Blåskjell & sauvignon blanc fra Loire

Liker du blåskjell? Det er sååå lettvint, og sååå godt. Vårløk freses lett i smør i ei gryte, hvitvin tilsettes og kokes opp, og skjellene dampes i vinen. Simple as that.Vi plukker skjellene selv i Geitastrand-fjæra, men Trøndelagskysten byr også på fantastiske oppdretts-blåskjell. Bildene under er fra Åfjord Skjell på Fosen og viser hvordan dette ser ut. Hver av de gråblå blåsene har et tau festet til seg og der sitter blåskjellene som perler på en snor. Når skjellene begynner å bli store etter ca. 2 år får de en strømpe på seg og er etterhvert klare til høsting. Blåskjelloppdrett sies å være bærekraftig med naturlig beiting på alger (ingen fôrsøl) og heller ingen medisinering. Det er ikke like koselig å plukke opp et nett på butikken som å plukke i fjæra, men smaken er like god. 

Plukker du skjell selv må du huske å sjekke blåskjellvarselet. Blåskjellforgiftning er ikke gøy i det hele tatt. Oppdrettskjell er alltid kontrollert for algegift.På vinfronten har jeg vært i Loire-modus en stund, og under følger et utvalg gode viner på sauvignon blanc, lett gjenkjennelig med sin aromatiske karakter av stikkelsbær, nyslått gress og nesle. Loire byr på både de enkle, lettdrikkelige stilene og de mer seriøse Sancerre og Pouilly-Fumé, som troner der oppe blant verdens fremste hvitviner. Gode valg til blåskjellmåltider utover våren.

Reuilly Les Pierre Plates 2010
Varenr. 5337201- Kr. 149,90 (Vinum) i BU
Reuilly blir ofte kalt ”fattigmanns-Sancerre” og minner mye om storebror Sancerre, men til en mye rimeligere pris. Ekspressiv vin med nesle, stikkelsbær og solbærblad duft. Druetypisk, saftig, mineralsk, grønne oliven og lime. Lettdrikkelig, god og rimelig.

Foassier Sancerre Les Romains 2012
Varenr. 9303201 – Kr. 196,90 (Autentico) i BU
Duft av blomster og stikkelsbær. Fyldig vin med moden frukt, syrlig lime og hvit fersken, røykaktig og mineralsk. Kompleks og god med lang, mineralsk avslutning.

Guy Saget Sancerre 2011
Varenr. 4415606 – Kr. 575 for 3 l. (Moestue) i Basis (kategori 6)
Frisk, delikat, middels fyldig Sancerre med forfriskende syre og smak av stikkelsbær, sitrus og gule epler. Velsmakende og god Sancerre på boks.

Reverdy Sancerre 2012
Varenr.  3005001– Kr. 179,90 (Moestue) i Basis (kategori 4)
Avdempet i aromabildet, elegant og mineralsk, lett snev av bålrøyk. Frisk syre, god fylde og smak av lime og gul frukt. Hint av mineraler. God lengde.

Dom. Cailbourdin Les Cris Pouilly-Fumé 2012
Varenr. 4446401 – Kr. 205,- (Moestue) i BU
Tydelig sauvignon blanc-aromaer med nyslått gress, nesle og hyllebær pent snurpet sammen i en kompakt, elegant pakke. Syrefrisk, middels fyldig med stikkelsbær og gule epler i smak.

Cailbourdin Pouilly Fumé Triptyque 2010
Varenr. 9875501 – Kr. 319,- (Moestue) i BU
Her har vi noe helt annet. Dypgul farge, fet og smøraktig, fatpreget og rik etter gjæring på en mix av gamle og nye fat og ett års bunnfallkontakt. Gul frukt og mineraler på smak. Bør luftes på karaffel noen timer før servering, og brukes den til blåskjell kan skjellene gjerne få en rikere saus og gjerne gratineres. Dette er kraftige saker.


En kommentar om “Blåskjell & sauvignon blanc fra Loire

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: