjerne drikkes som unge siden vinene er bløtere og fruktigere. Vinene herfra er stort sett røde og lages av syrah-druen. Crozes-Hermitage av god kvalitet passer til både elg, hjort og lettere fuglevilt. Vilt er magert og krever ikke så mye tanniner, men til gjengjeld er stor fruktighet en fordel. Med andre ord, står det vilt på menyen i høst er tid for å åpne en flaske Crozes-Hermitage.

Delas Crozes-Hermitage Les Launes 2012
Varenr. 3374601 i Bestillingsutvalget – Pris: Kr. 199,-
United Brands
Innbydende duft av bjørnebær og boysenbær, krydret med nykvernet svart pepper gir forventning om klassisk Crozes-Hermitage. Innfrir på smak med saftig syre og lekker mørk frukt, boysenbær og plomme. Pent integrert fat bidrar med vanilje og lakris. Over middels fylde, men ikke svær. Modne tanniner og fast avslutning. Lekkerbisken-Crozes med plenty frukt.
(mottatt som vareprøve)

Delas Domaine des Grands Chemins Crozes-Hermitage 2012
Varenr. 9468101 i Bestillingsutvalget– Pris: Kr. 279,90
United Brands
Hakket mer kompleks enn Les Launes fra samme produsent. Her er det bringebær, bjørnebær og blåbær med hint av pepper, lakris og jod. Vanilje fra fat. Fyldig vin med deilig frukt. Den massive fruktigheten holdes pent på plass av faste tanniner og frisk syre. Veldig harmonisk og elegant. Crozes-Hermitage av ypperste kvalitet.  
(mottatt som vareprøve)

Colombier Crozes-Hermitage 2013
Varenr. 5045301 i Basis (kat. 3) – Pris: Kr. 209,90
Red & White
Duft av bjørnebær, moreller og fat, samt det karakteristiske pepperpreget. Konsentrert og fruktig vin med smak av sødmefulle skogsbær. Her er det også en inderlig fruktighet og dempet fat. Leskende syre og faste tanniner, men ikke veldig snerpende. Behagelig alkoholnivå på 12,5 %. Lang ettersmak.

Yann Chave Crozes-Hermitage 2012
Varenr.  4594301 i Bestillingsutvalget– Pris: Kr. 210,-
Terroir AS
Åpner med blå plommer krydret med svart pepper, før det slår inn snev av lakris og jod. Fruktig og slank vin med middels fylde, saftig syre og tanniner som støtter opp uten å være tørrende. Bjørnebær, krekling og plomme på smak. God lengde med varme i svelget. Velsmakende Crozes-Hermitage med nydelig fruktkarakter. Mangler noe på dybde og konsentrasjon, men har fin lengde og god intensitet. 


Tipsene er også publisert i Appetitt nr. 3/2015. Vil du ha flere vintips og over 100 gode oppskrifter? Kjøp bladet i nærmeste bladforhandler, eller enda bedre tegn et abonnement her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: